Narkós gumicukor, vak bíró, legendás dobás - ez 2019-ben Amerika sportja

Miami Heat v Charlotte Hornets GettyImageRank3 SPORT nba BASKETBALL
Dion Waiters tettére nehéz szavakat találni
Vágólapra másolva!
Ismét eltelt egy év, ideje tehát kiosztani saját díjainkat az észak-amerikai profi sportok legjobbjai, vagy éppen legrosszabbjai között. Hatalmas drámákat, izgalmas meccseket, elképesztő fordulatokat és meghökkentő sztorikat hozott a 2019-es év is, de ezekből az Egyesült Államokban és Kanadában sosincs hiány. A szokásos "MVP", "Év Újonca" és "Év Meccse" díjak mellett megnézzük, hogy ki volt a legnagyobb idióta, ki okozta az év legkomolyabb botrányát, kié az év lebőgése, vagy éppen ki az, aki visszavonulása óta a leginkább hiányzik. A díjazás teljesen szubjektív, de kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére is.

Kezdjük a hivatalosabbakkal, aztán áttérhetünk azokra, amiket a való életben szinte biztosan nem osztanának ki.

2019 legjobb játékosa (MVP)

Jelöltek: Jordan Binnington (St. Louis Blues, NHL), Russell Wilson (Seattle Seahawks, NFL), Kawhi Leonard (Toronto Raptors/Los Angeles Clippers, NBA)
Két bajnok, valamint egy olyan játékos, aki nélkül a csapata sehol sem lenne. Utóbbi nem más, mint a Seattle irányítója, Russell Wilson. Ugyan a 2019-es playoff első körében kiestek a Dallas ellen, az egyáltalán nem rajta múlt, egy passzolt és egy futott touchdown került a neve mellé. Az idei alapszakaszt a Seahawks egy meggyengült védelemmel, valamint a visszavonuló elkapó, Doug Baldwin nélkül várhatta a liga legerősebb csoportjában.

Egyértelmű, hogy Wilsontól várta mindenki a csodát, ő pedig lélegzetelállítóan játszik szinte minden héten.

Csapata "erejét" mutatja, hogy ha nem produkál emberfelettit, akkor a Seattle-nek esélye sincs a győzelemre, de szerencséjükre Wilsonra mindig lehet számítani. A szezon hajrájához érve a Seahawks magabiztos playoff-résztvevőnek tűnik, Wilson pedig az MVP-cím egyik legkomolyabb várományosa Lamar Jackson mellett, aki viszont jóval több segítséget kap csapatától. Wilson néha támaszkodhat a futóira, de nélküle képtelen lenne meccset nyerni a Seattle, ráadásul az alapszakasz hajrájára meg is sérültek, így visszatérhet sokak kedvence, Marshawn Lynch.

Russell Wilson világklasszis irányítóvá fejlődött Forrás: AFP/2019 Getty Images/Alika Jenner

Kawhi Leonard egészen félelmetes rájátszást produkált 2019 tavaszán a Toronto Raptorsszal, és minden idők egyik legdominánsabb egyéni teljesítményének köszönhetően csapata letaszította a trónról a Golden State Warriorst. Azonnal legendássá váló dobások, páratlan munka a pálya mindkét oldalán, és ijesztő higgadtság jellemezte az útját a bajnokság megnyeréséig. Leonard megmutatta, hogy

csúcsformában talán ő a világ legjobb, legsokoldalúbb kosarasa,

és egész Kanada szívébe zárta, amiért végre NBA-bajnoki címet nyert az országnak. A csillagokat is lehozták volna neki azért, hogy maradjon, de őt hazahúzta a szíve, méghozzá a Los Angeles Clippershez. Persze csak azzal a feltétellel, ha odavisznek mellé még egy szupersztárt, aki aztán Paul George személyében meg is érkezett.
Ezzel jó esélye nyílt arra, hogy ismét bajnok legyen, de azt a játékot, amit az előző playoffban nyújtott, nehéz lesz felülmúlnia. Az idei alapszakaszban sem lassít, és bár sok meccset kihagy pihentetés miatt, amikor pályán van, akkor általában ő a legjobb játékos.

Kawhi Leonard (középen) véget vetett a Golden State dinasztiájának Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ezra Shaw

Jordan Binnington sztorija egészen filmbe illő: a 2018-19-es szezont a St. Louis farmcsapatában indította, a Bluesban először január 7-én kezdett. Aztán ami onnantól jött, arra nincsenek szavak: az akkor még ligautolsó csapattal csont nélkül playoffba jutott, miközben a legfontosabb statisztikai mutatókban az NHL legjobbjai között végzett, majd a rájátszásban rekordot felállítva segítette története első Stanley-kupájához a csapatot. Ráadásul az úgynevezett "kupamásnap" sem érte utol, a Blues jelenleg legjobb góllövője, Vlagyimir Taraszenko nélkül is vezeti a nyugati főcsoportot. Binnington teljesítménye továbbra is kiegyensúlyozott, és bár a tavaszi űrszámaitól elmarad, panasz egyáltalán nem lehet rá. Nem mellesleg a 2019-es naptári évben összesen 59 győzelmet szerzett, amivel az örökranglista második helyére került, és csak Marc-André Fleury előzi meg.

Jordan Binnington (balra) a semmiből lett egy kupagyőztes csapat egyik legfontosabb láncszeme Forrás: AFP/2019 Getty Images/Jason Halstead

Russell Wilson csapata legfontosabb embere, Jordan Binnington bajnok lett, Kawhi Leonard pedig egy bajnokcsapat legfontosabb játékosa volt. Éppen ezért nálunk ő 2019 legjobb játékosa.

Szavazzon!

Ki volt 2019 legjobb játékosa?

Az Év Újonca

Jelöltek: Cale Makar (Colorado Avalanche, NHL), Nick Bosa (San Francisco 49ers, NFL), Ja Morant (Memphis Grizzlies, NBA)
Cale Makar, a Colorado Avalanche 21 éves hátvédje így mutatkozott be az NHL-ben tavasszal: 2019. április 12-én elnyerte a szezon legjobb egyetemi hokisának járó Hobey Baker Awardot, másnap döntőt játszott csapatával az egyetemi bajnokságban. Harmadnap aláírta első profi szerződését a játékjogát birtokló Coloradóval, negyednap pedig be is mutatkozott szülővárosának csapata, a Calgary Flames ellen a rájátszásban. Aztán az első kapura lövéséből gól született, később kiderült, hogy győztes találat, mindezt pedig végignézték a Calgaryból a meccsre az utolsó pillanatban beeső szülei is. Nehéz ennél szebb, vagy sűrűbb időszakot elképzelni.

A playoffban további 9 meccsen 5 gólpasszt adott, az idei alapszakaszban pedig egyenesen szárnyal: eddig 31 meccsen 29 pontot gyűjtött, sokáig vezette az újoncok rangsorát (hátvédként), és a védők között is előkelő helyen állt egészen a december 7-én elszenvedett agyrázkódásáig, ami után majd három hetet kellett kihagynia. Már most az egyik legjobb játékos csapatán belül, a határ pedig a csillagos ég.

Nick Bosáról azt mondják, még bátyjánál, Joey-nál is tehetségesebb védőfalember. A 2019-es NFL-draft második választottja pedig már első évében bizonyítja, hogy ez a megállapítás nem áll messze a valóságtól. 9 sack mellett van 3 levédekezett passza, 1 interceptionje, 1 kierőszakolt és 2 összeszedett fumble-je. Impresszív számsor, és azzal még nyugodtan kiegészíthetjük, hogy a passzsiettető a San Francisco félelmetes és egyben meglehetősen fiatal védelmének egyik alapembere. Nem véletlen, hogy az előzetesen lesajnált 49ers biztos playoff-résztvevő idén.

Nick Bosa (középen) szereti terrorizálni az irányítókat. Ezt Aaron Rodgers (labdával) is megtapasztalta Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ezra Shaw

Morant szintén második kiválasztott volt az NBA börzéjén, az első számú Zion Williamson még mindig nem lépett pályára, pedig LeBron James óta nem övezett ekkora őrület egy újoncot sem. Távollétében Morant "fű alatt" remek első hónapokon van túl, már most a Memphis legjobb játékosa. Élete harmadik profi meccsén, a Brooklyn Nets ellen 30 pontot dobott 9 gólpassz mellett, főszerepet vállalt az egypontos győzelemből. 17,9-es pont- és 6,4-es gólpasszátlaga a legmagasabb az újoncok között, és ha felépülése után itt folytatja, akkor nem igazán veszítheti el az igazi NBA Év Újonca-díjat.
Értelmezhetetlen súlypontemelkedés:

Itt viszont nem az övé a dicsőség, hanem Makaré, ugyanis az Avalanche-et sújtó félelmetes sérüléshullám közepette vezérré lépett elő. Több meccset is ő nyert meg csapatának, és a ponttermelés mellett védekezésben is jól muzsikál.

Szavazzon!

Ki volt 2019 legjobb újonca?

Az év meccse

Jelöltek: St. Louis Blues-Dallas Stars (NHL nyugati elődöntő, 7. meccs), Kansas City Chiefs-New England Patriots (AFC-döntő), Toronto Raptors-Philadelphia 76ers (NBA keleti elődöntő, 7. meccs)
A Blues úgy nyert Stanley-kupát, hogy a rájátszás második körében 3-2-es összesítésbeli hátrányból kellett fordítania. Ehhez először nyerni kellett Dallasban (5-1), majd otthon, mindent eldöntő hetedik meccsen kivívni a továbbjutást. Hiába tartotta óriási nyomás alatt a Starst Craig Berube csapata, a korábbi Blues-kapus, Ben Bishop parádézott. A meccs hirtelen halálba torkollott, de annak első felvonásában sem született gól.
Jöhetett a második, azaz összesen az 5. játékrész, amelyben a hazai hős, a város szülötte, az egyetlen szezonra hazatérő Patrick Maroon jó helyen bóklászott a kapu előtt, és közvetlen közelről eldöntötte a mérkőzést, és a továbbjutást is, óriási katarzist okozva a városnak.

Talán még ennél is drámaibb körülmények között dőlt el a Toronto-Philadelphia párharc, amely szintén hét mérkőzésig tartott. A hetedik összecsapás is elképesztően szorosan alakult, 4,2 másodperccel a vége előtt a Raptors a győzelemért támadhatott 90-90-es állásnál. Kawhi Leonard kapta meg a labdát, elszaladt vele a jobb sarokba, ahonnan egy nagyon nehéz dobást emelt fel Joel Embiid szorításában.

A labda elgondolkodott a gyűrű fölött, amire négyszer rápattant, majd beesett a dudaszó után.

Ez volt az NBA történetének első dudaszós győztes dobása hetedik, mindent eldöntő mérkőzésen, és ezzel ment mennybe először Kawhi Leonard.

Szívesen írnánk az év legjobb NFL-meccsének a Super Bowlt, az azonban annyira vállalhatatlanul unalmas és szenvedős volt, hogy egy körrel visszamegyünk, méghozzá az AFC-döntőig. Habár úgy tűnt, a Patriots rövidre zárja a dolgot a 14-0-s első félidő után, a Kansas rögtön a fordulás után szerzett egy TD-t, a negyedik negyed közepén pedig 21-17-re átvette a vezetést. Innentől felváltva születtek a touchdownok, 21-17-ről 21-24, majd 28-24, aztán 28-31 lett. Hihetetlenül felpörögtek az események a meccs hajrájában, végül az utolsó másodpercekben egy mezőnygóllal egyenlített a KC, és hosszabbításra mentett.

Itt aztán ismét végigmasírozott a pályán a Tom Brady vezette New England, majd Rex Burkhead futásával a győzelmet is megszerezte, és bejutott a Super Bowlba.

Habár mindegyik meccs körömrágósan alakult, főleg a végjátékok miatt, az egyik így is különleges: nem egyedi eset hetedik meccs hirtelen halálában továbbjutni, ahogy az NFL-rájátszásban is voltak és lesznek hosszabbítások. Viszont olyan, hogy egy gyűrűn pattogó labda döntsön életről-halálról, miközben a helyszínen 20 000, a csarnok mellett 100 000, a TV-k előtt pedig milliók nézik lélegzetüket visszafojtva, hogy be- vagy leesik-e a labda, még sosem történt. És talán nem is fog.

Szavazzon!

Melyik volt az év legjobb meccse?

Az év lebőgése

Jelöltek: Tampa Bay Lightning (NHL), Cleveland Browns (NFL), New York Knicks (NBA)
Túlzás nélkül lehet állítani, hogy a Tampa agyonnyerte a tavalyi NHL-alapszakaszt, rekordokat állított be, vagy döntött meg, akárcsak orosz szupersztárja, Nyikita Kucserov. Az egész mezőny a hátukat nézte. Aztán jött az alapszakasz első köre, ahol az épphogy becsusszanó Columbus Blue Jackets 4 meccsen kisöpörte Jon Cooper csapatát.

A parádés alapszakasz kapitális kudarccal ért véget, a kupa első számú várományosa a lehető legrövidebb idő alatt kiesett.

Erre szokták mondani, hogy nem ősszel és télen, hanem tavasszal és júniusban kell jól szerepelni. Ennek megfelelően az idei alapszakaszban egyelőre alszanak, és nincsenek is rájátszást érő helyen, de ne legyen kétségünk, tavaszra odaérnek. Aztán jöhet a folytatás, és az előző lebőgés feledtetése. Vagy nem.

Nyikita Kucserov döbbent arca, miközben a háttérben a Columbus Blue Jackets ünnepel Forrás: AFP/2019 Getty Images/Mike Carlson

Clevelandben évtizedek óta sóvárognak egy normális NFL-csapat után. Tavaly aztán a fiatalok, azaz Baker Mayfield, Nick Chubb, valamint a védelem mutatott olyan jeleket a szezon vége felé, amik reményre adtak okot, majd a holtszezonban sikerült megszerezniük a világ egyik legjobb elkapóját, Odell Beckham Jr.-t. A szurkolók máris a Super Bowlról kezdtek álmodni, és a játékosok is azt gondolták, a siker garantált.

A vezetőség azonban nagyot hibázott, amikor a túl sok és túl nagy egóval megtöltött öltöző élére egy újonc vezetőedzőt, Freddie Kitchenst nevezte ki, aki láthatóan nem tudott mit kezdeni a csapattal, és egy év után meg is köszönték a munkáját.

A balhék sem kerülik el őket, Myles Garrettet egész szezonra eltiltotta a liga, amiért sisakkal fejbe vágta a Pittsburgh irányítóját, Mason Rudolphot, Beckham pedig állítólag minden meccsen rimánkodik az aktuális ellenfélnek, hogy menekítsék ki Clevelandből. A hatalmas elvárások alatt összerogyott a csapat, amely továbbra sem tudja átlépni saját árnyékát, és idén sem jutott be a rájátszásba.

Az elborult agyú Myles Garrett lecsapta Mason Rudolphot, szezon végéig szóló eltiltás lett a jutalma Forrás: AFP/2019 Getty Images/Jason Miller

A New York Knicks háza táján sem derűsebb a helyzet. Elcserélték az egyetlen normális játékosukat, Kristaps Porzingist, abban reménykedve, hogy ezzel helyet tudnak csinálni a fizetési sapka alatt a nyáron szabadügynökké váló szupersztároknak.

Szinte kész tényként vették, hogy Kevin Durant és Kyrie Irving is a Knickshez igazol, de a vezetőség borzalmas reputációja, a sok balhé, valamint a gyatra csapat elijesztette őket, és inkább a városi rivális Brooklyn Netshez szerződtek.

Ja, és még Zion Williamsonról is lemaradtak a drafton (RJ Barrett mondjuk nem rossz vigaszdíj, de nem egy kategória a két játékos), majd leigazolták az összes szabadon maradt magasembert. Az alsó posztokon óriási tumultus alakult ki, a tavaly szárnyait bontogató Mitchell Robinson alig játszik.

Alig van átlagosnál jobb kosarasuk, jelenleg egyértelműen az NBA egyik, ha nem a legrosszabb csapatával "büszkélkedhetnek". A gyatra szereplést sikerült a liga egyik legnépszerűbb és legkedveltebb edzőjének, David Fizdale-nek a nyakába varrni, akit december elején kirúgtak. Az fel sem tűnik a vezetőségnek, hogy az elmúlt években mindössze egy jó lépésük volt: Porzingis draftolása. Aztán őt is eladták. Mindenki tudja, mi az, amiből nem lehet várat építeni, csak sajnos itt fel sem fogják, miért is alakult ki az adott helyzet.

Ennek a halnak a feje nem bűzlik, hanem teljesen szétrohadt, és amíg le nem vágják, addig nem várható változás.

Amíg Tampában világosan, Clevelandben pedig egy kicsit halványan látszik a fény az alagút végén, addig a Knicksnél teljes a sötétség. A nyári nagy remények, és az azokat követő pofára esés miatt nem is mehet máshová a díj.

Szavazzon!

Melyik csapat okozta a legnagyobb csalódást?

Az év lúzere

Jelöltek: Jevgenyij Kuznyecov (Washington Capitals, NHL), Antonio Brown (csapat nélkül, NFL), Dion Waiters (Miami Heat, NBA)
Kuznyecovról tavasszal került fel az internetre egy olyan videó, amelyen egy férfi és egy nő társaságában mulat (és közben videotelefonál), az asztalon ismeretlen eredetű fehér porral, egy üres viszkisüveggel, valamint felgöngyölített dollárokkal. A felvétel állítólag tavaly készült a Stanley-kupa döntője után, amit így ünnepelt az orosz szupersztár, aki természetesen tagadta, hogy az asztalon kokain lett volna, és ő bizony sosem élt vele. Csakhogy egy évvel később, a Csehország ellen vívott vb-bronzmeccs után pozitív mintát adott, amiben kimutatták a drogot, így teljesen hitelét vesztette az, amit mondott. A Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) 4 évre eltiltotta a világeseményekről, az NHL-től megúszta egy hárommeccses büntetéssel.

Antonio Brown egymaga többet szerepelt nyáron a hírekben, mint a többi NFL-játékos összesen. Azok után, hogy kisírta magának, hogy a Pittsburgh elcserélje (elsőre a Buffalóhoz, amit megvétózott), új csapatánál, az Oaklandnél sem bírt magával. Először rosszul használta a krioterápiás gépet, ami miatt szétfagyott a talpa, nem tudott részt venni az edzéseken. Majd kiderült, hogy elavult sisakban játszik, ő viszont nem akarta lecserélni, és visszavonulással fenyegetőzött. Elveszített két pert, mielőtt újra edzésbe állt, de a sok elmulasztott tréning miatt a csapat is megbírságolta. Dühében lefotózta és feltette a csekket Instagramra, ahol személyes bosszút hirdetett, majd

másnap bevágtatott az általános igazgató, Mike Mayock irodájába, ahol kis híján összeverekedtek. Mayock további 200 000 dollárra büntette, valamint megvonta tőle teljes évi fizetését.

Brown erre kikövetelte magának, hogy a Raiders engedje el, amely így is tett. Szinte azonnal aláírt a New England Patriotshoz, ahol egy meccset játszott, majd jöttek a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatos vádak, így onnan is repült, valamint több szponzora is faképnél hagyta. Az évtized legjobb elkapója néhány hét alatt mindent elveszített, és bár azóta bűnbocsánattal házal itt-ott, az NFL-csapatok már nem kérnek a rendkívül tehetséges elkapóból.

Majdnem megölt egy csecsemőt, amikor bútorokat dobált ki a 14. emeletről

Az amerikaifutballisták sokszor nem teljesítményükkel, hanem a pályán kívüli tetteikkel kerülnek a figyelem középpontjába. Sokan követnek el szabálysértéseket, vagy sokkal rosszabb dolgokat, szinte állandó szereplői a kékfényrovatnak. Persze ez nem igaz mindenkire, vannak példamutató szupersztárok is. És van Antonio Brown, aki az elmúlt két hónapban annyi balhéba keveredett bele, hogy gyakorlatilag befejeződött a karrierje.

A legabszurdabb történet viszont kétségkívül Dion Waitersé. A Miami Heat dobóhátvédje sosem tartozott az okos sportolók közé, és ezt már többször is bizonyította, de amit novemberben művelt, az egyenesen sokkoló. A játékos a csapatával Phoenixből repült Los Angelesbe, ő pedig jócskán betárazott magának gumicukorból az útra. Aztán leszállás közben elájult, majd amikor felébredt, rohamot kapott. Kiderült, hogy nem hétköznapi édességet vitt magával a fedélzetre, hanem olyat, amibe THC-t, a marihuána legfőbb pszichoaktív összetevőjét fecskendeztek. A reptérre kiérkező mentők ellátták, további beavatkozásra nem volt szükség.

Dion Waiters tettére nehéz szavakat találni Forrás: AFP/2019 Getty Images/Streeter Lecka

A Heat 10 meccsre eltiltotta az addig is csak a padot melegítő hátvédet, aki egyelőre még egy percet sem játszott a szezonban, ráadásul elesett néhány bónusztól, azaz nagyjából 2 millió dollártól. Sőt, ezt később sikerült tetéznie:

az egyik edzés előtt beteget jelentett, ezért nem jelent meg, viszont kitett egy képet Instagramra, hogy ez idő alatt egy hajóról pecázgat,

ismét tanúbizonyságot téve határtalan ostobaságáról. A Heat ezt egy hatmeccses büntetéssel jutalmazta.
Gratulálunk, ugyanis legalább a díjunk az övé, és csak remélni tudjuk, hogy karácsonykor óvatos volt a szaloncukrokkal.

Szavazzon!

Ki volt 2019 legnagyobb lúzere?

Az év botránya

Jelöltek: edzőbuktatások az NHL-ben, az NBA és Kína vitája, a bírók ténykedése az NFC-döntőben
Az elmúlt hetekben az NHL-ben folyamatosan nyilvánosságra kerülnek olyan történetek, hogy az edzők miként bántak/bánnak a játékosokkal. Rasszista megnyilvánulások, lelki terror és testi fenyítés is szerepel a "módszerek" között. A lavina Mike Babcock, a Toronto Maple Leafs vezetőedzőjének elküldésével indult, akiről kirúgása után néhány nappal kiderült, hogyan terrorizálta játékosait, nem sokkal később pedig Bill Petersről, a Calgary Flames vezetőjéről jöttek olyan információk, hogy rasszista, és veri a hokisokat, ez pedig az állásába került.

Rasszizmus, lelki terror és fenyítés miatt legendák buknak Amerikában

Komoly balhé van kialakulóban az észak-amerikai profi hokiliga (NHL) berkeiben, ahol a múlt héten a Toronto Maple Leafs menesztette Mike Babcock vezetőedzőt. Amellett, hogy a helyi szurkolók, valamint a játékosok is fellélegeztek, talán senki sem sejtette, hogy ez a kirúgás egy egyelőre ismeretlen hosszúságú dominólánc első eleme, ami ledőlt, és olyan dolgok kerülnek azóta folyamatosan napvilágra, amelyek mások állásába is kerülhetnek.

Azóta Jim Montgomeryt, a Dallas Stars vezetőedzőjét is kirúgták rejtélyes körülmények között (a csapat épp felszállóágban volt, ezért a rossz teljesítményre nem lehet fogni a döntést), maga a mester annyit mondott, hogy erről hosszú ideig nem akar beszélni. Sőt, a Colorado Avalanche farmcsapatának, a Colorado Eaglesnek az egyik edzőjét is felfüggesztették rasszizmus miatt. Az NHL első embere, Gary Bettman is érzékelte a téma kényességét, ezért több intézkedést is tett, például "forródrótot" hozott létre, ahol a játékosok mesélhetnek az őket ért sérelmekről, akár név nélkül is. Hogy ennek lesz-e bármi következménye, az a jövő zenéje, mindenesetre

a ligának is rendkívül kínos, hogy a balhéktól leginkább mentes major sportról kiderült, hogy egy teljes erkölcsi megújulásra van szüksége.

Hasonlóan nagy port kavart az NBA és Kína konfliktusa, ami Daryl Morey, a Houston Rockets általános igazgatójának Twitter-bejegyzése miatt robbant ki. A sportvezető a csapat kínai túrája alatt posztolt egyet, amiben Hongkong szabadságát támogatta Kínával szemben. Erre Kína (ami az Egyesült Államok mögött az NBA második legnagyobb piaca) bekeményített, a kínai sportcsatornák és szponzorok azonnal szerződést bontottak a ligával. Adam Silver, az NBA komisszárja kellemetlen helyzetbe került, mert választania kellett az amerikai értékrend tetején álló szólásszabadság joga, valamint a pénz között.

Nem meglepő módon utóbbira voksolt, elhatárolódott Morey kijelentésétől

(akárcsak a Houston tulajdonosa), akinek ez végül majdnem az állásába került. Sőt, még LeBron James is megvédte a kínaiakat, és belerúgott Morey-ba, akinek ezután bocsánatot kellett kérnie. Azóta lecsillapodtak a kedélyek, Morey is dolgozhat tovább, több meghasonulást nem kellett produkálniuk az NBA prominens személyeinek.

Ami viszont tényleges következményeket vont maga után, az az év legbotrányosabb NFL-mérkőzése, a 2019-es New Orleans Saints-Los Angeles Rams NFC-döntő. Habár a Saints végig vezetett a mérkőzésen, a Rams a hajrában tudott egyenlíteni, de az utolsó percekben a Saints támadhatott 20-20-nál. Drew Breesék 13 yardra voltak a célterületről, igaz, 3. kísérlet és 10 következett. Az irányító Tommylee Lewist vette célba, de még mielőtt a labda megérkezhetett volna az elkapóhoz, jött Nickell Robey-Coleman, és legyalulta. A pass interference iskolapéldája történt (ráadásul az ütközés is fejre irányult), mégsem dobtak zászlót a bírók.

A Saintsnek meg kellett elégednie a mezőnygóllal, a Ramsnek pedig maradt ideje egyenlíteni, majd a hosszabbításban Brees eladott labdája után meg is nyerte a meccset Sean McVay csapata, és bejutott a Super Bowlba. Hiába őrjöngött a mérkőzésen és utána is a hazaiak edzője, Sean Payton, hiába ismerte el Roger Goodell is, hogy hibáztak a bírók, hiába írta alá több 10 000 New Orleans-drukker az újrajátszás petícióját, semmivel nem kárpótolták a Saintset.

A holtszezonban viszont hoztak egy új szabályt az eset miatt,

a 2019-es szezontól kezdve a pass interference-t is visszanézethetik a vezetőedzők, más kérdés, hogy ez sokszor annyira szubjektív, hogy a bírók az esetek túlnyomó részében nem írják felül az eredeti ítéletüket. Szóval az NFL adott egy pofont annak a bizonyosnak, de legalább próbálkozott. Mivel ezt nevezhetjük érdemi intézkedésnek, ezért a díjunkat is bezsebelheti Roger Goodell.

Szavazzon!

Melyik volt 2019 legnagyobb botránya?

2019 nagy visszavonulói

A jelöltek: Roberto Luongo (NHL), Andrew Luck és Rob Gronkowski (NFL), Dwyane Wade és Dirk Nowitzki (NBA)
Luongo 1999-ben a New York Islanders kapujában mutatkozott be az NHL-ben, aztán ő is gyorsan áldozatul esett a teljesen inkompetens Mike Milbury ámokfutásának, így kötött ki Floridában, ahol 2006-ig vitte a hátán a meglehetősen gyenge Pantherst. Már ekkor All-Star volt, megfordult a torinói olimpián is Martin Brodeur cseréjeként. Aztán 2006-ban Vancouverbe került, és itt lépett be az igazi elitbe. Első szezonjában 2. lett az MVP-szavazáson, majd csapatkapitánynak választották, holott

az NHL-ben 60 éve nem fordult elő, hogy kapus "viselje" a C betűt.

2010-ben "hazai jégen" nyerte immáron kezdőként első olimpiai aranyát, majd 2011-ben bejutott a Stanley-kupa döntőjébe, de a Boston Bruins (és Tim Thomas) jobbnak bizonyult nála. Rengeteg (túlzó) kritika érte kiegyensúlyozatlansága és a kiélezett helyzetekben történő összeomlásai miatt, de ezt általában a média nagyította fel. 2014-ben újabb olimpiai arannyal gazdagodott, nem sokkal utána pedig visszacserélték Floridába, ahol 2019-ig védett.

Roberto Luongo a történelem egyik legjobb játékosa, akinek nem jött össze a Stanley-kupa Forrás: AFP/2019 Getty Images/Maddie Meyer

Számtalan klubrekordot tart Vancouverben és a Panthersben is, emellett néhány NHL-csúcs is az övé. Munkabírásáról sokat elmond, hogy soha senki nem nézett szembe annyi kapura lövéssel egy szezon alatt, mint ő. Személyisége miatt is imádták, még azok a kapusok is, akikkel elvileg versenyeznie kellett volna a kezdő státuszért. Kétszeres olimpiai és világbajnokként, egyszeres világkupagyőztesként, a második legtöbb NHL-meccsel és harmadik legtöbb NHL-győzelemmel rendelkező kapusként vonult vissza.

Nehéz eldönteni, ki hiányzik jobban az NFL-pályákról: Andrew Luck vagy Rob Gronkowski. Mindketten 29 évesen jelentették be, hogy vége. Luck óriási sokkot okozott ezzel mindenkinek, hiszen egy előszezonmeccs előtt jelentette be, és az Indianapolis Coltsnál sem számoltak ezzel a lépéssel. Már nem égett benne a tűz, ráadásul a csapat soha nem tudta megoldani, hogy megfelelő védelmet kapjon, a legtöbb meccsen a gyatra támadófal miatt az életéért kellett menekülnie, de így is több súlyos sérülést összeszedett.

Azt mindenki sajnálja, hogy csak bizonyos időnként (amikor éppen egészséges volt) mutathatta meg, milyen fantasztikus képességű irányító. "Gronk" esetében viszont lehetett ezt sejteni, neki is a teste adta fel, alig maradt ép porcikája.

Minden idők (egyik) legjobb tight endjének is túl hamar ért véget a pályafutása, aki állítása szerint maximálisan kiélvezi a szabad életet, de talán senkit sem lepne meg, ha egyszer még visszatérne. Neki viszont legalább teljes a pályafutása, Tom Brady kedvenc célpontjaként 3 Super Bowlt nyert.

Az NBA-ben sem szeretnénk különbséget tenni Dwyane Wade és Dirk Nowitzki között, mert mindketten meghatározó egyéniségei a kosársportnak. Pályafutásuk többször is keresztezte egymást, erről már írtunk is korábban.

A Múmia és a Villám, a két legendává vált bajnok együtt vonul vissza

Amikor minden év áprilisában véget ér az NBA-szezon alapszakasza, nemcsak a csapatonként 82 meccses darálótól köszönünk el, és várjuk epekedve a hosszú előétel után magát a főfogást, a rájátszást. Ilyenkor azoktól a legendáktól is búcsúzunk, akik vagy már korábban, vagy az utolsó mérkőzésükön bejelentették, hogy ez volt nekik a végső harc.

Nem is mennénk bele most bővebben a búcsúztatásukba, mert kilométereken át lehetne sorolni sikereiket, érdemeiket, inkább csak örüljünk, hogy láthattuk őket játszani. Ketten együtt 4 bajnokságot, 1-1 alapszakasz- és döntő-MVP címet, valamint végtelen All-Star jelölést mondhatnak magukénak, és mindketten egy-egy város óriási ikonjai lesznek örökké.

Szavazzon!

Kinek az elvesztése a legfájdalmasabb?

Eseménydús év volt 2019 is, tele remek egyéni teljesítménnyel, sokkoló eredményekkel, vagy olyan eseményekkel, amikre senki sem számított volna. De ezért is szép az amerikai sportélet: hiába tűnik agyonszabályozottnak, a végén szinte semmi sem úgy történik, mint ahogy azt elképzelték volna. Persze a New England nyerte a Super Bowlt, viszont ellenpéldának lehet hozni a Golden State bukását. Egészen biztos, hogy izgalmakban 2020-ban sem lesz hiány, alig várjuk!