Dortmundi főpróba japán módra

Vágólapra másolva!
Az e heti válogatott mérkőzések dömpingjéből hét összecsapást rendeznek a hónap utolsó napján, és mindössze két világbajnoki résztvevő lép pályára: Japán, illetve Trinidad és Tobago. A nap érdekessége, hogy a hét találkozóból mindössze egy olyan lesz, ahol az egyik gárda házigazdának mondhatja magát, a többi összecsapásra semleges pályán kerül sor.
Vágólapra másolva!

A két pályára lépő vb-résztvevő közül magyar szemmel a japán együttes meccse lehet érdekesebb, az ázsiaiak ugyanis Bosznia és Hercegovina ellen lépnek majd pályára - amely együttes egy csoportban van a magyarokkal az Eb-selejtezők során.

A világ futballközvéleménye persze elsősorban a japánokra kíváncsi, akik az idén már három összecsapást is játszottak, amelyek közül egy tétmérkőzés volt: az Ázsia-kupa selejtezőjén a múlt héten 6-0-ra verték Indiát. Ezt megelőzően hazai pályán Finnország ellen is győzni tudtak, az évet viszont egy Egyesült Államok elleni vereséggel kezdték.

Az ázsiai gárda mestere, a brazil Zico mindenesetre nagyon komolyan veszi a bosnyákok elleni találkozót, amit jól bizonyít, hogy az összes ászát meghívta a meccsre, a japán keretben összesen nyolc Európában légióskodó labdarúgó szerepel, köztük Nakata Hidetosi (Bolton Wanderers), Nakamura Suunszuke (Celtic FC), Inamoto Junicsi (West Bromwich Albion) vagy éppen Takahara Naohiro (Hamburger SV).

Ami a bosnyákokat illeti, Blaz Sliskovic szövetségi kapitány a jelek szerint igyekszik új csapatot építeni az Eb-selejtezőkre, hiszen három újonc is van a keretében, akik közül az olasz Messinában légióskodó Zlatan Muslimovic számít a legnagyobb névnek, kihagyta viszont a szinte örökös bosnyák válogatottnak számító Elvir Bolicot és Elvir Baljicot (a Bayern légiósa, Hasan Salihamidzic még nem épült fel teljesen sérüléséből, ezért nem játszik). A meccsre egyébként Dortmundban kerül sor, ahol a japánok az utolsó, Brazília elleni csoportmérkőzésüket játsszák majd a vébén.

Az Izland-Trinidad és Tobago mérkőzésre is semlegesen pályán, egészen pontosan Londonban kerül sor, ami nem meglepő, hiszen a trinidadiak keretében tíz Angliában légióskodó focista van, hárman pedig Skóciában játszanak - nekik nem kellett sokat utazniuk. A karibi gárda holland mestere, Leo Beenhakker egyébként még mindig úgy érzi, hogy van ideje új embereket beépítenie együttesébe, és ennek megfelelően öt újoncnak is meghívót küldött, köztük a Fulham FC kapusának, Tony Warnernek. Az izlandiaknál ezen a meccsen egy új tréner debütál az egykori kiváló futballista, Eyjölfur Sverisson személyében.

A többi öt mérkőzésen csupa olyan együttes szerepel, amely nem tudott kijutni a vébére. A rengeteg, Franciaországban légióskodó focistával felálló algériaiak Rouenben lépnek pályára egy másik afrikai ország, Burkina Faso ellen, Cipruson pedig kezdetét veszi az immár hagyományos, évente megrendezésre kerülő nemzetközi torna, amelyen nyolc együttes vesz részt.

Köztük van a 2004-es Európa-bajnok Görögország, amelynek mestere, Otto Rehhagel meghívta a keretbe a télen a holland SC Heerenveenből az angol Manchester Citybe igazolt csatárt, Jorgosz Szamaraszt - a hellének a fehéroroszok ellen kezdenek, akiknél a frissen kinevezett tréner, Jurij Puntusz ül majd a kispadon (őt a magyar drukkerek ismerhetik az MTZ RIPO Minsz éléről). A házigazdák a szintén új csapatot építő szlovénokkal mérkőznek, Finnország Kazahsztán ellen játszik, míg Románia (Mutuval, Chivuval, Contrával a soraiban) az örmények ellen lép majd pályára.

A keddi mérkőzések:
Bosznia-Hercegovina - Japán, Dortmund (Németország) 13 óra
Izland - Trinidad és Tobago, London (Anglia) 16 óra
Algéria - Burkina Faso, Rouen (Franciaország) 20 óra
Ciprus - Szlovénia, Larnaca 16 óra
Finnország - Kazahsztán, Larnaca (Ciprus) 16 óra
Románia - Örményország, Nicosia (Ciprus) 16 óra
Görögország - Fehéroroszország, Limasszol (Ciprus) 18 óra