Nézők nélküli meccsek, vagy rövidített szezon is lehet az NFL új idényében

Super Bowl LIII features TOPSHOTS Horizontal GENERAL VIEW AMERICAN FOOTBALL EMPTY PLACE SUPERBOWL PREPARATIONS
View of the Mercedes-Benz Stadium in Atlanta, Georgia on February 2, 2019. - The New England Patriots will meet the Los Angeles Ram at Super Bowl LIII on February 3rd. (Photo by Angela Weiss / AFP)
Vágólapra másolva!
A tervek szerint 2020. szeptember 10-én, csütörtökön indulna az észak-amerikai profi amerikaifoci-liga (NFL) következő idénye. A klubtulajdonosok egyelőre igyekeznek tartani magukat az előzetes tervekhez, de az Egyesült Államokban is súlyos gondokat okozó koronavírus-járvány számos kérdést vet fel, amelyekre lehet, hogy drasztikus választ kell adni a ligának.

A CBS által közölt cikkben meglehetősen szoros menetrendet találunk. Ennek értelmében április 23-án lesz a játékoskiválasztó (draft), május 19-én pedig elkezdődnek a tavaszi edzőtáborok, míg szeptember 10-én elrajtolhatna az alapszakasz.

"Minden erőnkkel azon vagyunk, hogy az előzetes tervek szerint elrajtolhasson a szezon, és a csapatok lejátszhassák a szokott 16 mérkőzéses alapszakaszt, majd utána a teljes rájátszást" – mondta egy keddi konferenciabeszélgetés során Jeff Pash, az NFL alelnöke. De mindezt csak akkor "ha már biztosan nem kell számolnunk egy második fertőzési csúccsal, és, ha addigra esetleg elkészül az oltóanyag.

– tette hozzá.

A klubok a járványra való tekintettel extra haladékot kapnak az NFL-től a keretek kialakítására és véglegesítésére. De könnyen lehet, hogy vészforgatókönyveken is el kell kezdeniük dolgozni.

Az egyik ilyen lehet, hogy esetleg üres stadionokban, nézők nélkül kell megrendezi a mérkőzéseket. Ezzel egyrészt elkerülhető lenne, hogy 60-80 ezer embert zárjanak össze akár 3-4 órára, miközben a liga eleget tudna tenni a tévés szerződésekből eredő kötelezettségeinek. A csapatoknak ugyanakkor le kellene mondaniuk a meccsnapi nem kis bevételekről, ami a jegyeladásból, a büfék és ajándékboltok forgalmából folyna be, másfelől kezdeniük kell valamit a hoppon maradó bérletesekkel. Ilyenből némelyik csapatnál akár 40-50 ezer is lehet. A csapatok pedig elveszítenék a hazai pálya jelentette előnyt egy-egy mérkőzésen.

Az üres atlantai Mercedes-Benz Stadium a Super Bowl LIII előtti estén, 2019. febuár 2-án. Szomorú látvány lenne ez egy teljes szezonon keresztül Forrás: AFP/Angela Weiss

A másik megoldás a rövidebb szezon lenne. Ilyenre az NBA-ben és az NHL-ben is volt már példa, amikor a kollektív szerződés megújítása miatt sztrájkba lépő játékosok akciója miatt 82 helyett csak 50, vagy 48 mérkőzést rendeztek az alapszakaszban, majd ezt követte egy teljes értékű rájátszás.

Az NFL 16 mérkőzéses alapszakaszában minden csapat 12 mérkőzést játszik a saját főcsoportjában lévő riválisokkal, és négyet a másik főcsoportbeli ellenfelekkel (az NFL-ben Amerikai és Nemzeti főcsoport van). A CBS cikke szerint első körben utóbbi négyről lemondhatna a liga, amivel egyrészt terhet venne le a csapatok válláról (logisztikai és gazdasági értelemben), másrészt nem lenne túl (= igazságtalanul) rövid az alapszakasz, harmadrészt megmaradna a sportérték is.

A szerző szerint ehhez elég lenne tíz meccs:

hat azonos divízióbeli riválisok ellen (a négycsapatos csoportokban három-három meccs otthon és idegenben), valamint négy a konferencia másik három divíziójába sorolt csapat ellen, míg a kiemlések alapján meghatározott további két meccset ugyancsak dobnák.

Az NFL vezetői egyelőre azonban, ahogy azt fentebb is írtuk, a hivatalos forgatókönyvet követik, és csak akkor fognak új irányt venni a dolgok, ha augusztusban is úgy látszik, hogy nem fogják feloldani a járvány miatt bevezetett korlátozásokat és tiltásokat.