Számtalan tragédiát okozott már a sportban egy lezuhanó helikopter

Calabasas, 2020. január 27. Tűzoltók annak a helikopter-balesetnek a helyszínén, ahol Kobe Bryant kétszeres olimpiai bajnok, visszavonult amerikai profi kosárlabdázó nyolcadmagával életét vesztette a kaliforniai Calabasas közelében 2020. január 26-án. MTI/AP/Mark J. Terrill
Vágólapra másolva!
Nem Kobe Bryant volt az első áldozata a sportvilágnak, aki helikopter-balesetben veszítette életét. Elég csak a Leicester City thai tulajdonosára, Vicsaj Szivatthanapraphára gondolni, aki szűk két évvel ezelőtt járt a kosárlabda-legendához hasonlóan.

Mint ahogyan arról beszámoltunk, vasárnap este helikopter-balesetben meghalt a 41 éves Kobe Bryant és 13 éves kislánya, Gianna. Minden idők egyik legnagyszerűbb kosárlabdázójának balesete a Los Angeles belvárosától mintegy 45 kilométerrel északnyugatra fekvő kaliforniai Calabasas felett történt.

A legfrissebb információk szerint kilencen voltak a lezuhant és kiégett helikopteren, a pilóta és nyolc utasa. A tragédiának nincs túlélője.

Szűk két éve Vicsaj Szivatthanaprapha járt Bryanthez hasonlóan.

A thai üzletember volt az a személy, aki nélkül nem jöhetett volna létre a 2010-es évek egyik legnagyobb csodája a sportvilágban.

Vicsaj Szivatthanaprapha (elöl, sállal a nyakában) nélkül kevesebbek lennénk egy csodával Forrás: AFP/Adrian Dennis

Ő volt annak a Leicester Citynek a tulajdonosa, aki úgy nyerte meg az angol labdarúgó-bajnokság 2015-16-os kiírását, hogy a fogadóirodák a szezon előtt 5000-szeres pénzt fizettek a csapat bajnoki címére.

Szivatthanaprapha helikopterével pont a King Power Stadium gyepéről szállt fel egy West Ham United elleni bajnoki mérkőzést követően 2018. október 27-én.

Azonban nem jutott sokáig, a felvételeken is látszódik, ahogyan a stadion mellett a jármű az aszfaltba csapódik, majd kigyullad. Bár a stadion környékén ekkor még sok ezer szurkoló volt, „csak" a helikopteren tartózkodó öt ember veszítette életét.

Egy másik Premier League-élcsapat, a Chelsea egykori alelnöke, Matthew Harding 22 évvel Szivatthanaprapha halála előtt szenvedett végzetes balesetet. A baleset 1996-ban nagy visszhangot váltott ki az angol sajtóban, ugyanis a vizsgálatok szerint „a pilóta túlzott magabiztossága" okozta a katasztrófát 1996. október 22-én. Harding mellett további négy áldozata lett a pilóta hibájának.

Az olimpiai bajnok úszónő, Camille Muffat helikoptere egy valóságshow-forgatás alatt ütközött egy másikkal Forrás: DPPI/Stephane Kempinaire

A sors kegyetlensége, hogy tényleg bármikor bekövetkezhet a tragédia. Akár egy túlélőshow műsor forgatása közben is. 2015. március 15-én a francia TF1 csatorna Argentínában készítette Dropped nevű műsorát. Azon a napon a mintegy 80 fős stáb Argentína északnyugati részére, Villa Castelli tartományba tartott, hogy felvegye a következő részt, amikor a tragédia bekövetkezett.

A balesetben két helikopter összeütközött és lezuhant.

A járművek valamelyikén tartózkodó tíz ember egyaránt meghalt, köztük három sportolóval: Florence Arthaud női vitorlázó, Camille Muffat úszónő és Alexis Vastine ökölvívó is a szerencsétlenül járt személyek között volt.

Nem kell messzire mennünk ahhoz, hogy egy hasonló katasztrófa nyomaira bukkanjunk. 2013 júliusában az erdélyi Mezőtóháton a Román Labdarúgó-szövetség végrehajtó-bizottságának tagja, Sorin Ţerbea zuhant le másik öt emberrel a fedélzeten. A multimilliomos nem élte túl a balesetet, azonban egy másik személy - csodával határos módon - igen.

A korábbi F1-futamgyőztes Alessandro Nannini csodával határos módon túlélte a szerencsétlenséget Forrás: AFP/Jean-Loup Gautreau

Szintén a túlélők között van Alessandro Nannini.

Az olasz autóversenyző 1990. október 22-én zuhant le légi járművével, aminek következtében a forgó rotor levágta a jobb alkarját. Az orvosok hatalmas bravúrral visszavarrták a testrészt, amely így részben visszanyerte életképességét.

Nannini balesete előtt egy évvel futamot tudott nyerni a Forma-1-ben. Szenvedélyét a szerencsétlenség után sem adta fel, és 1997-ig a német túraautó-bajnokságban, valamint az FIA GT Világbajnokságon is rajthoz állt.

Az autósportnál maradva nem úszta meg ennyivel Colin McRae. Minden idők egyik legjobb raliversenyzője 2007. szeptember 15-én zuhant le az őt szállító járművel. A skót világbajnok balesete azért is szívszorító, mert Bryanthez hasonlóan szintén vele volt - ötéves - gyermeke. Johnny Gavin mellett még egy felnőtt és egy kiskorú személy utazott a gépen. Mindannyian szörnyethaltak a becsapódás pillanatában.

Colin McRae kiváló pilótának számított, a technika ördöge azonban vele is kiszúrt Forrás: --

McRae tapasztalt pilótának számított, gyakran vezette saját helikopterét. A társaság az Everton - Manchester United angol bajnoki mérkőzésről igyekezett haza, amikor Squirrel típusú gépük - szemtanúk szerint - még a levegőben kigyulladt, felrobbant, majd lezuhant. 39 évesen érte a halál 1995 ralivilágbajnokát.

A világ legnehezebb terepraliját, a Dakar-ralit kitaláló Thierry Sabine-t 1986 januárjában, Maliban - egy sivatagban - érte utol a végzete. 1977-ben indult az Abidjan-Nizza ralin, és eltévedt a Líbiai-sivatagban. Örömmel fedezte fel, hogy a sivatag egy egészen különleges, nehéz, kihívásokkal teli és élvezetes terep a raliversenyzőknek, ezért egy évvel később, 1978 decemberében már meg is szervezte az első Párizsból induló Dakart.

Kobe Bryanthez hasonlóan 41 éves korában zuhant le Steve Hislop,

aki brit motoros bajnoknak mondhatta magát. 2003. július 30-án, szülőföldjén, Skóciában zuhant le. Egyedül volt a helikopterben, nem élte túl a zuhanást. Halála után hét évvel, 2010-ben beválasztották a skót sportoló Hírességek Csarnokába.

Egy autókrosszpályát tekintettek volna meg a magasban Orosháza mellett, katasztrófa lett a vége Forrás: Békés Megyei Hírlap

A végére egy magyar érdekeltségű balesetet hagytunk. 1994. október 22-én Orosháza határában egy autókrossz-versenypályát avattak. A szikrázó napsütésben sokan a magasból is szerették volna megtekinteni a pályát.

Ennek egyetlen módja a helikopterezés lett volna, azonban az egyik jármű nem sokkal a felszállás után lezuhant, a földbe csapódott és kigyulladt. A tüzet sem a pilóta, sem a járművön lévő kilenc utas nem élte túl.