Vágólapra másolva!
Bár volt olyan szám, amelytől Hosszú Katinka visszalépett a kazanyi világbajnokságon, az ötszörös világbajnok úszónő a jövőben is annyiszor szeretne úszni a világversenyeken, ahányszor csak tud. Úgy véli, az a legnagyobb erőssége, hogy mindig a legmagasabbra teszi a mércét.

Rosszul rajtolt Hosszú Katinka, igaz, nem a medencében, hanem azon a budapesti sajtótájékoztatón, amelyen egy rossz mozdulattal véletlenül összetört egy poharat. A kezét az arcába temette, majd edzőjével-férjével, Shane Tusuppal együtt hol mosolyogva, hol meghatódva nézték a Magyar Úszó Szövetségnek a kazanyi magyar vb-sikerekről összeállított kisfilmjét.

A vb-n 200 és 400 vegyesen aranyérmet, 200 háton pedig bronzérmet nyert úszónő Darnyi Tamást megelőzve, ötszörös világbajnokként immáron a magyar úszósport legjobbjának számít.

Forrás: MTI/Kovács Anikó

A 26 éves úszónő azt mondja,

még mindig nem tudja felfogni, hogy a rövidebbik vegyes távon világcsúccsal sikerült nyernie.

„Nem gondoltam volna, hogy idén sikerül világrekordot döntenem, főleg arra nem számítottam, hogy 200-on. Úgy véltem, ha esélyem lehet rá, akkor inkább 400 méteren lehetek közelebb hozzá” – fogalmazott a bajnoknő, aki nem sokat pihent a vb után.

„Vasárnap volt a 400 vegyes döntője, és arra sem volt időm, hogy levezessek, másnap máris utaztunk a moszkvai Világkupára. Ezt velem együtt minden úszó büntetésnek érezte, ráadásul ezúttal nem rövid, hanem nagymedencében kellett ugyanazokat a számokat még kétszer leúszni. A fáradtságot mindenkin látni lehetett, a hangulat is ilyen volt. De szerencsére nekem

– nyilatkozta Hosszú Katinka, aki az oroszországi és a franciaországi helyszínen is négy-négy számban nyert.

A sajtótájékoztatón

Gyárfás Tamás, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is kérdezett Hosszú Katinkától,

méghozzá azt, hogy mit tervez Rióban. Háromból három számban törekszik-e majd a győzelemre, vagy jobb-e neki, ha akár hétben is elindul, és így célozza meg az esetleges három elsőséget?

„Nekünk (Shane Tusuppal) ez a filozófiánk, hogy minél több számban szerencsét próbáljunk, ha nem így gondolkodnánk, nem lennénk ott, ahol most tartunk. Maximalisták vagyunk mindketten. Kazanyban valóban visszaléptem pár számtól, mert úgy éreztük, sok lett volna. Próbáljuk okosan kitalálni a programot, de

– válaszolta a londoni olimpián negyedik helyet elérő klasszis. Hozzátette, hogy a 400 vegyes azért nem sikerült számára még jobban, mert nehéz éjszakája volt előtte, reggel pedig női problémák nehezítették a dolgát a döntő előtt, amelyet még így is sikerült megnyernie.

A franciaországi Világkupa termése Forrás: Facebook/Hosszú Katinka

Hosszú edző-férje,

Shane Tusup először is köszönetet mondott Magyarországnak azért, hogy részese lehetett ennek a sorozatnak, amelyet Katinkával legyűrtek az előző három évben.

„Egy álom vált valóra, és ami történt, még mindig nem tűnik valóságosnak, de lassan kezdem elhinni. A világcsúcs számomra is fantasztikus, úszóként nem élhettem át, de csodálatos volt megélni ezt Katinkával.

Hosszú Katinkára most egy kis pihenő vár, legközelebb ugyanis – a tervek szerint - csak szeptember végén ugrik majd medencébe a Világkupa-sorozat hongkongi állomásán.