Hősies trinidadi pontszerzés a svédek ellen

Vágólapra másolva!
Bár előzetesen a nagy többség a svéd válogatott sima győzelmét várta Trinidad és Tobago ellen, a karibi ország csapata végül 0-0-s döntetlent ért el a skandinávok ellen, annak ellenére, hogy egy félidőt emberhátrányban játszott.
Vágólapra másolva!

Eredmény, B csoport, 1. forduló:
Trinidad és Tobago - Svédország 0-0
Dortmund, 58 ezer néző
v.: Samsul Maidin (szingapúri)
Trinidad és Tobago: Hislop - A. John, Lawrence, Gray, Sancho - Birchall, Edwards, Theobald (Whitley, 66.), Yorke - S. John, Samuel (Glen, 53.).
Svédország: Shaaban - Lucic, Mellberg, Edman - Wilhelmsson (Jonson, 79.), Ljungberg, Linderoth (Källström, 79.), Svensson (Allbäck, 61.), Alexandersson - Larsson, Ibrahimovic.
sárga lap: A. John (16.), Yorke (74.), illetve Larsson (90.)
kiállítva: A. John (46.)

A vébéújonc Trinidad és Tobago és a magyarok selejtezőcsoportjából továbbjutott Svédország találkozója előtt mindkét gárda kapusgonddal küszködött, a skandinávoknál a héten edzésen agyrázkodást szenvedett az első számú hálóőr Andreas Isaksson, így az ő helyét a korábban mindössze egy válogatottságot begyűjtő Rami Shaaban foglalta el. Leo Beenhakker csapatában Kelvin Jack védett volna, de a bemelegítés során megsérült, így Shaka Hislop kapott lehetőséget a karibiak történelmi mérkőzésén.

Ahogy azt várni lehetett a svédek kezdtek lendületesebben, a trinidadiak pedig jobb híján egy-két keményebb szabálytalansággal fékezték meg a fickándozó skandinávokat. Feltűnő volt, hogy a klubcsapataiban csatárként megismert Dwight Yorke rengeteget ment hátra segíteni a társaknak, ha kellett szerelt, ha kellett becsúszott, csapatkapitányként példát mutatott.

A karibiak csak egy támadót, Stern Johnt hagyták elöl, aki nem nagyon jutott levegőhöz a svéd testőrök árnyékában, a többiek megszállták a saját térfelüket, és igyekeztek lezárni a területeket. A svéd nyomás az első negyedóra után enyhült, de ez talán tudatos is volt a skandinávok részéről, mert így kicsit kicsalogatták a trinidadiakat, és tudtak kontrázni.

Egy ilyen akció végén Larsson centikkel maradt le Ibrahimovic beadásáról, és a félidő második felében igencsak rákapcsoltak a sárgamezesek. A tömörülő védelem ellen egyre több átlövéssel, és a szélen vezetett támadásokkal próbálkozott a Lagerbäck-csapat, akadtak is lehetőségek, de vagy Hislop volt a helyén, vagy a befejezéssel volt gond, és mivel a T&T erejét teljesen felőrölte a védekezés, így a vébén először telt el az első 45 perc gól nélkül.

Forrás: EPA
Lawrence lendületben, Ibrahimovic négykézláb

A második játékrész egyből döntőnek tűnő fordulattal indult, Avery John csúszott oda kőkeményen Wilhelmssonnak, és mivel már az első félidőben is begyűjtött egy sárgát, a második lapos figyelmeztetés azt jelentette, hogy megfogyatkozott a vébéújonc.

Érdekes módon Beenhakker kapitány így is csatárt cserélt csatárra, és a húzása majdnem bejött, mert éppen az új ember, Glen volt az, aki egy indítás után megdöngette a lécet. A svédek kénytelenek voltak ritmust váltani, a sablonos megoldások helyett próbálták variálni a támadásokat, és sok kényszerítővel megbontani a trinidadi falat.

Ahogy közeledtünk a mérkőzés végéhez, úgy adódott egyre több helyzet az északiak előtt, de vagy Hislop védett nagyot, vagy mindig volt egy becsúszó láb, amely önfeláldozóan mentett. Óriási akarással játszott az előzetesen lesajnált trinidadi gárda, és hiába erősödött a skandinávok nyomása, nem törtek meg Leo Beenhakker fiai.

Így aztán a hősiesen küzdő újonc végül első vb-fellépése után pontszerzést ünnepelhetett, a svédeknek pedig össze kell kapniuk magukat, ha az egyenes kieséses szakaszban is versenyben szeretnének lenni.

Bemutatkozik az egyik vébéújonchttp://origo.hu/vb2006/20060610anglia.html?pIdx=1