Óriási meccsen védte meg vb-övét a koronavírus elől kimenekített MMA-harcos - videó

UFC 248 Adesanya v Romero GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
LAS VEGAS, NEVADA - MARCH 07: Weili Zhang punches Joanna Jedrzejczyk during her split decision win to retain her strawweight title at T-Mobile Arena on March 07, 2020 in Las Vegas, Nevada. Harry How/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
A kínai Zsang Weili a szakértők által minden idők egyik legjobb női MMA-meccsének tartott, óriási csatában győzte le a lengyel Joanna Jedrzejczyket, és védte meg a női légsúly világbajnoki övét a Las Vegas-i UFC 248 gálán.

A kínai harcos első címvédésére készülhetett a 48-52 kilós súlycsoportban, a dolgát azonban nem könnyítette meg sem az, hogy a sportág egyik élő legendája, a vb-címét korábban ötször is megvédő lengyel Joanna Jedrzejczyk (16-4) ellen kellett az oktagonba lépnie, sem pedig a Kínában januárban kitört koronavírus-járvány. Zsang ráadásul a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban élt, így aztán, hogy az UFC biztosítsa, hogy ne maradjon el a meccs, február első napjaiban, valósággal kimenekítették az egyre szigorúbb karanténból. Előbb Thaiföldre vitték, majd továbbra is szinte teljesen izolálva Abu-Dzabiban folytatta a felkészülést, és csak napokkal a mérkőzés előtt érkezett meg az Egyesült Államokba.

A vegasi gálán aztán kiderült, hogy Zsangot (21-1) sem a koronavírus, sem a legkiválóbb ellenfél nem képes legyőzni. A kínai harcos öt menet után a létező legszorosabb pontozással nyert: két menetet ő kapott meg 48-47-re, míg a harmadikat Jedrzejczyk ugyancsak 48-47-re.

Egy kis ízelítő az őrületes csatából:

Hogy Zsang győzelme megérdemelt volt, az semmi nem mutatja jobban, hogy a vesztes egy pillanatig sem vitatta az eredményt.

"Nagyszerű munkát végzett, minden ütését éreztem. A duzzanataim egyre jobban zavartak a harc közben, de most már jól vagyok. Gratulálok, bajnok, nagyon örülök, hogy egy ilyen nagy meccset vívtunk" – mondta még a ketrecben állva roppan sportszerűen Jedrzejczyk, akinek az arcán valóban meglátszott az ütközet keménysége.

Az este másik főmérkőzésén a női címmérkőzés mozgalmas pofonáradatával szemben – az ESPN beszámolója szerint – minden idők talán legkevesebb akciót hozó meccsén védte meg középsúlyú bajnoki övét Israel Adesanya Yoel Romeróval szemben.

Az állóháborúról inkább a 42 éves kubai, olimpiai ezüstérmes (2000, Sydney) birkózóból lett kihívó, Romero tehetett, aki a meccs elején megállt a ketrec közepén, kettős fedezékbe húzódott, és eszében sem volt kiszolgáltatni magát a roppant technikás, és nála tizenkét évvel fiatalabb bajnoknak. A meccset végül szoros, de egyhangú (48-47, 48-47, 49-46) pontozással nyerte a nigériai születésű, de az új-zélandi Aucklandben élő Adesanya.

Igényes szórakoztatás 1.:

A negyedik menet előtt még a mérkőzést vezető Dan Miragliotta is magához hívta a harcosokat, és közölte velük, hogy valamit csinálniuk kéne, hogy a bírók pontozni tudjanak...

"Tettem, amit tennem kellett, és szépen lebontottam. A lábak nem hazudnak, én pedig rohadtul szétrúgtam a lábát" – értékelt a mérkőzés után a címét megvédő bajnok.

Igényes szórakoztatás 2.:

Ami tény: a felek az ötször öt perc alatt mindössze 88 értékelhető ütést vittek be, ami középsúlyban hihetetlenül kevés. A minimum rekordtól, mondjuk, így is messze elmaradtak, mert 2010. április 10-én (UFC 112) Anderson Silva és Damian Maia 71 ütést produkált együttesen – mögéjük zárkózott fel Adesanya és Romero párosa.