Társoldalunk:

Visszavonul a hokis, aki a világ leghihetetlenebb gólját lőtte - videó

2020.05.15. 14:53

Bejelentette visszavonulását Ales Hemsky, a csehek 36 éves világbajnok és olimpiai bronzérmes jégkorongozója.

A szélső 2002 és 2018 között 845 NHL-mérkőzésen lépett jégre az Edmonton Oilers, az Ottawa Senators, a Dallas Stars és a Montreal Canadiens színeiben, ezeken összesen 174 gól lőtt és 398 gólpassz adott. Legsikeresebb szezonja a 2005-06-os volt, amikor karriercsúcsot jelentő 77 pontot szerzett az Oilers játékosaként, a csapattal pedig bejutott a Stanley-kupa döntőjébe.

2007. január 4-én Hemsky az NHL és a jégkorong történetének egyik leghíresebb gólját szerezte, de a találat nem miatta maradt emlékezetes. Az Edmonton a Dallas Starsszal játszott hazai pályán, a vendégek az utolsó percben 5-4-re vezettek. Az Oilers lehozta a kapusát, hogy egy extra mezőnyjátékossal támadhasson, de úgy tűnt, ez sem vezet eredményre. A hazaiak hátvédje, Marc-André Bergeron 15 másodperccel a vége előtt saját kékvonalán elütött a korong fölött, amire lecsapott a Stars csatára, Patrik Stefan, aki senkitől sem zavartatva korcsolyázott a pakkal az üres kapu felé. Csakhogy átpattant az ütője felett, így egy méterre a kaputól elveszítette azt, majd elesett. A korongra Jarrett Stoll csapott le, aki indította Ryan Smyth-t, ő Hemskyhez centerezett, aki hidegvérűen csinált egy cselt Marty Turco kapus mellett, majd a kapuba lőtt és a mérkőzés vége előtt kettő másodperccel egyenlített, kiharcolva a hosszabbítást.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a találkozót később így is megnyerte a Stars, de az Oilers Stefan kapitális hibájának, valamint Hemsky góljának köszönhetően egy ingyenponttal gazdagodott.