Másodéves irányító lett az NFL legértékesebb játékosa

Divisional Round - Tennessee Titans v Baltimore Ravens GettyImageRank3 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
BALTIMORE, MARYLAND - JANUARY 11: Lamar Jackson #8 of the Baltimore Ravens gives a thumbs up during the AFC Divisional Playoff game against the Tennessee Titans at M&T Bank Stadium on January 11, 2020 in Baltimore, Maryland. Maddie Meyer/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az alapszakaszt megnyerő Baltimore Ravens 23 éves irányítója, Lamar Jacksont egyhangúan választották meg az amerikai szakújságírók az profi amerikaifutball-liga, az NFL alapszakaszának legjobb játékosának.

Jacksont 2018-as NFL játékosbörzén (draft) az első kör utolsó helyén választotta ki a Ravens, és csak hét mérkőzésen kezdett, az idei alapszakaszban, viszont valamennyi mérkőzést végigjátszotta, sorra döntötte meg a rekordokat, és a Baltimore pedig megnyerte az alapszakaszt, hogy aztán a rájátszásban hazai pályán essen ki a Tennessee Titans ellen.

Jackson 36 touchdown-passzt (hatpontos gólt érő átadás) jegyzett, ami a legtöbb volt az alapszakaszban, és mindössze hatszor adta el a labdát, ami után kiemelkedő 113,3-es irányítómutatóval zárt. A Ravens támadójátéka egyértelműen Jackson sokoldalúságát dicsérte: a sikeres TD passzok mellett a csapat a liga legjobb futójátékát mutatta: átlagosan 206 yardot, összesen pedig ligarekordot jelentő a 3296 yardot futottak a csapat játékosai, amiből Jackson maga 1206 yardos, új NFL-rekordot jelentő teljesítménnyel vette ki a részét.

Jackson mind az 50 szavazásra jogosult NFL-szakírónál az első helyen végzett a voksoláson, ezzel Tom Brady 2010-es elsősége után ő lett a második játékos a liga történetében, akit egyhangúlag választottak MVP-vé.

Az év támadója, a New Orleans Saints elkapója, Michael Thomas lett, aki új ligarekordot jelentő 149 elkapást produkált, amivel 1725 yardot haladt előre a csapata.

Az év védője a New England Patriots játékosa, Stephen Gilmore lett, aki köré a liga legjobb védelmét (meccsenként 14,1 kapott pont) építette Bill Belicheck. Az alapszakaszban a Gilmore által őrzött elkapók irányába dobott 96 kísérlet közül mindössze 47-ből lett elkapás, és csak egyetlen TD-t csináltak mellette az ellenfelek.

Az év legjobb újonc támadója, a tavalyi draft 1/1-ese, az Arizona Cardinals irányítója, Kyler Murray lett, a legjobb újonc védő Nick Bosa, a San Francisco 49ersből, aki vasárnap este a Super Bowlon is pályára léphet, az év visszatérője a Titans veteránja, Ryan Tannehill, az év edzője pedig a Ravenst alapszakasz-győzelemig vezető John Harbaugh lett.