Jövőre az RTL Klub közvetíti a focivébét

Vágólapra másolva!
Magyarországon első alkalommal fordulhat elő, hogy nem a közszolgálati televízió, hanem az egyik kereskedelmi csatorna közvetíti a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit. A Világgazdaság információja szerint ugyanis az RTL Klub nyerte el a 2006-os németországi esemény közvetítési jogát.
Vágólapra másolva!

Kolosi Péter, a televíziós társaság programigazgatója a Világgazdaságnak megerősítette az információt, a jogdíj összegéről azonban nem nyilatkozott.

Legutóbb az MTV 800 millió forintnak megfelelő svájci frankot fizetett a 2002-es japán-koreai vb sugárzásáért.

Azzal kapcsolatban, hogy egyes mérkőzések közvetítési jogát az RTL Klub átadja-e más adónak, a programigazgató mindössze annyit mondott: ez ügyben folynak a tárgyalások.

Partnerként az MTV és a két sportcsatorna jöhetne szóba. Utóbbiakkal eddig is volt együttműködés: az RTL Klub élősugárzása után egy-egy bajnoki futballmeccset, válogatott találkozót felvételről a sportcsatorna is a képernyőjére tűzött.

Korábban a Magyar Televízió előnyt élvezett, hiszen minden rangos eseményt (olimpia, futball-vb) elsőként a közszolgálati csatornáknak ajánlottak fel. Amióta azonban reklámcégek kezébe kerül a közvetítési jog, már a kereskedelmi tévék is labdába rúghatnak.

A németországi labdarúgó-világbajnokság joga a svájci Infront nevű cégé, amely két esztendeje birtokolja a jogokat, akkor sikerült 300 millió euróért hozzájutnia a csődöt jelentő Kirch AG-től.

Az Infront közleményében már jelezte, remekül áll az értékesítés terén, a jogok 85 százalékát már eladták világszerte. Ezen belül három régióban (Dél-Amerikában, Észak- és Közép-Amerikában, illetve Afrikában) százszázalékos a "telítettség", Európa és Óceánia országainak 75 százalékával van megegyezés, míg Ázsiában 67 százalékos a mutató.

Az Infront csúcsot döntött a Konföderációs-kupával is: amíg az eseményt 2001-ben 90, két évvel később pedig 145 országban közvetítették, addig idén több mint 170 ország tűzte műsorára a németországi találkozókat.