Az Embrace-é az angol vébéhimnusz

Vágólapra másolva!
Angliában a világbajnokságok előtt a szurkolók nem csak arról folytatnak óriási vitákat, hogy kik alkossák a vb-keretet - a britek számára legalább olyan fontos, hogy melyik popegyüttes adja majd elő a nemzeti tizenegy hivatalos dalát a torna előtt. A héten nyilvánosságra hozták, hogy ezúttal a viszonylag sikeresnek számító rockzenekart, az Embrace-et érte ez a megtiszteltetés, de a csapatnak nem lesz egyszerű megismételni a mindezidáig legsikeresebb angol vébédal, a New Order által előadott 1990-es World in motion sikerét.
Vágólapra másolva!

Embrace-albumok az [origo] Zeneáruházban>>>

Nagy-Britanniában nem csak a labdarúgás, hanem a popzene kultúrája is magas szinten van, és a szórakoztatóiparnak (mert arrafelé a foci is ehhez tartozik) ez a két ága gyakran találkozik egymással. Az Angol Labdarúgó-szövetség például az 1970-es vébé óta minden egyes olyan világbajnokság előtt, amelyre a válogatott kijutott, kiad egy dalt, amely a háromoroszlánosok hivatalos vb-himnuszának számít. Az első három alkalommal a válogatott keret adta elő a szerzeményeket, így 1970-ben a Back home, 1982-ben a This time, 1986-ban pedig a We've got the whole world at our feet című dalokat, amelyek a sportág népszerűségének köszönhetően általában jól szerepeltek a slágerlistán (az 1970-es dal még vezette is a listát, az 1982-es pedig a második helyig jutott).

Az 1990-es olaszországi világbajnokság előtt aztán az akkoriban népszerű zenekart, az elektronikus popzene egyik megújítójaként számon tartott New Ordert kérték fel a vb-himnusz elkészítésére, és a manchesteri formáció szerzeménye, a World in motion egészen kiválóra sikeredett. A dalban szintén közreműködött néhány futballista (John Barnes például rappelt), és a nóta szintén number one lett, ráadásul a kritikusok is elismerték, később a New Order Best of albumára is rákerült.

Ezt a siker azóta is megismételhetetlen volt (mint ahogyan az angol gárda sem tudott a legjobb négy közé jutni 1990 óta), az 1998-as és a 2002-es dalok máris a feledés jótékony homályába merültek. Igaz, az 1996-os Európa-bajnokságra írt Three lions (amelyet a Lighting seeds nevű formáció adott elő) szintén hatalmas közönségkedvenc lett, három héten keresztül vezette a slágerlistákat, és a szurkolók azóta is éneklik a lelátókon, de hát ez nem a vébére íródott. Ezzel együtt az elmúlt hónapokban megint sokan találgatták, hogy a 2006-os viadalra kit kér majd fel az FA, és a pletykák leginkább a Magyarországon is jól ismert, világhírű Kaisers Chiefset emlegették, hiszen a leedsi formáció tagjai közismerten nagy futballdrukkerek, a nevüket is egy dél-afrikai klubról vették (az egykori leedsi középhátvéd, Lucas Radebe futballozott a Kaisers Chiefsben), de a zenekar hivatalosan is cáfolta a dolgot.

Nos, tovább már nem kell találgatni, mert az FA nyilvánosságra hozta, hogy az Embrace nevű együttes írja az angol válogatott hivatalos vébéhimnuszát, amelynek címe World at your feet lesz. A huddersfieldi illetőségű zenekar a múlt héten jelentette meg ötödik nagylemezét, legutóbbi maxija, a Nature's law című nóta pedig második aktuális brit slágerlistán.