Mexikó gyenge játékkal is legyőzte Iránt

Vágólapra másolva!
A mexikói válogatott 1-1-es félidő után 3-1-re nyert Irán ellen a németországi labdarúgó-világbajnokság D csoportjának első mérkőzésén, Nürnbergben.
Vágólapra másolva!

D csoport, 1. forduló:
Mexikó - Irán 3-1 (1-1)
Nürnberg, 41 ezer néző
v.: Roberto Rosetti (olasz)
Mexikó: Sánchez - Salcido, Osorio, Marquez, Pineda - Mendez, Pardo, Torrado (Pérez, a szünetben), Bravo - Franco (Zinha, a szünetben), Borgetti (Fonseca, 52.)
Irán: Mirzapour - Kaebi, Rezaei, Golmohammadi, Nosrati (Aras Borhani, 81.)- Mahdavikia, Nekonam, Karimi (Madancsi, 63.), Teymourian - Daei, Hashemian
gól: Bravo (28., 76.), Zinha (79.), illetve Golmohammadi (36.)
sárga lap: Torrado (18.), Salcido (91.), illetve Nekonam (55.)

Az előzetes esélylatolgatások szerint a D csoport a világbajnokság egyszerű képletű kvartettjei közé tarozik, továbbjut majd Portugália és Mexikó, Angolának és Iránnak pedig marad a tisztes helytállásba vetett remény. Az ázsiaiak azonban nagyon fogadkoztak az El Tri elleni mérkőzés előtt, nyilatkozataik pedig az ellenségeskedéstől sem voltak mentesek. Az Iráni Labdarúgó Szövetség (FFI) szerint például a mexikóiak mesterei a pszichológiai hadviselésnek, és elképzelhető, hogy fekete mágiát is bevetnek a vébésiker érdekében.

Ali Pour, az FFI kulturális megbízottja azt sem tartja kizártnak, hogy három Németországban légióskodó játékosuk - Ali Karimi, Vahid Hashemian és Mehdi Mahdavikia - korábbi sérüléseiért is a közép-amerikai varázslókat terheli a felelősség, aggódniuk mégsem kell, mert az iszlám hit bevehetetlen bástya, ami mindentől megvédi a válogatottat.

Nos, az említett labdarúgók fel is épültek a világbajnoskágra, a szintén bundesligás Feridun Zandi viszont belázasodott, mint ahogyan a keresztszalagjával bajlódó balhátvéd, Szattar Zare is kidőlt a sorból. Előbbit Anderanik Teymouriannal, míg utóbbit a kezdőcsapatban Mohammad Nosratival, a keretben pedig Moharram Navidkiávalpótolta Branko Ivankovic szövetségi kapitány.

A mexikóiaknál a fő kérdést a csütörtökön váratlanul elhunyt édesapját gyászoló kapus, Oswaldo Sánchez válaszolta meg azzal, hogy végül elvállalta a játékot, a válogatottsági világrekorder Claudio Suárez viszont kimaradt a kezdőből.

Mindkét csapat sok átadási hibával, az iráni viszont agilisabban kezdte a mérkőzést, ami a 10. percben két gyors egymásutánban következő helyzetben is megmutatkozott. Hashemian előbb sarokkal, majd fejjel próbálta meg bevenni a kaput, első kísérleténél még nem találta el a labdát, másodjára viszont nagyot kellett nyújtóznia Sáncheznek, hogy hárítani tudjon.

A mexikóiaiak negyedóra elteltével kezdtek ébredezni, és bár egy-egy szöglet utáni fejesnél eleinte nem jutottak többre, az ázsiai védelem sebezhetőségéről azért fellebbent a fátyol. A vezető gólhoz is nagyban hozzájárult az iráni védők helyezkedési bizonytalansága, egy jobb oldali szabadrúgás után Franco csúsztatott bele a labdába, amelyet Bravo senkitől sem zavartatva, még a mozdulat eleganciájára is ügyelve passzolhatott a hálóba.

Irán válogatottja nem tört le a bekapott góltól, a válaszra mindössze nyolc percet kellett várni: Hashemian fejesét még kiüötte Sanchez, az előrehúzódó Golmohammadi azonban a keresztléc alá lőtte a kipattanót.

Forrás: MTI
Bravo két góllal nyitott a vb-n



Márquezék sokáig nem tudtak mit kezdeni a döntetlennel tökéletesen elégedett irániakkal, az ellenfél azonban a segítségükre sietett azzal, hogy egy rossz kapuskirúgás után Rezaei a tizenhatosa előtt odaajándékozta a labdát Zinhának, a csereember pedig kihagyhatatlan helyzetbe hozta Bravót, aki meg is szerezte csapata és önmaga második gólját.

A lendületüket a második félidőre az öltözőben hagyó irániak nem tudtak ritmust váltani, a sérüléséből felépült Zinha viszont annál inkább elemében volt, s egy Mendezzel való összjáték után fejjel ő is betalált, kialakítva a 3-1-es végeredményt.

Sokat mondó tény, hogy Irán a szünet után nem lőtt kapura, a győzelem ellenére azonban Mexikó sem lehet büszke bemutatkozó produkciójára a vébén.