Szombaton kezdődik az NHL legőrültebb rájátszása

2019 NHL Stanley Cup Final - Game Seven GettyImageRank3 SPORT ICE HOCKEY national hockey league
BOSTON, MASSACHUSETTS - JUNE 12: The St. Louis Blues celebrate after defeating the Boston Bruins in Game Seven to win the 2019 NHL Stanley Cup Final at TD Garden on June 12, 2019 in Boston, Massachusetts. Patrick Smith/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint szombaton este kezdetét veszi minden idők "legőrültebb" rájátszása az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL): a koronavírus-járvány miatt várhatóan majd csak bő két hónap múlva, október elején hirdetnek bajnokot.

Még soha sem fordult elő a Stanley Kupa 1883-as első kiosztása óta, hogy ilyen későn, a nyár második felében, augusztusban induljon a playoff, és hogy a díszes trófeát valamikor ősszel adják át. Egy másik világjárvány, a spanyolnátha az 1919-es döntőt tette tönkre, a Montreal Canadiens és a Seattle Metropolitans csatája az ötödik találkozó után félbeszakadt, mert haláleset is történt. Mindmáig ez az egyetlen alkalom, amikor a Stanley Kupát annak ellenére nem adták át, hogy előtte rendeztek alapszakasz- és rájátszásmérkőzéseket.

Idén a koronavírus-járvány írt át minden forgatókönyvet: az alapszakasz március 12-én félbeszakadt, és az elhúzódó kényszerszünet miatt az a döntés született, hogy azok a csapatok folytathatják, amelyeknek reális esélyük volt a rájátszásba kerülésre, lévén a mérkőzések közel 85 százalékát már megrendezték. Így aztán nem a megszokott, főcsoportonkénti 8-8, hanem 12-12 együttes maradt állva. A versenyben lévők egy-egy kanadai helyszínen, Torontóban és Edmontonban gyülekeznek. Itt játszanak és edzenek majd zárt kapuk mögött, teljes elszigeteltségben, hivatalos elnevezéssel buborékban, állandó egészségügyi ellenőrzés alatt, a családoktól távol. A március 12-i tabella alapján keleten a Boston Bruins, a Tampa Bay Lightning, a 2018-as bajnok Washington Capitals, valamint a Philadelphia Flyers, nyugaton pedig a címvédő St. Louis Blues, a Colorado Avalanche, a Vegas Golden Knights és a Dallas Stars erőnyerő az első körben. Ezek a gárdák égtáj szerint körmérkőzést vívnak egymással, hogy eldöntsék, milyen kiemelési számot kapnak a folytatásra.

A playoff selejtezőjében keleten Pittsburgh Penguins (5.)-Montreal Canadiens (12.), Carolina Hurricanes (6.)-New York Rangers (11.), New York Islanders (7.)-Florida Panthers (10.) és Toronto Maple Leafs (8.)-Columbus Blues Jackets (9.), míg nyugaton Edmonton Oilers (5.)-Chicago Blackhawks (12.), Nashville Predators (6.)-Arizona Coyotes (11.), Vancouver Canucks (7.)-Minnesota Wild (10.) és Calgary Flames (8.)-Winnipeg Jets (9.) párharcokat rendeznek. A csaták viszont nem az egyik fél negyedik, hanem csak a harmadik sikeréig tartanak. A kvalifikációból továbblépő négy-négy csapat találkozik majd az erőnyerőkkel, és onnan kezdve már minden párharc az egyik fél negyedik győzelméig folyik.

De nem csak az időpont miatt lesz furcsa a playoff. A sok kihagyás miatt a korábbi sérültek szinte mindegyike felgyógyult, így elvileg az érintettek a legerősebb összeállításban léphetnek pályára. Igen ám, de a kényszerszünetben csak az elmúlt néhány héten lehetett jégen edzeni, így erősen kérdéses, ki milyen formában lesz. A 24 csapat közül kilencnél a vezetőedző egyelőre nem döntötte el, ki lesz az elsőszámú kapus. Minden csapat csak egyetlen edzőmeccset játszhatott, így nehéz nekiugrani a kőkemény játékot követelő playoffnak. Ráadásul az első körben a párharcok maximum másfél hétig tartanak, így nincs lehetőség a korai hibákat, vereségeket kijavítani.