Izlandon maradhat életben a vb-remény

Vágólapra másolva!
Csütörtökön este megérkezett a magyar válogatottat szállító különgép a Reykjavík melletti Keflavíkba. Innen némi csúszással utazott tovább a csapat az izlandi fővárosba, mivel a repülőtéren a csomagokat a szokásosnál lassabban kapták meg a játékosok. A csoport másik két összecsapásán Svédország Máltát, Bulgária pedig Horvátországot fogadja a szombati világbajnoki selejtezőkön.
Vágólapra másolva!

A tervek szerint készül Reykjavíkban a magyar labdarúgó-válogatott a sorsdöntőnek kikiáltott izlandi világbajnoki selejtezőre, s az esélyeket növeli, hogy a franciák elleni keddi barátságos mérkőzést kihagyó sérültek állapota javul.

Csütörtök esti megérkezése után edzett a keret, a mintegy harminc méteresre szűkített pályán egymás elleni játék szerepelt a programban. A kisebb sérüléssel bajlódó Juhász Roland, Rabóczki Balázs és Gyepes Gábor is teljes értékű munkát végzett a tréningen.

Elhagyta azonban a csapatot Fülöp Márton, aki - miután bemutatkozott Franciaország ellen a nagyválogatottban - pénteken este már az U21-esek kapuját őrzi majd.

A csapat tagjai pénteken délután sétát tettek Reykjavíkban, később Lothar Matthäus szövetségi kapitány a sajtó munkatársait fogadta.

Az ebéd és a délutáni pihenő után - magyar idő szerint - 20 órakor vezényelt edzést a szakvezető a Laugardalsvöllur Stadionban. A tréning alapján várható kezdőcsapat:Király - Juhász, Stark, Vanczák - Takács - Bodnár, Gera, Hajnal, Huszti - Kerekes, Szabics.

Az Izland elleni világbajnoki selejtező szombaton 20.05 órakor kezdődik. A találkozót a szlovén Damir Skomina vezeti

Ellenfelünk számára presztízsjelentőségű a találkozó, hiszen öt mérkőzésen eddig mindössze egy pontot gyűjtött be. Két kulcsjátékosra nem számíthat az Asgeir Sigurvinsson, Logi Olafsson edződuó: Hermann Hreidarsson sérülés, Heidar Helguson eltiltás miatt nem léphet pályára a reykjavíki összecsapáson.

A csoport másik két mérkőzése közül a Svédország-Málta összecsapás egyértelműnek tűnik: az idegenbeli 7-0-s siker után hazai pályán is a gólkülönbség-javítás a cél. Zlatan Ibrahimovic viszont még ennél is messzebb megy a jóslások terén: "Napról napra jobbak vagyunk, ha mindenki odateszi magát, nemcsak kijutunk a világbajnokságra, de meg is nyerhetjük azt" - vélte a Juventus csatára.

Lars Lagerbäck szövetségi kapitány a bő keretből csupán a hónapok óta lábadozó Barcelona-sztár, Henrik Larsson hiányzik, elöl így Marcus Allbäck (Hansa Rostock) vagy Mattias Jonson (Norwich) lehet Ibrahimovic társa.

a várható összeállítások
Svédország: Isaksson - M. Nilsson, Mellberg, Lucic, Edman - Linderoth, Wilhelmsson, Källström, Ljungberg - Ibrahimovic, M. Jonson
Málta: Haber - Chetcuti, Pulis, Pullicino, Said - Dimech, Agius, Giglio, Woods, Pace - Mifsud.

A Bulgária-Horvátország rangadó totónyelven szólva is háromesélyes, ám a hazaiak számára nyomasztó lehet, hogy győzelmi kényszer alatt játszanak. A világbajnoki álmok ugyanis csak abban az esetben maradnak életben, ha Hriszto Sztoicskov tanítványai begyűjtik a három pontot. "Más lehetőségünk nincs, csak a győzelem" - vélte az egykori világklasszis csatár.

a várható összeállítások
Bulgária: Ivankov - Kishishev, Kirilov, Sztojanov, Jankov - Georgiev, Sztilian Petrov, Janev, Martin Petrov - Lazarov, Berbatov
Horvátország: Butina - Tudor, Tomas (Simic), Robert Kovac, Simunic - Srna, Niko Kovac, Babic, Kranjcar - Prso, Klasnic (Olic).

(MTI) / [origo]