A világ egyik legnagyobb vidámparkja lett a sztárkosarasok luxuskaranténja

Milwaukee Bucks v Los Angeles Lakers GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
LOS ANGELES, CALIFORNIA - MARCH 06: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers backs in on Giannis Antetokounmpo #34 of the Milwaukee Bucks during the third quarter at Staples Center on March 06, 2020 in Los Angeles, California. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Azok az emberek, akik ellátogatnak az Orlandóban található Disney Worldbe, azért mennek, hogy szórakozzanak. A híres mesehősökkel és motívumokkal tarkított gigantikus vidámpark a teljes család számára egész napos kikapcsolódást biztosít, persze kell hozzá egy megfelelően vastag pénztárca is. Ezen a nyáron viszont teljesen más a helyzet. A koronavírus-járvány miatt a létesítmény bezárt, nem fogadhat vendégeket, mégis megtalálták a módját, hogy ne kongjon az ürességtől. Az amerikai labdarúgóliga (MLS) és a kosárlabdaliga (NBA) is itt kezdi meg, vagy éppen folytatja félbeszakadt szezonját, utóbbi 22 együttes részvételével vág neki a különleges alapszakaszhajrának és rájátszásnak. A lebonyolítás nem egyszerű, de teszünk egy kísérletet a bemutatására.

141 nap telt el azóta, hogy március 11-én az NBA felfüggesztette a szezont, miután kiderült, hogy a Utah Jazz centere, Rudy Gobert elkapta a koronavírust. 141 nap. Eggyel több, mint amennyi a szezon rajtja és a felfüggesztés között, azaz maga a szünet hosszabb lett, mint amilyen hosszú volt az utólag megcsonkított alapszakasz.

Amikor az NBA és a Játékosok Szakszervezete június 26-án megállapodott a szezon folytatásáról, az volt az egyik fő kérdés, hogy mely csapatok részvételével történik ez meg.

Azt már lehetett tudni, hogy az egész tornának a Disney World ad otthont, amely buborékként, vagy ha úgy tetszik, óriáskaranténként funkcionál majd.

Illetve nem is a teljes vidámpark, hanem ennek egy része, az ESPN Wide World of Sports Complex lesz a kosárlabdázók luxusbörtöne. Ezen belül összesen három sportcsarnokban, az Arenában, a Field House-ban és a Visa Athletic Centerben rendezik majd a találkozókat, természetesen nézők nélkül, a lehető legszigorúbb egészségügyi intézkedések mellett.

A résztvevő csapatok meghatározásakor az NBA nem hagyhatta figyelmen kívül a felfüggesztésig lejátszott meccseket és az azok alapján kialakult sorrendet. Ugyanakkor arra is figyelnie kellett, hogy az együttesek a 82 meccses alapszakaszból 63-67-et teljesítettek, emiatt pont a mindig hatalmas izgalmakat hozó véghajrá maradt volna el. Ráadásul azokkal a klubokkal szemben sem akart igazságtalan lenni, amelyek az adott főcsoporton belül matematikailag eséllyel pályáztak arra, hogy bekerüljenek a legjobb nyolcba, és ezzel kivívják a jogot arra, hogy szerepeljenek a rájátszásban.

Rudy Gobert pozitív vírustesztje után az egész sportélet leállt Észak-Amerikában Forrás: AFP/George Frey

Így született meg az az ötlet, hogy minden csapatot meghívnak, amelyek maximum hat győzelemmel vannak lemaradva a 8. helytől, így 16 helyett 22 együttessel folytatódik a szezon, ráadásul nem is egyből a rájátszással, ugyanis előtte mindenki játszik 8-8 találkozót, amelyeken eldőlhet a kiemelés.
A keleti konferenciából az alábbi 9 csapat lesz ott Orlandóban: Milwaukee Bucks, Toronto Raptors, Boston Celtics, Miami Heat, Indiana Pacers, Philadelphia 76ers, Brooklyn Nets, Orlando Magic és a Washington Wizards. A felfüggesztés időpontjában a Magic állt a főcsoport 8., még playoffot érő helyén, de mivel a Wizards hátránya "csak" 5,5 mérkőzés volt, ezért a fővárosi együttes is ott lesz a buborékban.

Nyugaton az elmúlt évek elképesztően kiélezett csatájához képest idén valamivel nyugodtabb volt a helyzet a 8. hely környékén, de így is befér a főcsoport 13 csapata a hatmeccses limit alá, így a már biztos résztvevő Los Angeles Lakers, LA Clippers, Denver Nuggets, Utah Jazz, Oklahoma City Thunder és Houston Rockets mellett ott lesz Orlandóban a Dallas Mavericks, a Memphis Grizzlies, a Portland Trail Blazers, a New Orleans Pelicans, a Sacramento Kings, a San Antonio Spurs és Phoenix Suns is.

A szabály értelemszerűen itt is ugyanaz, mint keleten: csapatonként nyolc mérkőzés dönt a kiemelésről. Ezek után kialakul a sorrend mindkét főcsoportban, amelyek első nyolc helyezettjei folytathatják a szezont a szokásos, négy győzelemig tartó párharcokkal.

DE!

Bizonyos esetben beiktathatnak egy 0. kört, amennyiben a nyolcadik és kilencedik helyen álló csapatok között maximum négy győzelem a különbség.

Szemléltessük egy példával: ha a Washington tudja csökkenteni hátrányát az Orlandóval szemben, és a végén odaér mögé maximum négymeccses lemaradással, akkor

a két együttesre vár egy két nyert meccsig tartó párharc, méghozzá úgy, hogy jobb mérleggel álló csapat 1-0-s előnyről indul.

Magyarul, ha az Orlando megnyeri az első összecsapást, vége a történetnek. Ha a Washington nyeri az elsőt, jön egy következő, mindent eldöntő mérkőzés, ahol a győztes bejut a playoffba. Ugyanez lesz a helyzet nyugaton is, már ha bekövetkezik.

Innentől minden visszatér a már korábban megszokott kerékvágásba: az első kiemelt a nyolcadikkal csap össze, a második a hetedikkel, a harmadik a hatodikkal, a negyedik az ötödikkel, minden csata az egyik fél negyedik győzelméig tart.

Fel kell készülnünk arra, ami 1997 óta nem történt meg: a San Antonio Spurs nem jut be a rájátszásba Forrás: AFP/2018 Getty Images/Harry How

Egyelőre jóval több a kérdés, mint a válasz, ezt pedig az újságírók is jelezték az elmúlt időszakban, ugyanis kevés információ áramlik ki a buborékból, sőt, még azokat sem tájékoztatják megfelelő mértékben, akik kaptak akkreditációt. A csapatoknak nem kell elmondaniuk, mely játékosok vannak ott egyáltalán a buborékban, azt sem, hogy aki nincs, az miért nincs, senki nem akar pánikot kelteni.

Anonim maradhat az is, aki pozitív tesztet produkál, de természetesen karanténba kell vonulnia.

Július harmadik hetében érkeztek az első pozitív hírek arról, hogy a buborékban megvizsgált összes játékosnak negatív lett a tesztje, ami azt mutatta, hogy a szisztéma működik, még úgy is, hogy néhányan a beköltözés után azonnal megszegték az előírásokat, mint például a Sacramento magasembere, Richaun Holmes, aki ételt rendelt a központon kívülről, ezért karanténba kellett vonulnia.

De a Clippers hátvédje, Lou Williams sem volt okosabb, aki családi okokra hivatkozva kért kimenőt, majd egyenesen egy sztriptízbárba ment, amiért az NBA-től tíznapos szobafogságot kapott.

Természetesen nyomós indokkal (nem úgy, mint Williams) el lehet kéredzkedni a buborékból, azzal a feltétellel, hogy ha az adott kosarasnak minden távol töltött napra lesz negatív tesztje, akkor négy napig kell majd karanténban lennie a visszatérése után, de ha nem, akkor 10 napig lesz bezárva

A liga mindent megtesz annak érdekében, hogy a játékosok és a stábtagok otthon érezzék magukat: a beköltözés után medencés bulikat szerveztek (amiken csak Dwight Howard jelent meg), fodrászüzleteket állítottak fel, valamint állítólag mindenre kapható masszőrlányokat is foglalkoztatnak a létesítményekben. A kosarasok is feltalálták magukat, többen főiskolás éveiket élték újra azzal, hogy felfújható gyerekmedencében csináltak sörivóversenyt.

Dwight Howard volt az egyetlen, aki megjelent az első karanténbuliban Forrás: AFP/2020 Getty Images/Sean M. Haffey

Természetesen az idő előrehaladtával a játékosoknak meg kellett komolyodniuk, hiszen elkezdődött a rendkívül rövid előszezon, aminek segítségével igyekeztek formába kerülni az éles újrakezdésig.

A forma lesz a kulcs a buborékos folytatásban. A játékosoknak különböző lehetőségeik voltak arra, hogy ne eresszenek le teljesen, és voltak, akik rendkívül komolyan vették a karanténidőszakot. Marc Gasol és Nikola Jokics például látványosan lefogyott, akárcsak Carmelo Anthony, de LeBron Jamesen is látszik, hogy a súlyzói nem a sarokban porosodtak március közepe óta.

De még ennél is nagyobb szerepe lesz a mentális állapotnak, azaz ki hogyan fogja bírni a bezártságot.

Többen már most megmutatták, hogy nehezen, és még csak egy-két hete vannak Orlandóban. A liga egyébként létrehozott egy anonim forróvonalat, ahol egymást jelenthetik fel a játékosok, ha szabálysértést észlelnek, az is érdekes lesz, hogy ezt mennyire fogják kihasználni.

Alapesetben megpróbálhatnánk latolgatni az esélyeket, de a úgy tűnik, a zárt kapu és a mesterséges atmoszféra a játékra is rányomhatja majd a bélyegét olyan módon, ahogyan eddig még senki sem tapasztalta. Több játékos is beszámolt arról, hogy a csend a védekező csapatokat rendkívül módon segíti, így azok az együttesek, amelyek ebben a szegmensben eddig is erősek voltak, most még komolyabb előnyt élvezhetnek.

Senki sem lepődne meg, ha a nagydöntőben összecsapna Giannis Antetokounmpo (balra) és LeBron James Forrás: AFP/2020 Getty Images/Harry How

Ebben a listavezető Milwaukee kiemelkedett a mezőnyből, de a két Los Angeles-i együttes, a címvédő Toronto, a Boston és a Philadelphia sem fog pánikolni emiatt.

A Bucks esélyeit csökkenti, hogy az elmúlt években rendre szenvedett, ha az ellenfél kikapcsolta Giannis Antetkokounmpót, Eric Bledsoe többnyire csődöt mond a playoffban, ráadásul még a koronavírust is elkapta, úgyhogy nincs a legjobb formában.

A Lakersnél Avery Bradley lemondta a szereplést, Rajon Rondo pedig megsérült, helyükre JR Smith és Dion Waiters érkezett, akik... nos, mondjuk úgy, hogy valószínűleg sosem lesznek Mensa-tagok, ostobaságukkal pedig általában több kárt okoznak mint hasznot. Velük ellentétben a Clippers kerete rendkívül mély, és Williams is letölti büntetését a rájátszásig, Kawhi Leonard viszont az előszezon alapján nincs éppen csúcsformában.

A Raptorsban végre mindenki egészséges, viszont a "sovány" Gasol hatékonysága pont a súlyvesztés miatt csökkenhet védekezésben. A Celticsben Kemba Walkernek alig van playoff rutinja, viszont a fiatalok ismét megmutathatják magukat. A Sixers új felállással kísérletezik, az eddig irányítóként használt Ben Simmons erőcsatárként fog szerepelni, Al Horford pedig a kispadra került. Kérdés, ez miként hat majd Joel Embiid játékára. Érdekes lehet még a Houston Rockets, amely végre úgy vág neki a rájátszásnak, hogy James Harden nincs csapágyasra járatva, viszont Russell Westbrook is túlesett a koronavíruson, valamint az ultraalacsony szerkezet nem biztos, hogy a playoffban kifizetődő lesz.

Vajon egy egészséges és kipihent Harden-Westbrook duó elég lehet a bajnoki címhez? Forrás: AFP/Toshifumi Kitamura

Szintén figyelni kell majd a Portlandre, amely talán be sem jut a legjobb nyolcba, ha viszont igen, akkor alighanem mindenki szeretné majd őket elkerülni egyrészt Damian Lillard, másrészt a több mint egy év után ismét egészséges Juszuf Nurkics miatt. A Utah Jazz Bojan Bogdanovic nélkül talán nem lesz annyira veszélyes, a Miami Heat viszont már az alapszakaszban is igazi, kőkemény playoff csapat benyomását keltette, így velük is lehet számolni. A látványos támadókosárlabdát játszó Denver és Dallas viszont bajban lehet, bár Jokics és Luka Doncic valószínűleg nézők nélkül is képes lesz káprázatos megoldásokra.

Ezek persze csak kapaszkodók, amikbe egyáltalán nem biztos, hogy érdemes fogódzkodni.

Egy egészen rendkívül és remélhetőleg csak egyszeri minitorna következik, amelynek a végén úgy avatnak bajnokot, hogy annak a létjogosultságát örökké megkérdőjelezik majd.

Ha Antetokounmpo először így lesz bajnok, rengetegen fogják kikezdeni. Ha LeBron James így lesz negyedszer, akkor szintén. Ha meg nem lesz, akkor azért, mert még így sem tudott nyerni.
Fontosabb, hogy örüljünk annak, hogy végre láthatunk tétre menő kosárlabdát, legyen szó NBA-ről, vagy éppen a WNBA-ről, amely a napokban rajtolt. A dömping hatalmas lesz, a játékosok pedig úgyis belelendülnek szép lassan, és bár a 2020-as év biztosan a koronavírusról marad emlékezetes, abban is bízhatunk, hogy még ilyen körülmények között is születnek majd legendás párharcok és teljesítmények.