Vágólapra másolva!
The Last Dance, azaz Az utolsó tánc. A Chicago Bullsról, vagyis inkább Michael Jordanről szóló dokumentumfilm-sorozat olyan véget ért, ami azt sugallja, az 1998-as bajnokcsapat minden játékosának véget ért a pályafutása a döntő hatodik meccse után. Pedig ez korántsem így történt, még Michael Jordan sem vonult vissza, csak kihagyott néhány évet. Phil Jackson is tartott egy év szünetet, sokan pedig - Jerry Krause újjáépítési tervének megfelelően - más együtteseknél folytatták. Összeszedtük, kivel mi történt azok után, hogy Jordan elsüllyesztette a bajnoki címet érő tempót.

Akármennyire is próbálja kitörölni a történelemből, Michael Jordannek volt még két éve játékosként az NBA-ben. Először 2000 januárjában tulajdonrészt vásárolt a Washington Wizardsból, majd átvette az irányítást a klubnál mint kosárlabdáért felelős alelnök. 2001-ben a Wizardsé volt az újoncbörzén az első választás joga, Jordan pedig Kwame Brownt húzta. Ez a döntés később minden idők egyik legrosszabbjának bizonyult, Brown alig ütötte meg az NBA-szintjét, miközben utána olyan játékosok keltek el, mint

Tyson Chandler, Pau Gasol, Shane Battier, Joe Johnson, Richard Jefferson, Zach Randolph, Tony Parker vagy Gilbert Arenas.

A Wizards kiábrándítóan rossz volt, Jordan pedig majd' beleőrült a tehetetlenségbe, ezért 2001 őszén eldöntötte, hogy visszatér, fizetését pedig a 9/11-es terrortámadás áldozatainak családjának ajánlotta fel. Érdekesség, hogy korábban kinevezte egykori chicagói mesterét, Doug Collinst vezetőedzőnek.

Első szezonjában, 39 évesen is ő volt a csapat legjobb pontszerzője, ő adta a legtöbb gólpasszt és szerezte a legtöbb labdát, de a Washington továbbra is szörnyű volt. Jordan nyíltan kritizálta csapattársait, és a Last Dance-ben is látott módon az edzéseken sem kímélte őket.

Jordan okítja a fiatal Rip Hamiltont Forrás: AFP/Mario Tama

Egyszer például azt mondta a fiatal Rip Hamiltonnak, hogy annyira béna, hogy nem méltó arra, hogy Jordan cipőben játsszon. Sőt, később elcserélte Hamiltont Jerry Stackhouse-ért, akinek egy évvel korábban 30 pontos átlaga volt Detroitban. Rövid távon gondolkozott, viszont azt sem szerette, hogy van egy nála jobb formában lévő játékos a csapatban.

- mondta Stackhouse egy 2020-as interjúban. Egyébként ő az egyetlen játékos a történelemben, akinek csapattársként magasabb pontátlaga volt, mint Jordannek. Hamilton pedig 2004-ben bajnok lett a Detroit kulcsembereként.

A 2003-as szezon végén, 40 évesen végül tényleg befejezte a játékot minden idők legjobbja. A sporttól viszont nem tudott elszakadni, eladta a Wizards-részesedését, majd a Charlotte-ból vett újabbat 2006-ban. Később ő lett a többségi tulajdonos, és itt is ő hozza meg a kosárlabdával kapcsolatos döntéseket. Ez sem segít a renoméján, 2010-es uralomátvétele óta a klub mindössze kétszer jutott a rájátszásba,

a 2011-12-es, bérvita miatt rövidített szezonban pedig az NBA történetének legrosszabb győzelem-vereség mérlegét hozta össze, amikor a meccseinek csupán 10,6%-át tudta megnyerni (7 győzelem, 56 vereség).

A balul sikerült szezon után egy még rosszabb draft következett, a lottón ugyanis bukta az első választás jogát (és ezzel együtt Anthony Davist) a csapat, másodikként viszont vihette volna Bradley Bealt, Damian Lillardot, Draymond Greent, Andre Drummondot vagy Harrison Barnest, MJ viszont Michael Kidd-Gilchristre szavazott. Róla és tehetségéről sokat elmond, hogy újoncként kiállt a 49 éves Jordan ellen egy 1v1-re, és veszített.

Üzletileg viszont kétségtelenül sikeres: egyrészt ő lett az első olyan csapattulajdonos, aki korábban NBA-játékos volt, másrészt a Jordan márka is hasít,

MJ pedig a világ első dollármilliárdos sportolójává vált.

A Bulls edzője, Phil Jackson hiába fogadta meg, hogy többé nem edzősködik az NBA-ben, ezt egy év után megszegte. 1999-ben elfogadta a Los Angeles Lakers ajánlatát, amellyel azonnal meg tudta ismételni korábbi sikereit, 2000-ben, 2001-ben és 2002-ben is bajnok lett, azaz harmadszor is triplázni tudott.

Phil, Shaq és Kobe ünneplik a 2002-es győzelmet Forrás: AFP/Jeff Haynes

A Jordan-utódnak tartott Kobe Bryant viszont sok fejfájást okozott neki, a fiatal sztár néha fittyet hányt Jackson Triangle-rendszerére és inkább önzőzött, Jackson pedig odáig jutott, hogy Bryant elcserélését követelte a vezetőségtől. Kobe egyébként a csapat másik szupersztárjával, Shaquille O'Neallel is rengeteget viaskodott, az öltözői hangulat finoman szólva sem volt ideális. A Lakers 2003-ban a nyugati döntőben, 2004-ben (Karl Malone-nal és Gary Paytonnal megerősítve) a nagydöntőben szenvedett vereséget. Ekkor Jackson újra a befejezés mellett döntött, de egy évvel később megint visszatért.

Eleinte nem jöttek a sikerek, aztán Pau Gasol érkezésével minden megváltozott, a Lakers 2009-ben és 2010-ben is bajnoki címet ünnepelhetett.

2011-ben viszont megalázóan estek ki a Dallas ellen a rájátszásban, Jackson pedig ismét nyugdíjba vonult.

2014-ben elfoglalta a New York Knicks elnöki székét, de a haldokló franchise-t ő sem tudta feléleszteni, sőt, inkább még mélyebbre lökte. Három évig dolgozott korábbi csapatánál, amely a klub egyik legsötétebb időszaka volt.

A sorozat főgonosza, Jerry Krause tényleg mindent bevetett annak érdekében, hogy 1998 után villámgyorsan újraépítse a csapatot.

Jordan visszavonult, Rodmant kivágta, Pippent, Kerrt és Longleyt elcserélte, a magból csak Ron Harper, Toni Kukoc és Bill Wennington maradt.

A keretet fiatalokkal és európai tehetségekkel (pl. Dávid Kornéllal) próbálta feltölteni, de - ahogy arra számítani lehetett a sztárok távozása után - a Bullsból pofozógép lett.

Dávid Kornél 1999. február 5-én a Utah Jazz ellen mutatkozott be az NBA-ben, ez a fotó azon a meccsen készült Forrás: AFP/-

Aztán az 1999-es drafton Krause Elton Brandet és Ron Artestet is kiválasztotta, előbbi holtversenyben megnyerte az Év újonca-díjat. Krause továbbra is imádta keverni a kártyákat, folyamatosan adta-vette a játékosokat, Brandet is eladta két év után, majd Artestet is Jalen Rose-ért. A Bulls 2002-03-ban lépett a fejlődés útjára, de 2003 nyarán Krause egészségügyi okok miatt visszavonult, majd

visszament baseball-játékosmegfigyelőnek, ami az eredeti munkája volt.

2017-ben hunyt el.

Azon játékosok, akiket 1998 után draftolt, végül máshol teljesedtek ki: Brand, Artest, Tyson Chandler és Brad Miller is All-Star játékosokká váltak, csak más együtteseknél.

A Krause által "éheztetett" Scottie Pippen a Houston Rocketshez került, ahol azonnal aláírt egy öt évre szóló, majdnem 80 milliós szerződést. A vele, Charles Barkleyval és Hakeem Olajuwonnal megalakult nyugdíjasklub viszont a rájátszás első körében elvérzett, Barkleyval pedig annyira utálták egymást, hogy cserét kért. A Rockets méltányolta ezt, és Portlandbe postázta.

Ott már jobban ment neki a játék és nagyon közel került egy újabb bajnoki címhez.

A nyugati finálé mindent eldöntő, hetedik meccsén a Trail Blazers már 15 ponttal is vezetett a negyedik negyedben, de korábbi mestere, Phil Jackson csapata, a Los Angeles Lakers fordítani tudott, végül 5 ponttal nyert és bejutott a nagydöntőbe.

A két exchicagói, Ron Harper és Scottie Pippen csatája 2000-ben Forrás: AFP/Dan Levine

Pippen egészen 2003-ig játszott a Portland színeiben, majd miután Krause visszavonult, Pippen visszatért a Bullshoz, hogy egy évvel később ott köszönjön el a kosárlabdától.

Azt talán maga Dennis Rodman sem gondolta volna, miközben 5. bajnoki trófeáját ölelgette, hogy profi karrierjéből már csak 35 meccs van hátra. Miután Krause megszabadult tőle, a Los Angeles Lakershez szegődött, ahonnan viszont 23 mérkőzés után kivágták. Az 1999-2000-es szezonra szülővárosának csapata, a Dallas Maverick dobott neki mentőmellényt, ahol viszont sosem tudott beilleszkedni. 12 találkozót kapott, amiken szenvedett az érkezéséig remekül játszó csapat, majd elküldték.

Próbálkozott alsóbb osztályú ligákban, Mexikóban, valamint 3 meccs erejéig megfordult Nagy-Britanniában, egyszer pedig Finnországban is pályára lépett.

Az addig is megbotránkoztató életmódot folytató Rodman szinte mindenbe belekóstolt a szórakoztatóiparban: akciófilmekben szerepelt, pankrátornak állt, zenélt, akármilyen haknin feltűnt akkoriban.

A világ egyik legvalószínűtlenebb barátsága Forrás: AFP/Kcna

Később barátságot kötött Donald Trumppal és Kim Dzsongunnal is, többször látogatott el Észak-Koreába, hogy bulizzon a vezetővel. Gondoskodott arról, hogy karrierje után is sokat halljunk felőle.

Ugyan csak kiegészítőember volt, mégis hasznos szerepet töltött be a Bullsban Steve Kerr. Ő a San Antonio Spurshöz került a triplázás után, ahol rögtön egyből negyedszer is bajnok lett, így a mai napig ő az utolsó játékos, aki egymás után négy évben is felért a csúcsra. 2003-ban nyert még egy bajnoki címet a Spursszel, majd televíziós szakkommentátornak állt. 2006-ban a Phoenix Suns kinevezte általános igazgatónak, ahol 2010-ig dolgozott, utána visszatért a tévézéshez.

2014-ben a Golden State Warriors felkérte vezetőedzőnek, a csapatból pedig az utóbbi évek legerősebb dinasztiáját építette: minden évben döntőbe jutottak, hármat meg is nyertek.

Kerr az ominózus Triangle-rendszert továbbfejlesztve, nagyobb egyéni szabadságot és még komolyabb labdajáratást beledolgozva létrehozta az NBA történetének leghalálosabb támadógépezetét, amelyben Steph Curry minden idők legjobb hármasdobójává nőhette ki magát.

Steve Kerrből sikeres vezetőedző lett a Golden State Warriors élén Forrás: AFP/2016 Getty Images/Christian Petersen

Azt a sorozatban is megfigyelhettük, hogy értelmiségi családból származik, rendkívül intelligens ember, aki sokat tanult mestereitől mind szakmailag, mind pedagógiailag, nem csoda, hogy a pályán kívül is sokra vitte.

Ron Harpernek is összejött még egy bajnoki cím, méghozzá Phil Jackson játékosaként a Los Angeles Lakers színeiben 2000-ben.

Toni Kukoc viszont sosem ért fel hasonló magasságokba, Chicagóból először Philadelphiába került, onnan pedig pont rosszkor Atlantába:

a Hawks sehol nem volt, a Sixers viszont pont abban az évben döntőzött, amikor őt eladták. Milwaukee-ban kötött ki, ott pattogtatott utolsó négy évében, majd 2006-ban visszavonult.

Érdemes a végén szót ejteni azokról a kosarasokról is, akik a '91-'93-as Bullsszal lettek bajnokok. Bár a The Last Dance nem róluk szól, de ők is megszólaltak a sorozatban és fontos szereplői voltak a Chicago első sikerkorszakának.

A Jordant a doku megjelenése óta folyamatosan ekéző Horace Grant Orlandóba szerződött, ahol nagyobb szerepet kívánt magának, de egy elveszített nagydöntőn kívül mást nem tudott felmutatni. Később a Lakersnél összeállt Phil Jacksonnal, így 2001-ben megszerezte 4. bajnoki címét.

Allen Iverson és Horace Grant csatája a 2001-es NBA-döntő 1. meccsén Forrás: AFP/Vince Bucci

Will Perdue-nak is leesett egy negyedik gyűrű (ő volt az, akiért Krause megszerezte Rodmant), 1999-ben a San Antonio Spursszel ünnepelhetett. Az 1993-as bajnoki címet érő kosár szerzője, John Paxson 1994-ben visszavonult, utána a Bulls szakkommentátoraként dolgozott, majd ő váltotta Krause-t 2003-ban a klub élén, ahol 2009-ig tevékenykedett szakmai igazgatóként, ekkor előléptették alelnökké.

Ezt a pozíciót egészen 2020 áprilisáig töltötte be,

amikor az új elnök, Arturas Karnisovas lefokozta tanácsadóvá.

Bill Cartwright 1995-ben vonult vissza, hogy aztán rögtön csatlakozzon a Bulls edzői stábjához. 2001-ig segédedzőként, onnantól 2003-ig vezetőedzőként tevékenykedett a csapatnál, majd ugyancsak segédként több NBA-csapatnál is megfordult azóta.

BJ Armstrong, azon túl, hogy Jordan listájára felkerült későbbi Charlotte-játékosként, 2000-ben vonult vissza. Ő a játékosügynöki pályát választotta, legkomolyabb ügyfele pedig nem más, mint az egykor szintén chicagói közönségkedvencként induló Derrick Rose.

Ha már Rose szóba került: ő lehetett volna az új éra alapköve, de a sérülése közbeszólt, Chicagóban pedig azóta is visszasírják a '90-es éveket. A Bulls a Jordan-korszak óta még döntőbe sem került, sőt, mostanában a playoff is távolinak tűnik.

Az a csapat egyszeri és megismételhetetlen, és sok rosszat lehet mondani akár Jordanre, akár Krause-ra vagy bárki, azóta sem sikerült senkinek hasonlót építenie.

Ahogy azt is láthatjuk, hogy miután szétszéledt a csapat, a játékosoknak még be-becsúszott 1-1 bajnoki cím, míg Jacksonnak edzőként még öt, akárcsak Kerrnek, akinek kettő játékosként és három edzőként. Az viszont mindenképp érdekes, hogy ha kizárólag kosárlabda szempontból nézzük, akkor sokaknak jobban sikerült a folytatás 1998 után, mint Michael Jordannek.