Rémisztő tengeri szörnyről kapja a nevét az új NHL-csapat

flojarsea30 FISHING BOAT mythological creature James Stewart SEPIA ILLUSTRATION Mammalia CUTTLEFISH Pierre Denys de Montfort steel engraving Naturalist's Library giant squid Angola W.H. Lizars Robert Hamilton Amphibious Carnivora Sir William Jardine Krake
Kraken or giant cuttlefish attacking a fishing boat off the coast of Angola. After a description by Pierre Denys de Montfort in his Natural History of the Mollusca. Probably a giant squid, Architeuthis species. Steel engraving by W.H. Lizars after an illustration by James Stewart from Robert Hamilton's Amphibious Carnivora, part of Sir William Jardine's Naturalist's Library: Mammalia, Edinburgh, 1839. ©Florilegius/Leemage
Vágólapra másolva!
Seattle Kraken néven csatlakozik az észak-amerikai profi jégkorong-ligához a szervezet 32. csapata, amelyik a 2021-22-es szezonban kapcsolódik be a bajnokságba.

A klub alapítására 2018-ban kapta meg az engedélyt a város, illetve a csapatot képviselő tulajdonosok, miután befizették az NHL-nek a 650 millió dolláros franchise-díjat. Csütörtökön pedig nyilvánosságra került a csapat neve, illetve a színei is: előbbi a Kraken lesz, utóbbiak pedig jég és tengerész kék, egy kis vörössel megbolondítva.

Az amerikai profi ligákban vannak különleges nevek szép számmal, de a Kraken mind közül a legérdekesebb lesz. A Kraken ugyanis nem más, mint a skandináv mitológia rettenetes, polipszerű szörnyetege, melyet a magyar nyelvben krák néven is emlegetnek, illetve Leviathánnak is hívnak.

"Azért is különleges a név, mert nem "sz" hangra végződik, mint a legtöbb klub neve – idézi az ESPN Andy Jassyt, a csapat egyik társtulajdonosát. – A névnek nagyon sok nyilvánvaló kapcsolata van Seattle-lel, ott van a tengerész hagyomány, a várost körülvevő rengeteg víz, és persze a Seattle-ben és a Csendes-óceán északnyugati részén régóta élő legenda a mítikus Krakenről, amelyik sok-sok éve ragadja el az embereket. A titokzatosság, az intenzitás és az erő, amit a Krakennel párosítanak, szeretnénk, ha az emberek eszébe jutna, amikor a csapatunkról lesz szó."

A tulajdonos elmondta, hogy több mint 1200 név került szóba, melyek közül 100 volt olyan, ami valóban szóba is jöhetett. Végül öt név került be az utolsó körbe ezek közül került ki a Kraken. Hogy melyik volt a másik négy, azt 2062-ben fogjuk megtudni, amikor kinyitják a város emblematikus tornya (Seattle Space Needle) mellé elásott időkapszulát, amiben a nevek mellett van még egy Amazon-részvény, egy kis Twinkie nevű édesség, és persze néhány Nirvana-lemez is.

A világ első nulla széndioxid-kibocsátású sportcsarnoka lesz:

A csapat a város új, 18 100 nézőt befogadó, mintegy 900 millió dollárba kerülő új szupercsarnokban fog játszani (a WNBA-s Seattle Stormmal együtt), amit várhatóan Amazon Arénának fognak hívni, miután a világ legnagyobb online kereskedelmi cége már megvette a névhasználati jogot.