Fajgyűlölet és erőszak a futballstadionokban

Vágólapra másolva!
Labdarúgópályák maradnak, vagy csatatérré változnak a német stadionok? - egyesek ezt a túlzónak ható kérdést tették fel a hét végi Bundesliga-forduló után és 187 nappal a világbajnokság előtt, amikor is meglehetősen ritka sportszerűtlenségek szorították háttérbe a futballeseményeket.
Vágólapra másolva!

A német labdarúgó-világbajnokság szervezői már éppen azon gondolkodtak, hogy leszerelik a kapuk mögötti védőhálót, de a hét végi esetek után erre most már nem mernek gondolni: a 3-1-es hazai győzelemmel végződött Hamburg-Köln meccsen például egy dobverő találta fejen a hamburgiak játékosát, Alexander Laast, aki véresen rogyott a gyepre. A kölni szurkolók szektorából kirepülő dobverő tulajdonosára valószínűleg stadionlátogatási tilalom vár.

Németországban a kilencvenes évek elején láttak neki a stadionok rendjét szabályozó jogi előírások egységesítésének. Megszületett a "nemzeti sport- és biztonsági koncepció", Észak-Rajna-Vesztfáliában országos adatbankot hoztak létre, amelyben egy ideig tárolják, majd törlik a stadionlátogatási tilalommal büntetett rendbontók legfontosabb személyi adatait. Az adatbankot azért a legnépesebb - 18 millió lakosú - német tartományban hozták létre, mert itt a legtöbb az egy tartományra jutó Bundesliga-együttes.

A stadionlátogatási tilalmat vagy az egyesület, vagy a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) rendelheti el. Amennyiben német szurkoló DFB-rendezvényen vagy külföldön követ el súlyos atrocitást, a szövetség az illetékes. Úgymond kisebb kihágások esetén csak a helyi stadionra vonatkozik a tilalom, tartama rövidebb egy évnél, s hosszabb három hónapnál. Az egyesület és a szövetség azonban országos tilalmat is elrendelhet, amennyiben a rendbontót ilyesmi még nem sújtotta volna. Ha mégis, a tilalmat korábban elrendelő egyesülettel egyeztetik a tilalom meghosszabbítását, s azt is, hogy mennyivel hosszabbítják meg. Az országos tilalom nem lehet egy évnél rövidebb és öt évnél hosszabb. A lépésről formanyomtatványon értesítik az adatbankot. Az adatbank működtetését jogilag számos törvény alapozza meg, például az egyes tartományok rendőrségi törvényei. Idén márciusban 2172 stadionlátogatási tilalom volt érvényben.

A tilalom elrendelését általában rendőrségi intézkedés előzi meg. Mindenképpen elrendelik a tiltást, ha sporteseménnyel kapcsolatos, akár stadionon kívüli bűncselekmény miatt büntetőjogi eljárást kezdeményeztek az illető ellen, nem beszélve arról, ha a delikvenst jogerősen el is ítélték már. Elég hosszú a lista, amelyen felsorolják, hogy milyen esetekben lehet büntetőjogi eljárást kezdeményezni, még fogolyszabadítás is szerepel rajta. A kölni szurkoló hamburgi tette is rajta van: testi épséget, vagy életet veszélyeztető bűncselekmény.