A Bild szerint elmaradhat a futball-vb

Vágólapra másolva!
A németek vezető bulvárlapja, a Bild szerint törölhetik a június-júliusi németországi labdarúgó-világbajnokságot az Európában is terjedő madárinfluenza miatt. A lap szerdai számában veti fel a vb elmaradásának lehetőségét azzal összefüggésben, hogy a kontinens több országában is megjelent a madárinfluenza emberre veszélyes vírusa.
Vágólapra másolva!

"Ha emberek is megbetegszenek, nincs mit töprengeni a vb-szervezésről" - idézi a cikket ismertetve az EFE spanyol hírügynökség az ellenzéki német liberális párt, az FDP Bildnek nyilatkozó egyik mezőgazdasági szakértőjét, Hans Michael Goldmannt. Ha egy ilyen helyzet bekövetkezik, Goldmann szerint "senki se lesz olyan őrült, hogy futballstadionba menjen".

A kormányon levő Német Kereszténydemokrata Párt, a CDU szakértője, Franz Josef Holzenkamp hasonlóképpen fogalmazott. "Ha a vírus túlságosan veszélyessé válik, az emberi egészség kap elsőbbséget, és nem a világbajnokság" - mondta.

Bärbel Höhn, a német parlamenti alsóház mezőgazdasági bizottságának elnöke egy hét eleji televíziós műsorban nem tartotta eretnek gondolatnak a focivébé lemondását. A kedden kiadott beszélgetés-szöveg szerint az N24 hírtelevízió egyik műsorában arról kérdezték a környezetvédőkhöz tartozó Höhnt, hogy szélsőséges esetben el kellene-e tekinteni a világbajnokságtól. Höhn először azt mondta, nem hiszi, hogy nyárra a vírus annyira széles körben elterjedt lesz, majd később megkockáztatta annak felvetését, hogy amennyiben ez mégis bekövetkezne, ő azt mondaná: az illetékesek gondolkozzanak el a nagy sportrendezvények lemondásán.

Németországban hazai szakemberek eddig több mint száz elhullott vadmadárban mutatták ki a H5N1 vírust. A járvány egyelőre az északi Mecklenburg-Elő-Pomeránia tartományra, annak is az északi részére és vadmadarakra korlátozódik. Rügen szigete környékén már száz fölé emelkedett a H5N1 vírustól elpusztult vadmadarak száma - jelentette be a szövetségi állategészségügyi kutató intézet, ahol a madártetemeket vizsgálják.

Elővigyázatossági megfontolásokból elkezdték megsemmisíteni a helyi baromfiállomány egy részét. A német szakemberek attól tartanak, hogy valamilyen módon a házi szárnyas is megfertőződhet. A baromfiállomány beoltását nem szorgalmazzák, mert érvelésük szerint ekkor nem lehetne megkülönböztetni a fertőzött, de nem beteg állatot a nem fertőzöttől, amely oltást kapott. Fertőzött, de betegségtüneteket nem mutató állat is továbbadhatja a vírust - mondják szakemberek.