20 éves Shaquille O'Neal bődületes NBA-rekordja

BKN-LAKERS-SPURS-O'NEAL-SHOOTS Horizontal BASKETBALL BACK VIEW
Shaquille O'Neal of the Los Angeles Lakers shoots a free throw during game two of their NBA Western Conference finals against the San Antonio Spurs 21 May 2001 at the Alamodome in San Antonio, TX. O'Neal scored 19 points as the Lakers defeated the Spurs 88-81 to take a 2-0 lead in the best-of-seven series. AFP PHOTO/Pual BUCK (Photo by PAUL BUCK / AFP)
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint 2000. június 10-én az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) nagydöntőjének második mérkőzésén a Los Angeles Lakers az Indiana Pacerst fogadta. A találkozón a hazaiak legendás centere, Shaquille O'Neal máig fennálló playoffrekordot döntött azzal, hogy 39-szer dobhatott büntetőt.

O'Neal ellen a vendégek vezetőedzője, Larry Bird az úgynevezett Hack-a-Shaq taktikát alkalmazta, azaz a nem túl jól büntetőző center ellen direkt szabálytalankodásra utasította játékosait. Mivel a Lakers a meccs első negyedében elveszítette másik szupersztárját, Kobe Bryantet, Bird úgy gondolta, elég megfogni O'Nealt a győzelem érdekében.

Emiatt Shaq összesen 39-szer állhatott oda a büntetővonalra, héttel megdöntve Bob Cousy 32-es rekordját még 1953-ból. O'Neal végül 18-at értékesített a 39-ből, ami 46%-os hatékonyság, tehát Bird stratégiája bejött, csakhogy a Lakers veteránjai közül Ron Harper és Glen Rice is megrázta magát annyira, hogy Bryant hiánya ne legyen végzetes.

Shaquille O'Neal mindig is pocsék büntetőző volt Forrás: AFP/Paul Buck

Ráadásul amikor Shaq nem a vonalon állt, akkor feltartóztathatatlan volt: 40 ponttal, 24 lepattanóval, 4 gólpasszal és 3 blokkal végzett. A negyedik negyedben 16-szor dobhatott büntetőt (9 volt sikeres), a sok fault miatt a 12 perces játékrész 48 percig tartott.

A Los Angeles végül 111-104-re megnyerte a találkozót, amivel 2-0-ra vezetett a fináléban, amit aztán összesítésben 4-1-re megnyert. Ez volt az O'Neal-Bryant éra első bajnoki címe, előbbit megválasztották a döntő legértékesebb játékosának is azok után, hogy az alapszakaszban már bezsebelte ugyanezt a díjat.