A Super Bowl, amely a halott Kobe Bryantről is szól majd

Fans Continue To Pay Respects To Kobe Bryant At Memorial Outside Of Staples Center GettyImageRank2 accidents and disasters SPORT nba BASKETBALL
LOS ANGELES, CA - JANUARY 28: A makeshift memorial is shown near Staples Center in remembrance of former NBA great Kobe Bryant who, along with his 13-year-old daughter Gianna, died January 26 in a helicopter crash, on January 28, 2020 in Los Angeles, California. Kobe and "Gigi" were among nine people killed in the crash in Calabasas, California as they were flying to his Mamba Sports Academy in Thousand Oaks, where he was going to coach her in a tournament game. David McNew/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Talán kevesen tudják, hogy a Sport TV által első ízben élőben közvetített NFL-mérkőzést, a 2004-es Super Bowlt még nem Faragó Richard, hanem Méhes Gábor kommentálta. A jellegzetes orgánumú riporter elmondása szerint anno nagy fába vágta a fejszéjét, hiszen az amerikai futball világa a mai napig sokkal távolabb áll tőle, mint például a kosárlabda. A vele készült beszélgetéssel kezdjük meg az idei nagydöntő felvezetését.

Mielőtt az amerikai futballról beszélnénk, ejtsünk néhány szót a kézilabda-Európa-bajnokságról, amelyről több mint kéthetes munka után tért haza a napokban.
Óriási élmény volt, mindenki számára nagy meglepetést jelentett a magyar csapat szereplése, nagyszerű pillanatokkal ajándékoztak meg minket a fiúk, ezt pedig a helyszínen átélni igazán felemelő volt.

De összességében évek múlva is jó érzésekkel fogok visszagondolni az Eb-re.

Vándoroljunk át a tengerentúlra. Honnan az amerikai sportok iránti szeretet?

Őszinte leszek, csak az NBA az, ami igazán közel áll a szívemhez,

a többi ligát nem nagyon követem. Kisgyerekként csodálattal néztem az újvidéki televízióban a jugoszláv kosármeccseket, így évtizedek óta a kosárlabda az a sport, ami a foci és a kézilabda mellett érdekel.

Méhes Gábor (b2) és a Sport TV stábja a norvégok kézilabda klasszis irányítójával, Sander Sagosennel (b3) Forrás: https://www.facebook.com/sport1tv/

2004. február 1-jén mégis Méhes Gábor közvetítette élőben a Sport TV-n az első, magyar csatornán vetített NFL Super Bowlt.
Négy hónapja dolgoztam akkor a csatornánál, és Máté Pál főszerkesztő hívott fel a nagydöntő előtt néhány héttel telefonon, hogy engem jelölne ki a közvetítésre.

Természetesen hajtott a kíváncsiság, és mivel az NFL legfontosabb szabályaival tisztában voltam, örömmel vállaltam el a feladatot.

Akkoriban azért jóval korlátozottabbak voltak a lehetőségek, mint ma. Hogyan készült fel a világ egyik, ha nem a legnagyobb sporteseményére?
A Sport TV NFL-felelőse és szerkesztője, Gallai „Galuska" László, valamint néhány barátja segített, akik otthonosan mozogtak az amerikai futball világában. A német adókon korábban már láttam néhány Super Bowlt, de mivel csak az alapokkal voltam tisztában, megnéztünk pár meccset, ők helyeztek képbe komolyabban a szabályokat illetően.

Méhes Gábor Faragó Richárd miatt a Kansas City és Patrick Mahomes sikeréért szorít az idei nagydöntőn Forrás: AFP/2020 Getty Images/Tom Pennington

Mi volt a legemlékezetesebb pillanat a New England Patriots és a Carolina Panthers összecsapásából?
Az újdonság varázsa mindenképpen, hiszen korábban még csak hasonlóban sem volt részem soha.

Akkor jöttem rá, hogy annak az embertelen mennyiségű papírnak az elhelyezése, logisztikája, amelyeken a statisztikákat és az érdekességeket gyűjti össze a kommentátor, külön műfajt jelent.

Ez a mai napig Faragó Ricsinél is egy rituálé, volt szerencsém látni, hogy ő is mennyire gondosan rendezgeti el a lapokat, hogy a mérkőzések alatt mindenről tudja, hogy mi hol van.

Van kedvenc csapata?
Az NBA-ben sincs, az NFL-ben pláne nem drukkolok senkinek. Egyébként is, a klubok és a franchise-ok helyett inkább az egyéniségekért, a legendákért rajongok.

Mint amilyen Kobe Bryant volt...

A tragikus sorsú Kobe Bryantre való megemlékezés alighanem központi témája lesz az idei Super Bowlnak Forrás: AFP/2020 Getty Images/David Mcnew

Ha már a Lakers és a sportvilág ikonikus alakját említi, alighanem a tragikus elvesztésére való megemlékezés központi témája lesz a Super Bowlnak.
Én is így gondolom. Engem is sokkolt a halála.

Ráadásul személyes kötődésem is van/volt hozzá: a 90'-es évek végén egy milánói streetball fesztivál sztárvendége volt, és az NBA feltörekvő csillagaként a meghívott médiumok részére interjút adott.

Nekem is sikerült 7-8 percet beszélgetnem vele,

óriási élmény volt, végig kedves és közvetlen maradt. Hatalmas veszteség érte a világot a távozásával.

Bryant Philadelphiában született, és maga is rajongott az amerikai futballért - természetesen szülővárosa, az Eagles csapata volt a kedvence. A sasok 2018-as Super Bowlban aratott győzelmét így ünnepelte a legendás játékos, Bianca kislányával a karjaiban.

Zárjuk akkor inkább kevésbé szomorú résszel a beszélgetést; mit vár a San Francisco és a Kansas City összecsapásától?
Jó meccset, és azt, hogy Faragó Ricsi barátom miatt a Chiefs nyerjen - nála nagyobb Kansas-drukkert nem igazán ismerek. Ez nem a 49ers ellen szól, tényleg afféle kollegialitás:

kívánom, hogy megadasson neki, hogy az a csapat, amelyiknek nagyon régóta szurkol, a szeme előtt legyen bajnok, ő pedig a helyszínről közvetíthesse.

Egyébként maga a sportesemény volumene az, ami megfog ilyenkor, nem a hihetetlen pénzekért vásárolt reklámok, és nem is a félidei koncertek. Bár bevallom, Beatles-rajongóként Paul McCartney 2005-ös halftime showját eléggé élveztem.