Társoldalunk:

Nem repülhetett volna ködben Kobe Bryant helikoptere

2020.02.01. 14:51

A Sky beszámolója szerint nem repülhetett volna a ködben Kobe Bryant helikoptere, mivel az Island Express gépe a vizuális repülési szabály szerint működött, így csak tiszta látási viszonyok között szállhatott volna fel. 

A Nemzeti Közlekedésbiztonsági Testület (NTSB) szóvivője, Keith Holloway szerint az Island Express helikopterek  csak vizuális repülési szabályok szerint közlekedhettek.  (A vizuális navigációhoz a domborzatot és a tereptárgyakat, akadályokat feltüntető térképet használnak, továbbá a reptér személyzete által elhelyezett látható jelzéseket követik.) Ara Zobayan pilótának volt jogosítványa műszeres repülésre, de az Island Expressnek nem. 

A gépek állítólag fel voltak szerelve a műszeres repülésre, de Holloway a Reutersnek azt mondta, nem tudja, hogy Zobayan élt-e ezzel a lehetőséggel. (A műszeres navigáción azt a repülési technikát kell érteni, amikor a pilóta a helyzetét és a követendő irányt nem szabad szemmel, a tereppontokat vagy fényeket figyelve állapítja meg, hanem valamilyen műszerrel, technikai segédeszközzel.) Hozzátette, hogy tíz napon belül várható előzetes jelentés, amely megadhatja a válaszokat.

Kobe Bryant helikoptere fel sem szállhatott volnaForrás: MTI/AP/Kelvin Kuo

Az Island Express 135 tanúsítványa nem tette lehetővé az IFR (műszeres repülési szabályok) repülést" - mondta Holloway. (IFR esetén megengedhetik akár 150 méteres vízszintes látástávolság esetén is a repülést, ha annak a technikai feltételei és a pilóta felkészültségére vonatkozó feltételek teljesülnek. Régies kifejezéssel vakrepülésnek is hívják, de a szó félrevezető, mert a pilóta nem vakon, hanem a navigációs műszerei alapján pontosan tájékozódva repül.) 

Az Island Express nem kommentálta az NTSB szavait, de korábban azt állította, hogy felfüggeszti az összes szolgáltatását.

A többek között Kobe Bryantet és egyik lányát szállító helikopter Los Angeles közelében zuhant le vasárnap. A fedélzeten kilencen tartózkodtak, a pilóta és nyolc utas, a tragédiát senki sem élte túl. A 41 évesen elhunyt Bryant a 2008-as, pekingi és a 2012-es, londoni olimpián aranyérmet nyert, emellett ötszörös bajnok volt az NBA-ben, és kétszer a döntő, egyszer pedig az alapszakasz legjobbjává választották.