Vágólapra másolva!
Az elmúlt évek legizgalmasabb holtszezonján van túl az NBA, amelyben úgy tűnik, véget ért egy éra, és beköszöntött egy új. Itt most nem feltétlenül a Golden State hegemóniájának lezárulására kell gondolni, hanem arra, hogy leáldozott a szupercsapatok kora. A világ legjobb játékosai már nem állnak össze hármasával, most csak duókat formáltak, hogy egyesítsék erejüket, ezáltal viszont több együttes is jelentősen megerősödött. Hosszú idő után először nincs toronymagas favoritja a ligának, van viszont rengeteg esélyes. Ahogy megszokhattuk, nyugaton óriási csata lesz a rájátszásért, keleten pedig két bivalyerős együttes vívhat meg a nagydöntőért.

A 2018-19-es idény, és főleg a rájátszás sokáig emlékezetes marad. Amellett, hogy a Toronto Raptors történelmet írt azzal, hogy első nem amerikai klubként megnyerte a bajnokságot, legjobb játékosa, Kawhi Leonard elindított egy óriási dominóláncot. Habár látszólag sokáig gondolkodott azon, hogy egy év alatt a csúcsra érve maradjon-e Kanadában, vagy menjen-e haza szülővárosába, Los Angelesbe, a színfalak mögött már rég megvolt a terv. A Lakers azzal szerette volna meggyőzni, hogy a fél csapatot eladta Anthony Davisért, így LeBron Jamesszel kiegészülve alighanem minden idők legerősebb "nagy hármasát" alkothatták volna.

Torontóban gyakorlatilag az örök életet is beígérték neki, ő azonban mindenképp a Clippershez szeretett volna menni, egy feltétellel: hozzanak mellé még egy szupersztárt. Jerry West és Doc Rivers nem tétlenkedtek, iszonyatosan nagy árat fizettek az Oklahoma Citynek Paul George-ért, de vele együtt Leonardot is megszerezték.

Ezzel párhuzamosan az OKC-nél Russell Westbrook elveszítette az egyetlen olyan sztárt, aki szeretett vele játszani, és ő is cserét kért, Sem Presti pedig eleget tett ennek, és Chris Paulért cserébe Houstonban küldte, ahol csúnya véget ért a Harden-Paul duóra épült kísérlet.
Emellett összeállt Brooklyban Kevin Durant és Kyrie Irving, ahonnan távozott D'Angelo Russell, Jimmy Butler Miamiban, Al Horford Philadelphiában kötött ki, ezek után nézzük, mire lehet számítani az alapszakaszban.

A két keleti torony

Egy Kawhi Leonard-szintű játékost borzasztó nehéz pótolni, Torontóban pedig nem is sikerült megoldani, ezért a Raptors címvédésére semmiképp sem fogadnánk. A rájátszásba azért illene bejutniuk, és azért is érdekes lesz a csapat, hogy Pascal Siakam mennyire tud belenőni a vezér szerepébe.

Kawhi Leonard egy év alatt lett isten Torontóban, de ő inkább hazatért Forrás: Toronto Star

Bostonban rövidre sikerült Kyrie Irving pályafutása, mégsem jött be neki a "saját csapatot akarok"- dühöngés, és bizony meggyűlt a baja a fiatalokkal. A Celtics eredményesebb volt nélküle, mint vele, ő sem volt boldog, ezért nyáron dobbantott. Amikor ez egyre világosabbá vált, akkor kezdett el Al Horford is azon gondolkodni, hogy menni kéne, az ő elvesztésükkel jelentősen meggyengült a patinás klub. Helyükre Kemba Walker és Enes Kanter érkezett, és bár elképzelhető, hogy Walker jobban illik majd a játékrendszerbe, mint Irving, de a Horford-Kanter csere egyértelműen komoly minőségromlást jelent. Ha Gordon Hayward visszatér utahi formájához, ha Jaylen Brown és Jayson Tatum végre előrelépnek egyet, akkor versenyben lehetnek a keleti döntőért, de ez sokkal több "ha", mint amennyi belefér.

A Celtics szétesésének Philadelphiában örültek a legjobbak, főleg azért, mert Al Horford őket választotta.

Jimmy Butler távozott ugyan, de a helyére érkező Josh Richardson a lehető legjobb "pótlék" lehet, Tobias Harris pedig hosszabbított. Ben Simmons az előszezonban bedobta karrierje első tripláját, amennyiben ebből véletlenül tendencia lesz, akkor minden ellenfél felkötheti a nadrágot. Joel Embiid ledobott tíz kilót nyáron, az ő egészségének megőrzése mindennél fontosabb a csapat szempontjából. Papíron a Simmons-Richardson-Harris-Horford-Embiid kezdő a legerősebb a ligában, emiatt is kijelenthető, hogy a Sixers egyértelműen bajnokesélyesként vág neki a szezonnak.

Legnagyobb keleti ellenfele a Giannis Antetokounmpo vezette Milwaukee Bucks lehet. Az előző idény MVP-je annyit kért a vezetőségtől, hogy tartsanak meg mindenkit, ez többé-kevésbé sikerült is.

James Harden (balra) és Giannis Antetokounmpo tavaly öldöklő harcot vívtak az MVP-címért Forrás: AFP/2019 Getty Images/Stacy Revere

A legérzékenyebb veszteség Malcolm Brogdon lehet, de ő úgyis mindig sérült volt, ráadásul két kiváló kinti dobó, Wesley Matthews és Kyle Korver érkezett helyette, és pont ilyen játékosok kellenek Antetokounmpo mellé. A tavalyi alapszakaszgyőztes csapat másfél meccsre volt attól, hogy bejusson a nagydöntőbe, de csúnyán elhasalt a végén, idén viszont nem titkolt szándéka, hogy bajnok legyen,

aztán minden idők legnagyobb szerződését aláírassa a Görög Szörnnyel.

Sötét ló lehet az Indiana Pacers, amely megszerezte a már említett Brogdont, valamint a pontgyáros TJ Warrent Phoenixből a távozó Bojan Bogdanovic helyére. A hírek szerint Victor Oladipo karácsony környékén térhet vissza, az ő segítségével a Pacers akár a harmadik helyre is odaérhet keleten.

Óriásit szóltak a Brooklyn Nets igazolásai, hiszen Kyre Irving, Kevin Durant és DeAndre Jordan is ide írt alá nyáron. Más kérdés, hogy Durant ezt a szezont biztosan kihagyja, Irving pedig egy hasonló csapatba csöppent, mint két éve a Celticsnél, megint ő lesz a vezér. Ezt az idényt nyugodtan nevezhetik tesztidőszaknak, a rájátszásban persze ott van a helyük, de vérmesebb reményeik csak jövőre lehetnek.

Kyrie Irving és Kevin Durant olyan jó barátok lettek az évek során, hogy 2019 nyarán ugyanahhoz a csapathoz igazoltak Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jayne Kamin-Oncea

Miamiban nem sokáig siratták a visszavonuló Dwyane Wade-et, aláíratták ugyanis Jimmy Butlert, aki nem is kaphatott volna jobb edzőt, mint Erik Spoelstra. Detroitban Derrick Rose megmutathatja, hogy képes-e tartani a Minnesotában látott formáját, és hogyan fognak egymással passzolni Blake Griffinnel. Atlantában egy piszok tehetséges fiatal csapat formálódik, amely akár már idén is bejelentkezhet a playoffért, és Chicagóban is ez lehet a cél, amint kitalálták, ki is legyen az irányító. Az Orlando Magic óriási hajrával jutott be tavaly, és most is elvárás a playoff, ráadásul még az is kiderülhet, hogy Mo Bamba tud kosarazni, ami óriási segítség lenne, akárcsak a 2017-es draft 1/1-es kiválasztottja, Markelle Fultz, aki itt próbálhatja meg végre érdemben elkezdeni a karrierjét. A Washington, a New York Knicks, a Charlotte és a Cleveland pedig az utolsó helyért vív majd egy valószínűleg nem túl izgalmas tankversenyt, ha közülük bárki is megcsípné a legjobb 8 hely egyikét, az óriási szenzáció lenne.

Mi lesz a sorrend, és ki lesz a nyolcadik nyugaton?

A Golden State Warriors az elmúlt öt évben három bajnoki címet gyűjtött, de most úgy néz ki, vége a domináns időszaknak. Kevin Durant mellett Andre Iguodala is távozott, Shaun Livingston pedig visszavonult, igaz, Steph Curry, Draymond Green és Klay Thompson még mindig a csapat játékosa, bár Thompson térdszalagja a döntő utolsó meccsén elszakadt, nagy kérdés, hogy mikor térhet vissza. Érkezett D'Angelo Russell Brooklynból, aki tehermentesítheti Curryt,

ráadásul a Curry-Green-Thompson garnitúra nyert már bajnoki címet Durant nélkül, úgyhogy most sem szabad őket leírni.

Ahogy már volt róla szó, Los Angelesben mozgalmasan alakult a nyár, mind a Lakers, mind a Clippers szempontjából. Előbbinél a James-Davis duó nagyon jól mutat, ráadásul sikerült őket viszonylag épkézláb játékosokkal körülvenni, sokan a döntő egyik legnagyobb esélyesének tartják a csapatot, mindezt azok után, hogy tavaly be sem jutott a rájátszásba.

LeBron James minden követ megmozgatott, hogy Anthony Davis mellette kössön ki Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A Clippers viszont talán még náluk is erősebb, és itt ne csak a Leonard-George párost nézzük, hanem a keret mélységét. Tavaly Lou Williams és Montrezl Harrell is parádés szezont futott, Patrick Beverley pedig továbbra is a legjobban védekező irányítók közé tartozik, valamint Mo Harkless is nagyon hasznos játékos.

Ha a Beverley-George-Leonard periméterhármast vizsgáljuk védekezés szempontjából, akkor megállapítható, hogy ennél erősebbet talán nem is lehet összerakni.

George ugyan biztosan kihagyja az első hónapot, és valószínűleg Leonard sem fog megszakadni az alapszakaszban, de az első három hely egyike így is kinéz nekik.

Nem sok szó esik a Utah Jazzről, amely megszerezte Mike Conleyt és Bojan Bogdanovicot.

A Conley-Mitchell-Bogdanovic-Ingles-Gobert kezdő papíron annyira tökéletesnek tűnik,

hogy nincs még egy ilyen, éppen ezért izgatottak a csapat szurkolói, és az elvárások is megnőttek, hiszen a Stockton-Malone éra óta először juthat döntőbe az együttes.

A Denver Nuggets tavaly második lett nyugaton az alapszakaszban, és bár nem érkezett jelentős erősítés a nyáron, ugyanúgy komolyan kell számolni a csapattal. Nikola Jokicstól MVP-szintű évet várnak, Jamal Murray és Gary Harris is fejlődhet tovább, az öregedő Paul Millsap mögé pedig megszerezték Jerami Grantet. Ráadásul a titkos fegyverük, Michael Porter Jr. is készen áll a bevetésre azok után, hogy korosztálya egyik legtehetségesebb játékosának tartják számon még mindig, de két súlyos gerincműtét miatt még nem játszhatott az NBA-ben.

Michael Porter nagyon kemény időszakon van túl, alig várja, hogy bemutatkozhasson az NBA-ben Forrás: AFP/2018 Getty Images/Mike Lawrie

A Portland kisebb meglepetésre éppen a Denvert búcsúztatta a playoff második körében, így főcsoportdöntőt játszhatott, ahol aztán simán kikapott a Warriorstól. A horrorsérülést szenvedett Juszuf Nurkicsra továbbra sem számíthat Terry Stotts vezetőedző, talán az ő pótlására érkezett Hassan Whiteside, aki jobb napjain még használható center, de teljesen más stílusú játékos, mint a bosnyák óriás.

Houstonban mindent felforgatott Daryl Morey, mert még azelőtt, hogy beszólt Kínának, megszerezte Russell Westbrookot Chris Paulért cserébe. Westbrook és James Harden már játszott együtt Oklahoma Cityben, de akkor még fiatalok voltak, azóta ők lettek az NBA történetének két leginkább labdaigényes játékosai. Abból viszont továbbra is egy van, ezért lesz érdekes, miként fognak rajta megosztozni.

Harden utál, Westbrook pedig nem is tud labda nélkül játszani, szóval biztos, hogy nem lesz unalmas ez a kísérlet.

Hét nyugati csapatot soroltunk fel, amelyek szinte azonos eséllyel pályáznak arra, hogy legalább a konferenciadöntőbe bejussanak. Na de ki lesz a nyolcadik bejutó? A San Antonio Spurs, amelynek egy újabb playoff a zsinórban 23. lenne, amivel NBA-rekordot döntene, és amelyet évek óta leírnak folyamatosan? A szétbombázott, de tehetséges játékosokkal feltöltött OKC? A tavaly már a szárnyait bontogató, nagyon fiatal Sacramento Kings? A Lakerstől Davisért parádés ellenértéket kapó, a csodaújonc Zion Williamsonnal megerősített New Orleans Pelicans? A tavaly berobbanó Luka Doncic, valamint az immáron egészséges Kristaps Porzingis köré építő Dallas Mavericks?

Porzingis (balra) és Doncic már most imádják egymást Forrás: Mavs Moneyball

Az biztos, hogy a Minnesota, a Phoenix és a Memphis nem fog beleszólni a harcba, de a másik 12 nyugati együttes csatáját élmény lesz nézni.

Olyan idény vár ránk, amilyen már nagyon rég nem volt. Sok csapat harcol majd a bajnoki címért, és ezek nem szupercsapatok. Lesznek olyan duók, amik szemet gyönyörködtetően fognak játszani, és olyanok is, amelyeket fájdalmas lehet nézni. A "nagyok" csatája mellett az izgalmas újoncokra is figyelni kell majd, habár Zion Williamson az első heteket valószínűleg ki fogja hagyni sérülés miatt, ami nem túl jó előjel, de Ja Morant is legalább olyan szórakoztató lehet a Grizzlies színeiben. Egy biztos, nagyon jó végre egy olyan szezonnak nekifutni, ahol legalább 4-5 csapat pályázik hasonló eséllyel a James Naismith-trófeára.