Az első nap bekövetkezett az, amitől az NHL-rájátszásban a legjobban féltek

Columbus Blue Jackets v Tampa Bay Lightning - Game One GettyImageRank2 SPORT ICE HOCKEY national hockey league
TORONTO, ONTARIO - AUGUST 11: A view of the goals against numbers at the end of the game between the Tampa Bay Lightning and the Columbus Blue Jackets in Game One of the Eastern Conference First Round during the 2020 NHL Stanley Cup Playoffs at Scotiabank Arena on August 11, 2020 in Toronto, Ontario, Canada. Joonas Korpisalo #70 of the Columbus Blue Jackets broke the NHL playoff record for shots faced and saves. The Lightning defeated the Blue Jackets at 10:27 of the fifth overtime which made the game the four longest in NHL history. Elsa/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint kedd este kilenc órakor kezdődött és szerdán hajnali három óra után ért véget az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) rájátszásának első körének nyitómeccse, amelyen a Tampa Bay Lightning ötszöri hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a Columbus Blue Jacketset.

Habár a playoff hivatalosan augusztus 1-je óta tart, az előző, kvalifikációs kör tulajdonképpen még nem volt része a 16 csapatos rájátszásnak, amelynek még 24 együttes vágott neki. A koronavírus-járvány miatt a küzdelmek két városban, Torontóban és Edmontonban zajlanak, előbbiben a keleti, utóbbiban a nyugati csapatok vívnak egymással, sokszor egymást váltva a pályán.

Éppen ezért a liga, a szervezők és a csapatok egyik legnagyobb félelme az volt, mi lesz, ha az egyik mérkőzés maratoni hosszúságúra nyúlik és emiatt veszélybe kerül a soron következő.

Pontosan ez történt az első kör nyitónapján, amikor rögtön a legelső találkozó, a Tampa Bay-Columbus összecsapás ötszöri hosszabbításba torkollott, megdöntve rengeteg rekordot. Egyrészt ez volt minden idők negyedik leghosszabb mérkőzése (6 óra 13 percig tartott, nettó játékidőben 150 és fél percig). Másrészt, ami a tényleges csúcsokat jelenti: a Tampa 88 kaput eltaláló lövést jegyzett, ez új csúcs, ebből szinte egyenesen következik, hogy a Jackets kapusa, Joonas Korpisalo 85 védése is rekord. Csapattársa, Seth Jones is új csúcsot állított fel azzal, hogy összesen 65:06 percet volt jégen.

Ilyenkor minden játékos hősnek számít, de az említetteken kívül még ki kell emelni Brayden Pointot, aki a Tampa első és utolsó gólját szerezte, a kettő között 144 percnyi játékidő telt el.

A rengeteg túlóra miatt az eredetileg ezutánra kiírt Boston Bruins-Carolina Hurricanes találkozót el kellett halasztani, ezzel bejött az, amitől az NHL a leginkább tartott a buborékrendszerben.

A rájátszás első játéknapjának eredményei
Keleti főcsoport negyeddöntői:
Tampa Bay Lightning-Columbus Blue Jackets 3-2, ötszöri hosszabbítás után

Nyugati főcsoport negyeddöntői:
Dallas Stars-Calgary Flames 2-3
Vegas Golden Knights-Chicago Blackhawks 4-1