Vágólapra másolva!
Nagyon kevés olyan sport maradt a világon, amelyet nem érintett (egyelőre) a koronavírus-járvány, ezek közé tartozik az NFL is (eddig egy fertőzöttről tudunk, Sean Payton, a New Orleans Saints vezetője betegedett meg). A február eleji Super Bowllal véget ért a bajnokság, viszont a pályán kívül is akadtak izgalmak, köszönhetően annak, hogy megnyitott a szabadügynök-piac. Szupersztárok váltottak csapatot, váratlan cserék is történtek, de semmi sem sokkolta annyira az embereket, mint az, hogy Tom Brady elhagyta a New England Patriotsot. Erről az eseményről talán mindenki hallott, de érdemes összefoglalni, hogy ezen kívül mi történt, mióta szabad a vásár.

Irányítókeringő

Azt már a március 16-i piacnyitás előtt is bizonyos volt, hogy ez a holtszezon főleg az irányítókról fog szólni. Több csapat is megelégelte azt, hogy saját QB-ja miatt stagnál, míg néhány játékosnak pont amiatt fogyott el a türelme, hogy a vezetőség nem volt képes köré ütőképes keretet összerakni. Sok helyen lehetett kenyértörésre számítani, akár csere, akár kivásárlás útján, vagy csak egyszerűen nem írtak alá új szerződést a felek.

Utóbbi történt Tom Brady és a New England Patriots esetében. Miután a címvédő a rájátszás második körében kiesett, elindult a pletykacunami arról, hogy minden idők talán legjobb játékosa 20 év után szakít a csapattal, és otthagyja Bill Belichicket, akivel a hírek szerint már korábban megromlott a viszonya.

Ennek eleinte senki nem akart hinni, aztán mégis valósággá vált:

a hatszoros Super Bowl-győztes előbb bejelentette, hogy biztosan távozik, másnap pedig alá is írt a Tampa Bay Buccaneershez.

A 12-es mez jelenleg foglalt Tampában, de szinte elképzelhetetlen, hogy Brady ne kapja meg Forrás: Clutchpoints

Állítólag nem volt túl nagy a kereslet a következő szezont már 43 évesen megkezdő legenda iránt, és bár a Chargersszel, a Titansszel és a 49ersszel is szóba hozták, végül Floridába költözött két évre 50 000 000 dollárért. Ezzel bekövetkezett az, amit korábban elképzelni sem tudtunk, azaz Bradyt a New Englanden egy másik csapat színeiben is látni fogjuk az NFL-ben. Reméljük, ez a kaland kevésbé lesz kínos, mint néhány ikoné a múltban (pl. Michael Jordan, Brett Favre, Martin Brodeur).

A 41 éves Drew Brees is ad magának még egy esélyt, hogy másodszor is bajnok legyen, ő azonban nem vált csapatot, marad a New Orleans Saintsnél.

Alig várjuk a két Brady-Brees párbajt 2020-ban! Tavalyi cseréje, a korábbi horrorsérüléséből visszatérő Teddy Bridgewater viszont elhagyta az együttest, de maradt a divízión belül, ugyanis a Carolina Panthershöz igazolt, amely teljesen kicserélte tavalyi irányítópárosát. A klub Kyle Allent a Washington Redskinshez cserélte, míg a 2015-ben még NFL MVP-címet nyerő Cam Newtont egyszerűen kivágta, miután nem sikerült cserepartnert találni.

Newton azóta is csapat nélkül tengődik, akárcsak a 2013-as Super Bowl legjobbjának választott Joe Flacco, akitől a Denver Broncos szabadult meg egy kínkeserves szezon után.

Ahogy azt sem lehet tudni, hogy a Brady előtt Tampában dobálgató, tavaly negatív rekordokat sorra döntő egykori 1/1-es kiválasztott Jameis Winston hol fogja folytatni.

Nem csak Brady váltott csapatot hosszú idő után. Philip Rivers 2004 óta játszott a Los Angeles (2017-ig San Diego) Chargersben, a 38 éves veterán pedig elérkezettnek látta az időt, hogy váltson, így hát fogta a feleségét a kilenc gyerekkel együtt, és Indianapolisba költözött, hogy 2020-tól a Coltsot irányítsa. Az ő látványát is szokni kell majd másfajta mezben.

Philip Rivers 16 szezon után elhagyja a Chargerst Forrás: AFP/2019 Getty Images/Lachlan Cunningham

Szintén máshol folytatja pályafutását Marcus Mariota, aki a Titanst hagyta ott a Las Vegas Raiders kedvéért, a 2018-as Super Bowl MVP Nick Folest pedig Chicagóba cserélte a Jacksonville Jaguars.
Nem megy viszont sehova Dak Prescott, akit a Dallas az ún. franchise taggel láncolt magához egy évre. Ilyenkor a játékos nem tehet semmit, mivel ebbe csak a klub szólhat bele, viszont nem járt rosszul, ugyanis 33 000 000 dollárt fog keresni csak a következő szezonban. Ryan Tannehillnek is bejött az élet Tennessee-be, a tavalyi idényt még Mariota cseréjeként kezdő QB-nek a következő négy évben akár 118 millió dollár ütheti a markát.

A Houston edzőjét szinte biztosan kezeltetni kell

Bill O'Brien, a Houston Texans vezetőedzője és egyben általános igazgatója nem először bizonyítja be, hogy valami nem stimmel a fejében. Korábban is hozott már megkérdőjelezhető döntéseket akár az oldalvonal mellett, akár az irodájában, de a legutóbbira már nagyon nehéz magyarázatot találni.
Szóval a derék Bill úgy gondolta, hogy ideje megint felrázni a csapatot, és kipenderíteni azokat az arcokat, akik nincsenek vele egy hullámhosszon.

Az áldozat ezúttal DeAndre Hopkins, a Texans legjobb játékosa, valamint az NFL talán legjobb elkapója lett,

akiért csak két draftjogot, valamint egy sérülékeny és emellett borzasztóan drága David Johnsont kapott cserébe az Arizona Cardinalstól.

DeAndre Hopkins (10-esben) az Arizona Cardinals csapatában folytatja Forrás: AFP/2019 Getty Images/Will Vragovic

Nem csoda, hogy néhány nappal később a Houston másik sztárja, Deshaun Watson is célozgatott arra, hogy szívesen játszana máshol. Persze ez talán minden houstoni játékosra igaz, mert nekik jelenleg az a szerepük, hogy végignézzék, ahogy O'Brien szisztematikusan lerombolja a csapatot.
Egy másik kiváló elkapó, Stefon Diggs is a csere sorsára jutott, ő Buffalóban folytatja, de érte legalább nem csak egy marék szotyit kapott a Minnesota, hanem négy draftjogot, amelyek közül az egyik első körös.
Jacksonville-ben a teljes kiárusítás és újjáépítés mellett döntöttek, Foles mellett AJ Bouye-n és Calais Campbellen is túladtak, előbbi a Denver Broncoshoz, utóbbi a Baltimore Ravenshez került. A 2018-as bajnok Philadelphia Eagles is csere útján erősített, megszerezte a Detroitból elvágyódó kiváló cornerbacket, Darius Slayt, míg a Colts DeForest Buckerért cserélt, aki a San Franciscótól érkezett.

Újabb rekordszerződések, meglepő elbocsátások és egy újabb fiatal visszavonuló

Byron Jones, a Miami Dolphins új conrnerbackje elmondhatja magáról, hogy ő lett minden idők legjobban fizetett játékosa a posztján. A földöntúli atletikus adottságokkal megáldott védőnek a következő öt évben 82,5 millió dollár üti a markát.
Korábbi csapattársa, Amari Cooper is bankott robbantott, az elkapó a Dallas Cowboysnál hosszabbított

öt évre 100 millióért, amivel ő lesz a leggazdababb elkapó.

A tavaly az Atlantában kimagasló számokat produkáló tight end, Austin Hooper is rekorder lett, neki 4 év alatt 42 milliót fizet majd a Cleveland Browns.

Todd Gurleyt viszont kirúgta a Los Angeles Rams, kevesebb mint két évvel azok után, hogy akkor a futók között csúcsnak számító 60 millió dolláros hosszabbítást adott neki. Gurley az előző szezonban valóban árnyéka volt önmagának, ráadásul az NFL legrosszabbul őrzött titka, hogy a térdei bármikor szétmehetnek, ezért küldte el őt a Rams. De csak órákig volt munkanélküli, az Atlanta Falcons ugyanis gyorsan lecsapott rá azok után, hogy elküldte saját kezdőfutóját, Devonta Freemant.

Todd Gurleynek új csapat után kellett néznie Forrás: Origo/Polyák Attila

Egy másik Los Angeles-i futó is költözik: azok után, hogy a 2019-es idény első négy meccsét sztrájk miatt kihagyta, Melvin Gordon ezúttal végleg elhagyta a Chargerst, és a Denver Broncoshoz szerződött. Érdekesség, hogy a Los Angeles tavaly magasabb fizetést ajánlott neki a sztrájk alatt, mint amennyit végül a coloradói együttestől kapott.

Ahogy tavaly Andrew Lucktól és Rob Gronkowskitól, úgy idén is el kell köszönnünk egy 29 éves klasszistól, jelen esetben a liga egyik legjobb centerétől.

Travis Fredericknél, a Dallas Cowboys játékosánál még 2018-ban diagnosztizáltak Guillain-Barre-szindrómát,

és bár 2019-ben visszatért a pályára, már nem volt képes olyan teljesítményt nyújtani, mint amilyet szeretett volna (az átlaghoz képest így is kiválóan játszott), ezért a befejezés mellett döntött.

A jövő

Az bizonyos, hogy az utóbbi évek egyik legizgalmasabb offszezonját látjuk eddig, de a keretek továbbra sem teljesek. Egy hónapon belül jön az újoncbörze, amelyet a koronavírus miatt online fogják tartani, és egyáltalán nem úgy fog kinézni, mint a Kevin Costner-féle Újoncok napjában. Majd jönnének az edzőtáborok, az előszezon, majd az alapszakasz rajtja szeptember elején. A legfrissebb hírek szerint azonban a csapatok vezetői úgy készülnek, hogy csúszni fog a szezonkezdet, és jó esetben októberben játszhatnak először tétmeccset a csapatok. Reméljük, nem lesz igazuk, és addigra már visszakerül minden a rendes kerékvágásba.