Ausztrália átkerült az ázsiai futballzónába

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elfogadta az ausztrálok kérését, így a csapat a jövőben az Ázsiai Labdarúgó Konföderáció (AFC) tornáin vesz részt, beleértve a világbajnoki selejtezőket is.
Vágólapra másolva!

Az ausztrálok régóta küzdöttek azért, hogy átkerüljenek az AFC-hez, ezzel ugyanis az eddigieknél magasabb színvonalú összecsapásokon edződhetnek, ráadásul esélyük lenne arra, hogy közvetlenül biztosítsák helyüket a világbajnokságokon.

"Nem volt nehéz meghozni a döntést, hiszen mindkét fél ezt a megoldást akarta. Az ausztrálok hosszú ideje egyeduralkodók voltak a kontinensükön, így a többi csapatnak gyakorlatilag esélye sem volt, hogy kijusson a világbajnokságra" - nyilatkozta Sepp Blatter, a FIFA elnöke.

Az óceániai selejtező győztese, vagyis az esetek döntő többségében Ausztrália a dél-amerikai kvalifikációs sorozatból kapott ellenfelet a vb-részvétel kiharcolására, s többnyire "elvérzett". Akadt ugyan olyan eset is, amikor ázsiai alakulattal szemben - 1997-ben Irán ellenében - maradt alul a pótselejtezőn, az ottani kvalifikációs sorozatban való részvétel azonban mindenképpen komolyabb esélyt jelentene a számára.

A 2006-os vb-n Ázsiát négy automatikus hely illeti meg, s a selejtezőt ötödik helyen záró gárda a közép- és észak-amerikai térség (CONCACAF) negyedikjével mérkőzik az elitmezőnybe kerülésért. Ausztrália az esetleges mostani váltás ellenére értelemszerűen csak a 2010-es kvalifikációs sorozatban szerepelhetne Ázsiában, most még - feltételezve újabb óceániai sikerét - a dél-amerikai ötödikkel kell megküzdenie a németországi fellépésért. A távoli földrész futballistái eddig csupán egyszer, 1974-ben szerepeltek világbajnoki döntőben.