Hat nap felkészüléssel is vállalja a K.O.-király a UFC-bajnok elleni meccset

UFC 244; UFC 244 6402 14770
New York, NY, USA - 02/11/2019 - UFC 244 - Jorge "Gamebred" Masvidal (red gloves) vs. Nate Diaz (blue gloves) durante o UFC 244 realizado no Madison Square Gardem. Foto: Jason Silva/AGIF
Vágólapra másolva!
Mégis ketrecbe léphet július 12-én a UFC 251 gálán a váltósúlyú világbajnoki cím tulajdonosa, Kamaru Usman, miután a szervezet megtalálta számára az ideális kihívót a koronavírus-fertőzött brazil Gilbert Burns helyett.

Szombaton még úgy volt, hogy az Abu-Dzabiban felépített Fight Island nevű komplexum nagyszabású nyitógálájának, éppen a legrangosabb mérkőzése esik kútba, miután a brazil Gilbert Burns bejelentette, hogy megfertőződött a koronavírussal, így nem tudja vállalni a váltósúlyú világbajnok, Kamaru Usman elleni címmérkőzést.

Egy kis változás van a programban, de a többi meccs marad a listán:

Bár az este felhozatala így is félelmetesen erős, mégiscsak Usmanék csatája lett volna a hab tortán, illetve az ő meccse az, amelyik a legtöbb fizető nézőt ültetheti a tévék elé. A UFC-nek lépnie kellett, azaz villámgyorsan találnia valakit, aki elég őrült ahhoz, hogy jóformán felkészülés nélkül kiálljon a félelmetes nigériai-amerikai harcossal. És megtalálták az emberüket...

Sokat, mondjuk, nem kellett rajta gondolkodni: ha már a szervezetnek van egy "legfaszább faszagyerek öv" (Baddest Motherfucker Belt) elnevezésű "bajnoki" öve, akkor adja magát, hogy annak a gazdája mindenre kapható.

A Miamiban élő kolumbiai Jorge Masvidal, aki a jónevű övért a UFC 244 gálán látványos vérfürdőben győzte le az egykor (hozzá hasonlóan) utcai bandákban edződő kaliforniai Nate Diazt, gondolkodás nélkül ugrott be Burns helyére. Hat napja lesz, hogy felkészüljön, ami még akkor is riasztóan kevés, ha a UFC harcosai folyamatosan edzésben vannak – például éppen az ilyen váratlan lehetőségek miatt.

Az MMA-karrierjében jelenleg 35-13-as (18 K.O., T.K.O.) mérleggel álló Masvidal már évek óta van a ranglista élmezőnyében, de soha nem került rá a sor, hogy vb-övért bunyózzon. Ennek egyik oka a kiegyensúlyozatlansága lehet: a UFC-ben még egyszer sem nyert háromnál több mérkőzést egymás után. Most éppen három egymást követő győzelem után léphet az oktagonban a 16-1-es mérleggel álló Usman ellen...

Kamaru Usman nem szívesen adná ki azt az övet a kezéből Forrás: AGIF via AFP/Jason Silva/AGIF/Jason Silva

Ez az utolsó három győzelem viszont mind emlékezetesre sikerült: a Nate Diaz elleniről már szóltunk, előtte pedig az angol Darren Till és az olimpikon, 2009-ben szabadfogású világbajnok amerikai, Ben Askren elleni sikeres is megkapta az est legjobb mérkőzése elismerést. Az Askren elleni győzelme a leggyorsabb volt a UFC történetében: az 5. másodpercben már véget is ért a várva várt viadal.

Azonban még mielőtt örömtűzek gyúlnának a nagyszerű párosítás hallatán, szögezzük le gyorsan, hogy egyelőre sem Usman, sem Masvidal nem mutatta be a negatív COVID-tesztjét...

Frissítás: Vasárnap éjjel kiderült, hogy Jorge Masvidal és Kamaru Usman tesztje is negatív lett, de az Abu-Dzabiba történő megérkezés után mindkettejüket, illetve a csapatukban lévő valamennyi személyt újra tesztelni fogják, majd két nap karantén következik, mielőtt okatagonba léphetnének.