Amerikában a sportélet minimum háromhónapos leállására készülnek

Los Angeles Lakers v Boston Celtics GettyImageRank2 SPORT nba BASKETBALL
BOSTON, MASSACHUSETTS - JANUARY 20: LeBron James #23 of the Los Angeles Lakers reacts during the game against the Boston Celtics at TD Garden on January 20, 2020 in Boston, Massachusetts. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A koronavírus terjedése miatt az USA-beli járványügyi szakértők azt javasolták, hogy a következő 8 hétben függesszék fel a társas összejövetelek. Az észak-amerikai profi kosárlabdaliga (NBA) csapatainak tulajdonosai szerint viszont legjobb esetben június közepén folytatódhat a liga. Közben újabb akadály gördült a baseball-bajnokság (MLB) kezdése elé.

Adrian Wojnarowski, az NBA legmegbízhatóbb forrása és az ESPN újságírója szerint a klubok vezetői arra készülnek, hogy legjobb esetben is csak nyáron folytatódhat a bajnokság, azt viszont még nem döntötték el, miként, azaz lejátsszák-e az alapszakasz hátralévő meccseit, vagy egyből a rájátszással kezdenek. Wojnarowski úgy tudja, a szervezet elkezdett érdeklődni a sportcsarnokok üzemeltetőinél az esetleges augusztusi dátumokkal kapcsolatban, az pedig szinte biztos, hogy a mérkőzéseket zárt kapuk előtt rendeznék meg.

LeBron James sem örül a szünetnek Forrás: AFP/2020 Getty Images/Maddie Meyer

A baseball liga (MLB) a tervek szerint március 26-án rajtolt volna, de természetesen ezt is felfüggesztették határozatlan időre. A teljes bizonytalanság mellett az sem könnyíti meg a bajnokság rajtját és a tervezést, hogy a New York Yankees kötelékébe tartozó egyik játékos pozitív koronavírustesztet produkált, amivel ő lett az első megfertőzött baseballozó. Természetesen azonnal elkülönítették társaitól.

Időzítés szempontjából az NFL van a legkönnyebb helyzetben, ahol csak szeptemberben kezdődik a bajnokság. A vezetők szerint továbbra is ennek betartása a cél, de az addigi, több ember részvételével zajló események (újoncbörze, edzőtáborok, előszezon) lebonyolításán szinte biztosan változtatnak majd.

Az NHL-ben sem döntöttek még a szezon törlése mellett, ellenben szinte az összes együttes csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, amelyben a csarnok dolgozóit a szünet alatt is fizetik. Rosszabb hír, hogy a Vancouver Canucks egyik stábtagjánál kimutattát a koronavírust.