Nem tudott hibázni, 100 pontot szerzett a fiatal kosaras - videó

J.J. CULVER
Vágólapra másolva!
Elképesztő teljesítményt nyújtott, 100 pontot szerzett egy játékos a második számú amerikai főiskolai bajnoki sorozatban. Hasonlóra csak egyszer volt példa a ligában, annak is már 65 éve.

J.J. Culver – az NBA-s Minnesotba Timberwolves csapatában játszó Jarrett Culver bátyja – a kis főiskolákat tömörítő NAIA (Natioanl Association of Intercollegiate Athletics) ligába szereplő Wayland Baptist Pioneers csapatának játékosa kereken 100 pontot ért el a Southwestern Adventist ellen 124-60-ra megnyert mérkőzésen.

"Az első három-négy dobása bement, úgyhogy látták a srácok, hogy sül a keze, úgyhogy tömték labdákkal. Az iskolánk filozófiájának szellemében jártunk el, amikor segítettünk neki, hogy valami nagy dolgot hozhasson létre" – idézi az ESPN a büszk edzőt, Ty Harrelsont.

J.J. CULVER Forrás: Origo

Culver pedig csak szórta a kosarakat a pálya szinte minden létező pontjáról: 62 mezőnykísérletében 34 kötött ki a gyűrűben, 33 triplakísérletéből 12 volt sikeres, a büntetővonalról pedig 27 próbálkozásból 20-szor szerzett pontot.

A Pioneers többi játékosa ezen a mérkőzésen nem erőltette a pontszerzést: összesen 15-ször próbálkoztak a mezőnyből és nyolcszor találtak be, míg a büntetővonalr 5/6 volt a mérlegük. A 100 pontos Culver után a nyolc pontot termelő Jonathan Robinson volt a Pioneers második legeredményesebb játékosa.

100 pontot elérni egy mérkőzésen még a főiskolai bajnokságokban sem mindennapi teljesítmény, amit jól jelez, hogy J.J. Culver csupán a második a NAIA történetében, akinek sikerült a bravúr: az ohiói Rio Grande főiskola játékosa, Clarence "Bevo" Francis nyomdokaiba lépett, aki 1954-ben 113 pontot szerzett. Az egyetemi bajnokságok legmagasabb osztályában, az NCAA-ben pedig mindössze három ilyen mutatványt őriznek az évkönyvek. Az első osztályban (Division I) Frank Selvy (Furman) jutott el kereken 100 pontiG, szintén 1954-ben, míg a harmadik vonalban (Division III) Jack Taylor (Grinnell College) hajtotta végre a bravúrt, ő viszont kétszer is:

2012-ben NCAA-rekordot jelentő 138 pontot szorgoskodott össze, amit a következő idényben egy 109 pontos meccsel fejelt meg.

A profik között, azaz az NBA-ben egyedül a Philadelphia Warriors legendás centere, Wilt Chamberlain jutott el 100 pontig egy New York Knicks elleni 1962-es meccen.

J.J. Culvernek is kinéz lassan egy NBA-szerződés, még, ha a NAIA-ból nehezebb is bekerülni a ligába, mint az NCAA-ből. De a 100 pontos meccs mellett jól jelzi a képességeit, hogy míg az előző idény végén Jarrettet az NCAA Big 12 divíziójában (a Texas Tech játékosa volt), addig J.J.-t a saját a Sooner Athletic Conference nevű osztályban választották az év játékosának.

Jarrett Culver reakciója bátyja bravúrjára:

Jarrettet végül a 6. helyen vitte el a Wolves a 2019-es drafton, és jól muzsikál az NBA-ben, hiszen egyelőre 9,2 pontot és 3,4 leppattanót átlagol meccsenként.