Elmarad a foci-vb nyitógálája

Vágólapra másolva!
Elmarad a 2006-os németországi labdarúgó-világbajnokság nyitógálája, amelyre eredetileg június 7-én került volna sor Berlinben.
Vágólapra másolva!

A német dpa hírügynökség információ szerint a rendezők azért döntöttek így, mert az esemény költségei túllépték volna a 25 millió eurós keretet, ráadásul a 100 és 750 euró közötti áron forgalomba hozott belépők iránt nagyon gyér volt a kereslet.

Az eredeti tervek alapján a jövőben minden világbajnokságon lesz nyitógála, amelynek költségét a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) állja.

Az ünnepségre 132 korábbi világbajnok játékost hívtak meg, köztük az évszázad legjobbjainak kikiáltott Pelét és Maradonát. Az eseményen olyan neves sztárok léptek volna fel - közel ötezer statiszta közreműködésével -, mint Peter Gabriel, Jessye Norman, Cheb Khaled és a Black Eyed Peas.

Berlin visszalépése után München bejelentette, hogy szívesen megrendezné a nyitógálát. A bajor fővárosban, az Allianz Arénában lesz június 9-én a hivatalos megnyitó és itt rendezik a torna első mérkőzését is, melyen a házigazda Németország Costa Rica ellen lép pályára.

Christian Ude, a bajor főváros főpolgármestere két megoldást is elképzelhetőnek tart: az eredeti forgatókönyvvel, a nyitómeccs előtt egy nappal a müncheni Olimpiai Stadionban megrendezik a teljes gálát, vagy a hivatalos megnyitót bővítik ki és a németek mérkőzése előtt kerül sor az eseményre.

Markus Siegler, a FIFA kommunikációs igazgatója a Stuttgarter Zeitung érdeklődésére azt mondta: a nemzetközi szövetség törölte a világbajnokság programjából a nyitógálát. "A tervezett helyszín Berlin volt, ha ott nem tudják megrendezni, akkor ez a program elmarad" - jelentette ki Siegler.