Sevcsenkóék idegenben kerülhetnek közel a vébéhez

Vágólapra másolva!
Szerdán 13 mérkőzéssel folytatódik a 2006-os labdarúgó-világbajnokság európai selejtezősorozata. Matematikailag még egyik csapat sem biztosíthatja helyét a németországi viadalon, ám Ukrajna hatalmas lépést tehet a részvétel felé, amennyiben idegenben legyőzi az Európa-bajnok Görögországot. Sevcsenkóék az esetleges sikerrel - a törökök meccsének függvényében - minimum hétpontos előnyre tesznek szert három körrel a kvalifikáció vége előtt.
Vágólapra másolva!

Az 1. csoportban folytatódik a holland-cseh versenyfutás, a papírforma szerint egyik csapat sem botlik meg, bár hajszálnyival talán nehezebb helyzete lesz a németalföldieknek. Marco van Basten együttese Helsinkiben teszi tiszteletét, s nehéz 90 perc vár rá a Jari Litmanennel felálló hazaiak ellen. A finn kapitány, Antti Muurinen a lábujját fájlaló Joonas Kolkkára, illetve az eltiltott Petri Pasanenre nem számíthat.

A csehek és románok otthon, Macedónia és Örményország ellen begyűjtik a 3 pontot.

A 2. csoportban Ukrajna gyakorlatilag világbajnoki résztvevőnek érezhetné magát, amennyiben nyerne Görögországban. Megfordítva a szituációt: az Európa-bajnoki címvédő számára az utolsó lehetőségek egyike, hogy visszakapaszkodjon a csoportgyőzelem felé vezető úton.

Szombaton a két gárda közötti különbség öt pontra nőtt, a görögök ugyanis gól nélküli döntetlenre végeztek Törökországban, míg Sevcsenkóék 2-0-ra verték a kazahokat.

"Reálisan nézve a második hely áll számunkra igazán, de ha nyernénk szerdán, akkor a kétpontos különbség már annyira kicsinek tűnne, hogy ki tudja, mit hozna a hátralévő pár forduló" - nyilatkozta Szteliosz Jannakopulosz.

A görögöknél visszatér a kezdőcsapatba az egymérkőzéses eltiltáát letöltő csapatkapitány, Theodorosz Zagorakisz, viszont Kosztasz Kacuranisz, Traianosu Dellasz és Jannisz Amanatidisz sérülés miatt nem állhat Otto Rehhagel rendelkezésére.

"Ukrajna nem fél, s győzelemre tör Görögországban is" - nyilatkozta magabiztosan az ukránok sajtófőnöke, Igor Mirosnyicsenko. A vendégeknél Szviderszkij, valamint Selajev sérült.

a várható összeállítások
Görögország: Nikopolidisz - Szeitaridisz, Gumasz, Kapszisz, Fisszasz - Basszinasz, Jannakopulosz, Karagunisz, Zagorakisz - Hariszteasz, Vrizasz.
Ukrajna: Sovkovszkij - Fjodorov, Mesmacsnij, Jezerszkij, Huszin - Timoscsuk, Rotan, Huszev - Sevcsenko, Voronyin, Vorobej.

A 3. csoportban a lépéselőnybe kerülő Portugália Észtországban őrizheti meg hárompontos fórját Szlovákiával szemben, északi szomszédunkra egy kötelező siker vár a még pont nélküli Luxemburg otthonában.

A 4. csoportban Írország átveheti a vezetést, amennyiben nyer Tórshavnban, az 5. csoportban a Fehéroroszország-Skócia meccs nem oszt, nem szoroz a vébé tekintetében. A 7. csoportban Spanyolország élre állhat, amennyiben legyőzi a bosnyákokat. A magyarok gruppjában is mindössze egy találkozóra kerül sor, ezen a két utolsó helyen álló, egyaránt egy-egy ponttal rendelkező Izland és Málta csap össze Reykjavíkban.