Vágólapra másolva!
Az American Football Without Barriers (AFWB), azaz az Amerikai Futball Határok Nélkül minden évben kiválaszt egy országot, ahol a szervezet ingyenes edzéseket tart jelenlegi és visszavonult NFL-sztárokkal a résztvevőknek. 2020-ban Budapestre esett a választás, ahol február utolsó napján a Puskás Aréna pályáján ezúttal nem a foci-, hanem a tojáslabdáé volt a főszerep.

Már három hete betelt minden hely az edzésekre jelentkezőknek a február utolsó hétvégéjére időzített ingyenes táborra. Az esemény minden hazai rajongót megmozgatott, a stadionba menet karon ülő csecsemővel érkező apukákat és teljes családokat lehetett látni a nézőtérre vonulva.

Ahogy egy fiatal hölgy is megjegyezte Green Bay Packers sapkában, ilyen alkalom nem sok van, amikor a legnagyobbakat közelről lehet látni.

Az érdeklődők mellett az edzésekre is vegyes korosztály érkezett a stadionba a gyerekektől az idősebbekig. A magyar amerikaifutball-válogatott több tagja, a Budapest Wolves csapatának játékosai is természetesen az elsők között jelentkeztek a tréningekre.

Az ország minden részéből érkeztek a Puskás Arénába, a székesfehérvári csapat irányítója például elmondta, hogy sokat tanulhat itt a társaival együtt.

Arra a kérdésre, hogy megkéri-e a sztárokat, hogy mutassanak valami trükköt, azt válaszolta, hogy annyira meg lesz szeppenve, hogy egy szót nem mer majd váltani az NFL nagyjaival.

Az NFL-sztárok komolyan vették az edzéseket. Forrás: Origo/Polyák Attila

A 17.00-kor kezdődő kétórás foglalkozás előtt még Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár röviden bemutatta az NFL-es különítménynek (15 jelenleg is aktív, és három, már visszavonult sztár) a Puskás Arénát.

Az államtitkár így értékelte az Origónak az NFL-sztárok budapesti szerepvállalását. "Budapestről szeretjük azt mondani, hogy egy globális, nemzetközi sport főváros. Nemcsak azért, mert jól hangzik, hanem mert igaz is. Rengeteg olyan nemzetközi sporteseményt látunk, láttunk vendégül, amelyre az egész világ odafigyelt: elég, ha csak a 2017-es vizes vb-t említem.

De ilyen lesz az atlétikai világbajnokság 2023-ban, vagy az idei évi úszó Európa-bajnokság, illetve a Fed-kupa, ahol a női teniszvilág krémje érkezik Magyarországra.

Az NFL viszont egészen más, kevés olyan sport van, sőt, talán az amerikai foci az egyetlen, amelyik ennyire egy országhoz kötődik, mégis világszerte követik és szeretik. Azt szeretnénk, hogy Magyarország is minél előbb felkerüljön az amerikai futball térképére: egyre népszerűbb nálunk is az NFL, egyre jobb a válogatott, úgyhogy a fő célunk az, hogy

öt éven belül a Puskás Arénában egy teltházas NFL-mérkőzést rendezzünk.

Ez akár alapszakasz-, vagy bemutatómeccs is lehet, ehhez viszont az kell, hogy a liga megismerje Budapestet. Az efféle bemutatók pedig erre tökéletesen alkalmasak."

Todd Gurley, a Los Angeles Rams futójátékosa adta át Fürjes Balázsnak a különleges ajándékot. Forrás: Origo/Polyák Attila

Ön mekkora rajongója a sportágnak?

Amatőr megfigyelő vagyok – amerikai rokonok miatt a San Francisco 49ers a kedvencem, sajnos nem sikerült a Super Bowl-győzelem néhány héttel ezelőtt, pedig nagyon drukkoltam nekik.

Viszont a vendégektől kapott, névre szóló Los Angeles Rams mezt is óriási becsben fogom tartani, hatalmas megtiszteltetés, és büszkén teszem majd ki az irodám falára.

Az amerikai foci köztudottan igénybe veszi a füves pályákat. Nincs veszélyben a Puskás Aréna talaja az esetleges március végi, sorsdöntő Eb-pótselejtező előtt?

Direkt egyeztettünk ezzel kapcsolatban az illetékesekkel és a szakemberekkel is – az edzés programja nem jelent gondot, és nem befolyásolja majd a pálya minőségét.

A gyepen tehát biztosan nem fog múlni, hogy március 31-én a fociválogatott kivívhassa itt az Európa-bajnoki szereplést.

Fürjes Balázs néhány passzban is benne volt a pályán. Forrás: Origo/Polyák Attila

A játékosokat lenyűgözte a stadion, akárcsak annak a több száz, különböző csapatok színeiben felvonuló lelkes embernek a látványa, akik a példaképeiket várták az edzésre.

A tréning kezdésének megadták a módját, a játékosokat egyesével hívta be a stadion szpíkere, akiket a nézőközönség nagy tapssal jutalmazott.

A legnagyobb ovációt napjaink egyik legjobb futójátékosa, Todd Gurley kapta a rajongóktól.

Mellette is volt kinek tapsolni, pályára lépett a Super Bowl-győztes Barkevious Mingo, az NFC-bajnok Daniel Brunskill, a Pro Bowlba hatszor beválasztott Alex Mack.

Az edzésen hét részre osztották a résztvevőket, mindegyik csoport más-más feladatot gyakorolt.

Voltak különböző futógyakorlatok, irányváltások, ütközések, amelyek közben a sztárok nagyon figyeltek arra, hogy senki ne unatkozzon.

Egy óra után volt egy kisebb ivószünet, majd posztonként osztották szét a résztvevőket. Külön edzettek az irányítók, a falemberek, a futók, stb.

Todd Gurley lazaságát nem lehet tanítani. Forrás: Origo/Polyák Attila

Hamar elment a tréningre szánt idő, és a hivatalos menetrend szerint ekkor lehetett végre beszélni az NFL-sztárokkal.

"Ez már a második alkalom, hogy Budapesten járok, gyönyörű ez a város a látnivalóval, bár első látogatásomkor még nem állt a Puskás Aréna. Szeretem a magyar fővárost, az embereket, élettel teliek itt az utcák. Na és persze az étel, az valami hihetetlen.

A stadionban minden fantasztikus, kiválóak voltak a körülmények az edzésekhez. A résztvevők teljesítményével elégedett vagyok, jó benyomást tettek rám, technikásak és ma nagyszerű munkát végeztek.

Összességében nagyon jól érezzük itt magunkat, minden jól szervezett, és a rajongókkal is jó volt találkozni, fényképeket készíteni, autogramot adni nekik." – értékelte a szombati napot Alex Mack.