A UFC hétvégi sztárjai betegség és késelés miatt néztek szembe a halállal

Horizontal
Robert Whittaker of Australia in action against Israel Adesanya of New Zealand during the middleweight title bout of the UFC 243 fight night in Melbourne on October 6, 2019. (Photo by ASANKA BRENDON RATNAYAKE / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Ahhoz képest, hogy nem számozott, azaz kiemelt eseményről van szó, a UFC rendesen odatette magát a hétvégi gálájával kapcsolatban. Az este fő mérkőzésén középsúlyban Ausztrália első ketrecharc-világbajnoka, Robert Whittaker néz majd szembe a korábban a váltósúlyú címért is bunyózó kiválósággal, Darren Till-lel. A fő kártyán helyet kapott még a sportág két legendája, a „Minotaurusz" és a „Sógun" is, akik utoljára csapnak össze egymással a ketrecben. A hab a tortán pedig az lesz, hogy két héten belül már másodszor méretteti meg magát a Khabib 2-nek becézett dagesztáni bunyós a szervezetnél, ráadásul ezúttal egy másik súlycsoportban.

Magyar idő szerint szombatról vasárnapra virradóra rendezik meg a UFC on ESPN 14 elnevezésű gálát, amely nem kiemelt jellege ellenére is elég komoly párosításokat vonultat fel.

Az este fő attrakcióján a középsúlyúak lépnek oktagonba azért, hogy közelebb kerüljenek egy címmérkőzéshez.

A „Kaszás"-nak is becézett sportoló elég korán megismerkedett a harcművészetekkel. Édesanyjának köszönhetően már hat évesen karatézni kezdett, hogy önvédelmet tanuljon. Ennél azért tovább ment a kis Whittaker és

14 évesen már feketeövesnek mondhatta magát, ami nem túl gyakori ebben a sportágban.

Mellette a koreai gyökerű Hapkido-ban is megmártózott, ahol a rúgásokon és ütéseken kívül megtanulhatta a különböző dobó és földharc tenchikákat, ezáltal egyre komplexebb harcossá válva.

A széles repertoárját aztán a brazil jiu-jitsuval egészítette ki később, amelyben jelenleg barnaöves. Ezek után egyáltalán nem csoda, hogy állva és a földön is rendkívül kemény ellenfél, akinek a bal horgai egészen pusztító erejűek.

A 20-5-ös mérleggel rendelkező bunyós egyik legnehezebb harcát mégsem a ketrecben, hanem egy kórházban vívta meg. Még 2018-ban történt, hogy

a gyomrában Staphylococcus fertőzése volt, amelyet nem kezeltek rendesen, így a kór szó szerint elkezdte felfalni a belső szerveit.

Emiatt rendkívül súlyos állapotba került, de néhány hónap alatt a szakadék széléről visszatért a teljesen egészséges emberek táborába, és készenállt az újabb megmérettetésre.

A 29 éves bunyósnak most az oktagonban kell egy kőkemény feladattal, név szerint Darren Till-lel megbirkózni az este fő mérkőzésén.

Az angol srác, aki Brazíliában ért fel a csúcsra

A liverpooli születésű Till élete elég kalandosan alakult, szülővárosában majdnem halálra késelték, Brazíliában pedig úgy kezdett tinédzserként teljesen új életet, hogy nem beszélte a nyelvet. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

Ellenfeléhez képest későn, 12 évesen ismerkedett meg a küzdősportok világával, azon belül is a thai-boksszal. Hamar kiderült, hogy van tehetsége a dologhoz, ráadásul szerette is, amit csinál, így

14 éves korától gyakorlatilag már nem is járt iskolába, csak a bunyóra fókuszált.

Már gyerekként is tudta, hogy mit akar, bár ekkor még sem a szülei, sem a barátai nem hitték, hogy a kis Till egy napon tényleg a legjobbakkal fog verekedni.

Darren Till a bunyója mellett a vicceivel is kitűnik a többiek közül. Forrás: AGIF via AFP/Jason Silva/AGIF/Jason Silva

Ennek az álomnak és az angol fiatalember életének majdnem véget vetett egy komoly balhé még 2012-ben. Egy szórakozóhelyen belekötöttek az egyik barátjába, majd tettlegességig fajult a dolog.

Gyakorlatilag millimétereken múlott az élete, az egyik szúrás csak épphogy elkerülte az egyik artériáját. Az eset után edzője javaslatára nem Liverpoolban, de még csak nem is Angliában folytatta a megkezdett útját, hanem

átrepülte az óceánt, hogy nyelvtudás és kapcsolatok nélkül Brazíliában telepedjen le, mindössze 19 évesen.

Nagyjából annyi pénzzel érkezett meg Latin-Amerikába, hogy kivehessen egy kis lakást. Portugálul nem nagyon tudott, és a brazil jiu-jitsu hazájában nem mozgott otthonosan a földön harc közben.

Saját magán kívül senki sem bízott abban, hogy ilyen körülmények között sikeres lehet. Ő azonban idővel megtanulta a nyelvet, feketeöves földharcos lett és felhívta magára a világ legnagyobb ketrecharcszervezetének, a UFC-nek a figyelmét is.

A mára már háromgyerekes családapa 27 éves kora ellenére is komoly karriert tudhat maga mögött, 18 győzelemmel, 2 vereséggel és egy döntetlennel. Harcolhatott a szervezet váltósúlyú világbajnoki övéért, most pedig a középsúlyúak között bizonyíthatja be, hogy itt is méltó lehet egy címmeccsre.

A Minotaurusz a Sógun ellen

A UFC-nek köszönhetően a harc szerelmesei hétvégén felülhetnek a nosztalgiavonatra, ahol láthatják az egykori legendákat, a ma már 44 éves António Rogério Nogueirát, becenevén a Minotauruszt, és vele szemben a 38 éves Sógunt, azaz Maurício Milani Ruát.

A félnehézsúlyú összecsapás harcosai már akkor aktív szereplői voltak a világ küzdősport életének, amikor a fő mérkőzés résztvevői még az általános iskola padjait koptatták, ezért igazi intézménynek számítanak mindketten a ketrecharcosok körében.

António Rogério Nogueirát néha összekeverik az ikertestvérével, a szintén kiváló harcos Antônio Rodrigo Nogueirával, aki többek között átmeneti bajnok volt a UFC nehézsúlyú mezőnyében.

Cikkünk egyik hőse fiatalon nemcsak a brazil jiu-jitsuban merült el, hanem a bokszban is. Ráadásul nem is aprózta el a dolgot, a ketrecharc mellett

brazil amatőr szupernehézsúlyú ökölvívó bajnok lett 2006-ban és 2007-ben,

plusz ebben az esztendőben bronzérmet szerzett a Pánamerikai Játékokon.

Lassan annak is 19 éve már, hogy a profik között bemutatkozott az MMA-ban. Hosszú pályafutása alatt 32 mérkőzésen harcolt, ebből 23 alkalommal az ő kezét emelték fel a magasba a meccsek után.

A 38 éves Rua már hatévesen brazil jiu-jitsuzott, egy évvel később pedig a thai-bokszot is elkezdte.

A kondijával már fiatalon sem sok gond lehetett, mert maratonista édesanyja alkalomadtán a gyerekeivel együtt futotta le a saját 10 km-es edzését.

A profik közé a 2000-es évek elején robbant be, amikor a UFC még nem számított akkora névnek a ketrecharc világában, mint ma. Helyette a japánok által alapított és a felkelő nap országában rendkívül népszerű Pride égisze alatt ért el sikereket, 2005 nyarán ő lett a végső győztes a középsúlyúaknak rendezett Grand Prix-n.

2007-ben aztán már a UFC ketrecében láthattuk, ahol egészen a világbajnoki címig menetelt, igaz, már nem közép-, hanem félnehézsúlyban.

Rua ezek után elmondhatta magáról, hogy az akkori két legnívósabb szervezetnél is fel tudott érni a csúcsra.

Hogy mekkora harcosról is beszélünk a brazil sportember kapcsán, arra talán választ ad a temérdek elismerés, amit ebben a közegben összegyűjtött.

A két ikon egyáltalán nem idegen egymásnak, a mostani már a harmadik alkalom lesz, hogy összecsapnak. Először 15 éve harcoltak, még a Pride gáláján, ahol Rua három menetet követően egyhangú pontozással győzött.

A mérkőzésről elég csak annyit írnunk, hogy egy, a szakmában elismert nemzetközi portál, a Sherdog, 2005 legjobb meccsének választotta ezt a csatát.

Másodszorra már a UFC-ben futottak össze, 2015-ben, és hasonlóan a tíz évvel korábbi találkozójukhoz, itt is Rua nyert pontozással 15 perc kőkemény bunyó végén. Ez a meccsük a szervezet 190-es számú gáláján elnyerte az este legjobb mérkőzése díjat.

Ilyen előtörténet után a mostani alkalom sem lehet majd rossz, főleg, hogy

Nogueira bejelentette, ez lesz utolsó harca, utána szögre akasztja a kesztyűit.

Tíz napon belül két bunyó

A UFC-nél általában az a jellemző, hogy a harcosok évente kettő, maximum három mérkőzést vállalnak el a megfelelő felkészülés, regenerálódás és aktív pihenés figyelembevételével. Nos, Khamzat Chimaev úgy döntött, hogy miután magyar idő szerint július 15-ről 16-ára virradóan beugróként lényegében elpusztította a nála jóval rutinosabb ellenfelét, ismét ketrecbe szállna.

A 26 éves dagesztáni sportolót sokan csak Khabib 2.0-nak hívják hasonló elszántsága és nem utolsó sorban képzettsége miatt is.

A július közepén tartott gálán Chimaev alkalmi szereplőből elég hamar az este egyik meglepetését hozó bunyósa lett.

A kemény harcos a világhírű MMA-edző, John Kavanagh egyik tanítványát, a mezőnyben már rendkívül tapasztaltnak mondható John Phillipset győzte le.

A svéd színekben küzdő sportolónak ezzel sikerült egy igen emlékezetes debütálást bemutatni a szervezetnél, ráadásul a saját súlycsoportjához képest eggyel feljebb, a középsúlyúak között.

A mostani alkalommal már váltósúlyban lép az oktagonba az eddigi profi és amatőr MMA-meccseit figyelembe véve veretlen sportoló, hogy közelebb lépjen a végső céljához, ami a bajnoki cím megszerzése lenne.

Ha most is hasonló eredménnyel ér véget a találkozója, mint legutóbb, akkor Dana White elnök dörzsölheti a tenyerét, mert egy újabb sztár születhet a UFC-nél Khamzat Chimaev személyében.

Összegzés

A UFC on ESPN 14 elképesztően izgalmasnak ígérkezik és olyan párosításokkal „támad", amelyeket nem lenne érdemes kihagyni még a korai kelés ellenére sem. A fő programban a fentieken kívül lesz még nehézsúlyú csata egy korábbi világbajnok részvételével és három másik összecsapás is helyet kapott az estén.

A gála fő kártyájának teljes programja így néz ki:

Robert Whittaker vs. Darren Till
Maurício Rua vs. Antônio Rogério Nogueira
Fabrício Werdum vs. Alexander Gustafsson
Carla Esparza vs. Marina Rodriguez
Paul Craig vs. Gadzhimurad Antigulov
Alex Oliveira vs. Peter Sobotta
Khamzat Chimaev vs. Rhys McKee