Ecuadori lecke a lengyel futballnak

Vágólapra másolva!
Meglepetésre sima, 2-0-s győzelmet aratott Ecuador válogatottja Lengyelország ellen a XVIII. labdarúgó-világbajnokság nyitónapján. A dél-amerikai együttes az A csoport második mérkőzésén Carlos Tenorio és Agustin Delgado találataival harcolta ki a győzelmet.
Vágólapra másolva!

Eredmény, A csoport, 2. mérkőzés
Lengyelország - Ecuador 0-2 (0-1)
Gelsenkirchen, 59 416 néző
v.: Kamikawa Toru (japán)
Lengyelország: Boruc - Baszczynski, Bak, Michal Zewlakow, Jop - Krzynowek (Kosowski, 78.), Radomski, Szymkowiak, Sobolewski (Jelen, 67.) - Smolarek, Zurawski (Brozek, 84.)
Ecuador: Mora - De la Cruz, Hurtado (Guagua, 69.), Espinoza, Reasco - Edwin Tenorio, Castillo, Mendez, Valencia - Delgado (Urrutia, 83.), Carlos Tenorio (Kaviedes, 65.)
gól: C. Tenorio (24.), Delgado (80.)
sárga lap: Smolarek (36.), illetve Hurtado (31.), Mendez (70.)

Megszállták a lengyel szurkolók Gelsenkirchen városát, ez a Schalke stadionjában is éreztette hatását. A piros-fehérbe öltözött drukkerek nagy örömére Lengyelország kezdte jobban a világbajnokság második találkozóját, az első tíz perc közel hetven százalékos labdabirtoklást hozott, a meddő mezőnyfölényen kívül azonban mást nem sikerült kiharcolni.

A csapat Krzynówek pontrúgásaiban bízott, Smolarek jól zárkózott fel a támadásokhoz, a Hurtado vezényelte védelem azonban állta a sarat. A 24. percben gyökeresen megváltozott a játék képe, Ecuador ugyanis "talált" egy gyönyörű gólt, amelyhez a teljes lengyel csapat asszisztált, Delgado és Carlos Tenorio a jóval magasabb bekkeket ugrotta túl és fejelte le.

A dél-amerikai csapat ezzel át is vette a kezdeményezést, s ahogy a BBC tudósítója fogalmazott, megérdemelt vezetéssel mehetett pihenőre a tunya lengyel együttes ellen.

Pawel Janas hallathatta hangját a szünetben, mert aktívabb lengyel együttes tért vissza a második félidőre, ám a csatárok helyzetbe nem igazán tudtak kerülni a masszív védelem szorításában. Ez a fajta bekkelés persze nem ismeretlen, 1998-ban Paraguay mutatta be a defenzív labdarúgás magasiskoláját a franciaországi vébén. A különbség most annyi volt, hogy Ecuador gólt, sőt gólokat szerzett.

A 80. percben ugyanis Delgado gólpassz után góllal is jelentkezett. A lesre játszó védők közül Bak későn mozdult ki, Kaviedes így egyedül vihette a labdát Boruc kapusra, a cserecsatár önzetlenül középre gurított, s Delgadónak csak az üres kapuba kellett gurítania.

A hajrában előbb a csereként pályára lépő Jelen, majd az ugyancsak csere Brozek döngette meg a kapufát, a szerencsével hadilábon álló lengyelek azonban nemhogy egyenlíteni nem tudtak, még becsületgólra sem futotta erejükből.

Delgadóban bízik Ecuador/vb2006/20060609tobb.html?pIdx=1