Köhler államfő megnyitotta a futballvébét

Vágólapra másolva!
Németország játéktérré változott pénteken, s az is marad július elejéig: Horst Köhler német államfő Münchenben megnyitotta a 18. labdarúgó-világbajnokságot, amelyet "A világ barátoknál vendégeskedik" mottóval rendeznek meg, német földön másodszor. Az országban általánossá váltak az egy vagy két német zászlóval kidekorált autók, a nemzetiszínű zászlók az erkélyen, zászlók kilógatva az ablakból.
Vágólapra másolva!

"Végre megkezdődik" - adta meg az alaphangot Köhler, oldalán Joseph Blatterrel, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnökével és Franz Beckenbauerrel, a torna szervezőbizottságának elnökével. "Kívánunk magunknak izgalmas mérkőzéseket, sok gólt és sportszerűséget. A futball kösse össze a népeket" - mondta Németország államfője. A nyitányra több mint másfélszáz egykori világbajnok labdarúgó is eljött.

Becslések szerint másfél milliárdan kuporodtak a televíziós készülékek elé, hogy szemtanúi legyenek a rövid, de pompás nyitó ünnepségnek, amelyben a bőrnadrágos, kolompos bajor folklór keveredett a breakdance-szel. Eredetileg Berlinbe terveztek egy nagy gálát, de a FIFA januárban lemondta a 20 millió eurós rendezvényt, állítólag a stadion gyepét akarta kímélni.

A müncheni stadion letakart játékterére 182 dobos menetelt be először, majd a Bad Tölz-i gyerekkórus csillogtatta tudását az ünnepség elején még foghíjas széksorok előtt. Az ének után a dobosok léptek akcióba, az utolsó dobszó után az ostorosok. Kosztümös kórus énekelt örömdalt, majd az énekesek feje fölött gyerekrajz bomlott ki a "Welcome" (Isten hozta) felirattal.

144 férfi a vállán hozott be a stadionba 24, extravagáns jelmezekbe öltöztetett asszonyt. Ők a világ kulturális sokszínűségét voltak hivatottak érzékeltetni. A nők egy idő után a magasba emelkedtek és a piros védőhuzattal letakart játéktér felett lebegtek.

Megmaradó pillanat volt, amikor a fekete csipkeruhába öltözött Claudia Schiffer német sztármanöken és a háromszoros brazil világbajnok, Pelé behozta az arénába a FIFA Világkupát, amelyet a július 9-i berlini döntő után emelhet magasba a győztes.

Brazília eddig ötször nyert világbajnokságot, a németek háromszor. Máig is "berni csodaként" emlegetik a magyarok felett 1954-ben aratott 3-2-es győzelmüket, s most a "berlini csodában" reménykednek. A német közönség egyik kedvenc rigmusa a "Berlinbe utazunk" (a döntőre).

A rendezők meghívták Münchenbe a még élő világbajnokokat, közülük több mint másfél százan tettek eleget az invitálásnak. A nemzeti tizenegyek kedvenc mezeibe öltöztetett gyerekek kezét fogva vonultak be az arénába, köztük a legidősebb, Alcides Ghiggia, az 1950-es világbajnokság győztes uruguayi góljának a szerzője.

Zárásként felhangzott a világbajnokság hivatalos himnusza: a népszerű énekes és szerző, Herbert Grönemeyer komponálta, s arra biztat, hogy "valami mozduljon már". Az ünnepség idején AWACS felderítő gépek és német elfogó gépek tartózkodtak a légtérben.