Évtizedek óta várnak erre az éjszakára, de csak az egyiknek sikerülhet

AFC Championship - Tennessee Titans v Kansas City Chiefs GettyImageRank2 SPORT nfl AMERICAN FOOTBALL
KANSAS CITY, MISSOURI - JANUARY 19: Patrick Mahomes #15 of the Kansas City Chiefs ceebrates after defeating the Tennessee Titans in the AFC Championship Game at Arrowhead Stadium on January 19, 2020 in Kansas City, Missouri. The Chiefs defeated the Titans 35-24. Tom Pennington/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Magyar idő szerint hétfő reggelre kiderül, melyik csapat nyeri meg az NFL 100. idényét. A legtöbb szakértő végletekig kiélezett harcot és szoros végeredményt vár, a szurkolók pedig ugyanebben bíznak, megspékelve egy jó meccsel. A hírek szerint a San Francisco 49ers és a Kansas City Chiefs is teljesen egészséges kerettel várja a Super Bowlt, ezért érdemes megnézni, hogy az adott csapatrészeket vizsgálva merre billen a mérleg nyelve.

Támadósorok - egy zseni és rengeteg elit játékos

Kezdjük is a legfontosabb poszttal, az irányítóval. Patrick Mahomesról már írtunk, és igazából felesleges is csépelni a szavakat rá: már most, 24 évesen extraklasszis, és ki tudja, hol van számára a plafon. A túloldalon Jimmy Garoppolo néhány kategóriával lejjebb van, bár statisztikailag hasonló számokat hozott az alapszakaszban, mint Mahomes. Belőle azonban hiányzik az az ösztönös zsenialitás, ami Mahomest annyira különlegessé teszi, és nemhogy a csapatnak, de még a támadósornak sem ő a legfontosabb embere. Ellenben Mahomest jobb napjain nem lehet megfogni.

Mahomes első Super Bowlján fog részt venni Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tom Pennington

A futók között a Chiefs veteránján, LeSean McCoyon kívül egyetlen sztárt sem találunk, de "Shadynek" is inkább csak a neve csillog már fényesen, ráadásul a KC nem is nevezte őt a döntőre. A Frisco a rájátszásban megmutatta, hogy a Mostert-Breida duóval is lehet eredményes (vagy inkább domináns) futójátékkal operálni, ráadásul már Tevin Coleman is teljesen egészséges. Ha valahol, akkor itt jókora előnye van a 49ersnek támadóoldalon.

Az elkapóknál már szorosabb a "harc", de még itt is egyértelmű az egyik csapat fölénye.

A KC a liga leggyorsabb játékosával, Tyreek Hillel, valamint egy másik kiváló mélységi célponttal, Sammy Watkinsszal nyithatja meg a pályát az ágyúkezű Mahomesnak,

de Mecole Hardman és Demarcus Robinson sem rossz játékosok. A Frisco idény közben szerezte meg Emmanuel Sanderst, a húzás pedig egyértelműen bevált, remek kapcsolatot építettek ki a pályán Garoppolóval. Mellette az újonc Deebo Samuelre, valamint Kendrick Bourne-ra számíthat Jimmy G, tehát ezt az összehasonlítást is a Chiefs viszi.

A tight endeknél viszont szinte lehetetlen különbséget tenni, a liga három legjobbjából kettő lesz érdekelt a Super Bowlban. Travis Kelce évek óta képviseli az elit szintet, korábban Alex Smith, most pedig Mahomes legmegbízhatóbb célpontja. A túloldalon George Kittle tavaly robbant be a köztudatba, amikor Rob Gronkowski-magasságokba emelkedett.

A világ legelismertebb játékoselemző oldala, a Pro Football Focus értékelése szerint a 2019-es alapszakaszban posztoktól függetlenül Kittle volt az egész NFL legjobb játékosa, aki ráadásul blokkolásban is remekel. Ennek ellenére nehéz Kelce elé helyezni,

mindketten eldönthetnek meccseket 1-1 játékkal.

A támadófalakat nem érdemes feltétlenül összehasonlítani, ugyanis mindkettő jó abban, amit csinál. A Chiefs fala megfelelően védi Mahomest, akinek kevésszer kell nyomás alatt játszania, ugyanakkor futásblokkolásban silány az egység. A Friscónál pont az ellenkezője a helyzet, alapvetően futójátékban érzik otthon magukat a falemberek, viszont passzjátékban nem éppen kiemelkedőek.

Védelmek - totális 49ers-dominancia

A labda túloldalán jókora fölényben van a San Francisco. John Lynch általános igazgató mesterien rakta össze az egész hátsó egységet, amelyből Robert Saleh védőkoordinátor ligaelit csapatrészt faragott.

Kezdjük a védőfallal, ami talán az egész NFL legjobbja. Arik Armstead és DeForest Buckner mellé nyáron megszerezték épp a Chiefstől Dee Fordot, a draftról pedig érkezett Nick Bosa, ez a négyes pedig egész évben terrorizálta az irányítókat, és Mahomes sem lesz teljes biztonságban ellenük.

Így szedte ízekre a Green Bayt a Frisco védelme az NFC-döntőben:

A Kansasnél Chris Jones ugyan fantasztikus játékos, a többiek viszont átlag alattiak, főleg futás elleni védekezésben, ami döntő faktor lehet. Frank Clark elmaradt a várakozásoktól, Terrell Suggs pedig megöregedett, egyértelműen itt látható a legnagyobb különbség a két csapat között.

Linebacker téren sem áll jobban az AFC bajnoka, szinte vállalhatatlan ez a csapatrész, Anthony Hitchens és Damien Wilson is a rosszabbak közé tartozik a kezdőjátékosok között, Kittle és a futók megehetik őket reggelire. A Friscónál felépült mellizomszakadásából Kwon Alexander, aki sokat dobhat a soron, ráadásul passz ellen még hasznosabb is, mint futás ellen; Kelcét sokszor foghatja majd.

Ami a leghátsó sort, a secondaryt illeti, mindkét csapatban találhatunk egy-egy szupersztárt. Richard Sherman újra kivirágzott, a PFF mérései alapján a legjobb cornerback idén az NFL-ben, míg Tyrann Mathieu safety poszton tartozik a szűk elitbe, de képes bármilyen feladattal megbirkózni. Shermannek nem lesz unalmas éjszakája Hill, Watkins vagy Hardman üldözésével, de társaiban is bízhat, ugyanis

passz ellen a San Francisco a 2. leghatékonyabb védekezést produkálta az alapszakaszban.

Azonban, amikor a Chiefshez hasonló passzpotenciállal rendelkező csapattal, a Saints-cel néztek szembe, akkor bizony kaptak 46 pontot. Mathieu viszont nem számíthat a többiektől segítségre, Charvarius Wardon kívül ugyanis meglehetősen gyenge az alakulat, legyen az illető neve Kendall Fuller, vagy Bashaud Breeland.

Edzők - egy rutinos és egy fiatal támadózseni párharca

Az edzők párharca is érdekesnek ígérkezik. Két támadóguru, a veterán Andy Reid és a fiatal Kyle Shanahan sakkmeccse lehet a Super Bowl. Reid minden idők 5. legtöbb győzelmével büszkélkedhet, azonban eddig mindössze egyszer jutott döntőbe (2005), de akkor a Philadelphia Eagles-szel kikapott a Patriotstól. Shanahan is tudja, milyen érzés vereséget szenvedni a fináléban a New Englandtől,

ő volt az Atlanta Falcons támadókoordinátora az ominózus 28-3-ról elveszített mérkőzésen.

Reid a valaha volt egyik legjobb irányítófejlesztő edző, ezt Philadelphiában és Kansasben is bebizonyította, mindig képes olyan szisztémát létrehozni, amiben az aktuális QB parádézhat. Shanahan ezzel szemben futózseni, a kreatív játékhívásaival és az erős futójátékkal pedig képes levenni a terhet az irányítója válláról, ahogyan azt anno Matt Ryannel is tette.

Andy Reid és Kyle Shanahan, a két offenzív géniusz Forrás: AFP/2018 Getty Images/David Eulitt

Reid egyik legnagyobb kritikája, hogy az időmenedzsmenttel mindig meggyűlik a baja, míg Shanahan nagyobb előny birtokában is hajlamos az agresszív játékok erőltetésére ahelyett, hogy ölné az órát. Érdekes lehet, mire mennek, ha hasonló szituációba kerülnek a döntőben.

Az látszik, hogy posztok szerint a San Francisco játékosállománya erősebb a Kansasénél. A védelmeket nem lehet egy lapon említeni, annyival jobb a 49ers egysége, és mivel a támadóoldalon nincs akkora különbség a két csapat között, azt mondanánk, hogy kaliforniai sikert várunk.

De van egy Patrick Mahomes, aki bármire képes.

Aki a rájátszásban 0-24-es hátrányban sem pánikolt a Houston ellen. Akin látszik, hogy élvezi a játékot, és olyan megoldásokra képes, amire még soha senki. Aki megállíthatatlan, ha jó napja van. Kérdés, hogy vasárnap az lesz-e.

A Super Bowl LIV magyar idő szerint hétfőn, 0:30-kor kezdődik majd, az Origo élőben tudósít majd a történésekről.