Hajszálon múlt, de megvédte bajnoki címét a világ legjobb ketrecharcosa

UFC 247 Jones v Reyes GettyImageRank2 SPORT MARTIAL ARTS
HOUSTON, TEXAS - FEBRUARY 08: (L-R) Dominick Reyes and Jon Jones in their UFC Light Heavyweight Championship bout during UFC 247 at Toyota Center on February 08, 2020 in Houston, Texas. Ronald Martinez/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Sorozatban 14. alkalommal védte meg világbajnoki övét az amerikai Jon Jones, miután a világ vezető MMA-szervezete, az UFC a houstoni gáláján öt menetben egyhangú pontozással verte meg Dominick Reyest a félnehézsúlyú címmérkőzésen.

Jones a 27. profi MMA-mérkőzésén a 26. győzelemre készült, és arra, hogy sorozatban 14. sikeres címvédésével egyedüli rekorder legyen a UFC-ben, maga mögött hagyva egy másik legendás harcost, Georges St.-Pierre-t. Sorozatban megnyert 18. mérkőzésével pedig a valaha volt egyik legjobb bunyóst, Demetrious Johnsont érte utol.

Azonban ahogy az várható volt, a 12-0-s mérleggel rendelkező Dominick Reyes rettentően megnehezítette a címvédő dolgát. Az ötödik menet végét jelző gongszó után nem véletlenül emelték mindketten a magasba a kezüket, egyáltalán ha Reyes nevét olvassa fel a győztes kihirdetésekor a szpíker. A pontozók azonban 48-47, 48-47, 49-46 arányban Jonest látták jobbnak, amit hangos pfújolás és füttyszó fogadott a nézőtérről.

A küzdelem szorosságát jelzi, hogy egyik mérkőzésvezető sem adta ugyanazt a három mentet Jonesnak, viszont mindannyian őt látták jobbnak az utolsó, ötödik menetben.

"Az ötödik menetben nyertem meg a meccset, az ott bemutatott földre vitelekkel. Tiszta szívemből hiszem, hogy valóban én voltam a jobb" – mondta az eredményhirdetést követően Jones, aki sportszerűen megdicsérte ellenfelét is. "Dominick elképesztő munkát végzett. Kiérdemelted a tiszteletemet, ember."

Reyes nagyszerű munkásságát jelzi, hogy 22 mérkőzés óta most először fordult elő Jonesszal, hogy egy ellenfele több ütést vitt be, mint ő, ezt a különcsatát 116-104-re nyerte a kihívó. Ugyanakkor a valóban pontot érő ütésekben 46-34-re Jones volt a jobb.

"A harmadik menetben egyszer megfogtam. Történt, ami történt... még egy kicsit több kellett volna. De be fogom bizonyítani, hogy én vagyok az igazi bajnok" – mondta a csalódott Reyes, aki Daniel Cormier, Ryan Bader és Andre Gusmao után a negyedik veretlen harcos volt, aki Jones ellen veszítette el a makulátlan mérlegét.

Az est másik főmérkőzése egy női légsúlyú címmérkőzés volt, ahol napjaink egyik legjobb női harcosa, a kirgiz Valentina Sevcsenko valósággal megsemmisítette az amerikai Katlyn Chookagiant – a mérkőzésvezető a harmadik menet második percének elején mentette ki a kihívót a darálóból.

A mérkőzés rövid összefoglalója:

Sevcsenko ezzel 19-3-ra javította mérlegét az MMA-ban, ezen belül a UFC-ben 8-2 a mérlege, mindkét vereségét a brazil Amanda Nunestől szenvedte el.