Vágólapra másolva!
Továbbra sem mutatkozhatott még be az NBA-ben Zion Williamson, akit LeBron James óta a legtehetségesebb kosarasnak tartanak a szakértők. Habár a szezonnak már bő egyharmada lement, a 19 éves fiú egy rejtélyes sérülés miatt még egy percet sem játszott. Sőt, egyre aggasztóbb hírek érkeznek róla.

Williamsonra már gimnazista éveiben felfigyelt a kosárvilág, mert már akkor majdnem két méter magas volt, ráadásul nagyjából 130 kiló párosult ehhez. Aztán egyetlen egyetemi éve alatt kiderült, hogy ott is megállíthatatlan, félelmetes testi ereje mellett iszonyatosan atletikus, sokan Charles Barkley nagyobb, erősebb, gyorsabb és képzettebb változatát látták benne.

Ennek megfelelően a New Orleans Pelicans a 2019-es NBA újoncbörzén az első választás jogával őt vitte el. Súlya miatt kicsit aggódott a vezetőség, ezért a nyári ligában, majd az előszezonban is limitálták a játékperceit, miközben szerették volna egy kicsit leszálkásítani. Nem sokkal a szezonrajt előtt jött az első rossz hír: megsérült Williamson meniszkusza a jobb térdében, amit meg is kellett műteni október második felében.

A kosárvilág LeBron James óta nem várt újoncot annyira, mint Zion Williamsont Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ethan Miller

Előzetesen 6-8 hetes felépülési időt jósoltak neki, ami mostanra már letelt, de még mindig nem tudni, mikor léphet végre pályára. Ő maga úgy érzi, készen áll, de természetesen ebben a csapat dönt, addig pedig edz és a dobását fejleszti.

Sajnos azonban mégsem ilyen egyszerű a képlet. A Pelicans továbbra is fél, hogy Williamson ízületei (főleg a térde, valamint a már egyszer megsérült bokája) nem fogják bírni a súlyát,

ezért a fogyasztás mellett elkezdték újratanítani a sétálást és a futást is, azaz megpróbálják "átprogramozni" a testét.

Egészen radikális módszer, és ha tényleg ennyire az alapoktól kell felépíteni, akkor még nagyon messze lehet attól, hogy a pályán lássuk. A világ pedig továbbra is várja a nagy napot, valamint reménykedik, hogy teljesen fel fog tudni épülni, és nem fejeződik be a profi karrierje még azelőtt, hogy egyáltalán elkezdődött volna.