Győzelemmel élték túl az olaszok a nyitányt

Vágólapra másolva!
Sikerrel kezdte meg világbajnoki szereplését Olaszország válogatottja, a háromszoros világbajnok az újonc Ghána ellen lépett pályára az E csoportban, s Pirlo, valamit Iaquinta góljaival 2-0-ra győzött.
Vágólapra másolva!

Eredmény, E csoport, 1. forduló:
Olaszország - Ghána 2-0 (1-0)
Hannover, 43 ezer néző
v: Carlos Simon (brazil)
Olaszország: Buffon - Zaccardo, Nesta, Cannavaro, Grosso - Perrotta, Pirlo, Totti (Camoranesi, 56.), De Rossi - Toni (Del Piero, 82.), Gilardino (Iaquinta, 64.)
Ghána: Kingston - Paintsil, Kuffour, Pappoe (Shilla, a szünetben), Mensah - Essien, Appiah, Muntari, Addo - Amoah (Pimpong, 68.), Gyan (Tachie-Mensah, 89.)
gól: Pirlo (40.), Iaquinta (83.)
sárga lap: De Rossi (10.), Camoranesi (62.), Iaquinta (88.), illetve Muntari (41.), Gyan (65.)

A sydneyi olimpián hihetetlenül izgalmas, változatos meccset vívott egymással Olaszország és Ghána korosztályos nemzeti csapata, akkor a csoportmeccsek során meglepetésre 2-2-re végeztek egymással a felek. Erre főleg Daniele de Rossi, Alberto Gilardino és Andrea Pirlo emlékezhetett nehezebb szívvel, hiszen ők pályára léptek azon az összecsapáson is, s ezúttal Hannoverben is a kezdőcsapatban kaptak helyet.

Egy egyszerű szurkoló számára az olasz futball most inkább a bundabotrányról szól, Marcello Lippi kapitánynak nem volt könnyű dolga elhitetni fiaival, itt a lehetőség a hírnév visszaállítására. A másik oldalon viszont már a vb-szereplés is nagy eufóriát okozott, a sors iróniája, hogy Afrika évek óta egyik legjobb alakulata nagy nehézségek árán végre kvalifikálta magát a vébére, ahol "gyilkos csoportba" sorsolták őket...

Az olaszoknál Francesco Totti helyet kapott a kezdőben, a másik oldalon meglepetésre Sammy Adjei kapus helyett Richard Kingston kapott bizalmat.

A szívem Ghánáért dobog" - nyilatkozta a BBC-nek Marcel Desailly, a franciák világbajnok védője ugyanis az afrikai országban látta meg a napvilágot. Desailly úgy vélte, Ghána képes lehet a meglepetésre.

Az első félidő olasz főlényben telt el, amely nem a labdabirtoklásban, inkább a helyzetek számában mutatkozott meg. A 12. percben Gilardino gyötörte kiszolgáltatott helyzetben a jobb kapufa tövére a labdát, majd a 27. percben Toni villantott meg valamit gólkirályi vénájából, ám fejjel maga elé tett, majd izomból meglőtt labdája a lécet forgácsolta szét.

Forrás: EPA

A ghánaiak inkább távoli lövésekkel próbálkoztak, ám ezek többnyire a kaput sem találták el. A 40. percben váratlanul, de megérdemelten szerzett vezetést Olaszország, Pirlo a 16-os bal sarkától cselezett befelé, majd 21 méterről jobbal a bal sarokba bombázott, Kingstonnak esélye sem volt a hárításra. A félidő utolsó percében még Grosso hagyott ki ziccert, pontosabban az Ankaraspor hálóőre védett bravúrral.

A második félidőben folytatódott az olasz nyomás, Pirlo, majd Perrotta ziccerét is Kingston fogta, Lippi pedig lekapta a pályáról Tottit, aki úgy tűnt, megsérült. Gyakorlatilag helyzetig sem jutottak el az afrikaiak, maximum durvaságaikkal tűntek ki - az élen Kuffour járt, aki Iaquintát sípszó után gyalulta földbe.

Az Udinese csatára aztán a 83. percben nemes bosszút állt, s a Roma-védő hibáját kihasználva növelte az olaszok előnyét. A háromszoros világbajnok végül megúszta súlyos(abb) sérülés nélkül, 2-0-ra nyert, s komoly lépést tett a továbbjutás felé vezető úton.