Majdnem megölt egy csecsemőt, amikor bútorokat dobált ki a 14. emeletről

Los Angeles Chargers v Pittsburgh Steelers GettyImageRank2
PITTSBURGH, PA - DECEMBER 02: Antonio Brown #84 of the Pittsburgh Steelers reacts after a 46 yard reception in the first quarter during the game against the Los Angeles Chargers at Heinz Field on December 2, 2018 in Pittsburgh, Pennsylvania. Justin K. Aller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az amerikaifutballisták sokszor nem teljesítményükkel, hanem a pályán kívüli tetteikkel kerülnek a figyelem középpontjába. Sokan követnek el szabálysértéseket, vagy sokkal rosszabb dolgokat, szinte állandó szereplői a kékfényrovatnak. Persze ez nem igaz mindenkire, vannak példamutató szupersztárok is. És van Antonio Brown, aki az elmúlt két hónapban annyi balhéba keveredett bele, hogy gyakorlatilag befejeződött a karrierje. Pedig a történelem egyik legjobb elkapója, aki szupertehetséges és óriási munkabírása van. De a feje nem volt rendben, és lehet, hogy ehhez egy betegségnek van köze.

Antonio Brown remek géneket örökölt, édesapja, Eddie Brown a valaha volt legjobb arénafocista volt, szintén elkapóként.

A kis Antonio fiatalon kezdett el sportolni, az amerikaifutball mellett atlétikában is jeleskedett. Főleg irányítót és elkapót játszott, de visszahordóként és futóként is bevetették. Hiába azonban a sokoldalúsága, az egyetemeket nem érdekelte, inkább ő házalt, de gyenge tanulmányi eredményei miatt sehova sem vették fel. Jelentkezett egy előkészítő iskolába, ahol remekelt, és az egyik floridai egyetemtől kapott is ösztöndíjat,

de egy balhé miatt még azelőtt eltanácsolták, hogy pályára lépett volna.

Végül a Central Michigan Egyetem vezetőit meggyőzte egy próbajáték alkalmával, ahol aztán három sikeres szezont futott elkapóként és visszahordóként.

Mivel a CMU futballprogramja nem számít a legerősebbnek, így Brown sem volt szem előtt az NFL-csapatok megfigyelői számára. 2010-ben bejelentette, hogy jelentkezik az NFL újoncbörzéjére, előtte pedig részt vett az újoncok számára tartott erőfelmérőn, a combine-on. Ez végül nem igazán sikerült jól, így csak a 6. körben draftolta őt a Pittsburgh Steelers. A csapat dugig volt klasszis elkapókkal, ráadásul Brownon kívül Emmanuel Sanderst is kiválasztották, így az első évében szinte csak visszahordóként számítottak rá. A bemutatkozás nem is sikerülhetett volna jobban, élete első játékából touchdownt csinált.

Azonnal a fejébe szállt a sztárság

A következő szezont már harmadik számú elkapóként kezdte, de minden várakozást felülmúlt, ugyanis több mint 1000 yardot termelt. Sőt, ő lett az NFL történetében az első játékos, akinek elkapásokból és visszahordásokból is összejött az 1000 yard egy idényben, természetesen a Pro Bowlra is meghívták.
A Steelers vezetősége ezt egy ötéves, 42,5 millió dolláros szerződéssel honorálta, ami talán kicsit korai volt. Egykori csapattársa, a ma már televíziós szakértőként dolgozó Ryan Clark nemrég elárulta, hogy Brown innentől kezdve sokszor vállalhatatlanul viselkedett az edzéseken, összeveszett a védőkoordinátorral és a védőkkel is, azt hajtogatva, hogy

Egy sérülés miatt nem tudott pályára lépni az összes mérkőzésen, és a számai is elmaradtak az előző évhez képest, 2013-ban viszont félelmetes szezonnal tért vissza. Ismét bevethető volt az összes mérkőzésen, ráadásul Ben Roethlisberger kedvenc célpontjává vált. 1499 elkapott yarddal új klubcsúcsot állított fel, a pályán a megbízhatóság mintapéldája lett. Bekerült az NFL év végi álomcsapatába, ezzel papíron is a legszűkebb elitbe került.

Leonidasz szerepében Antonio Brown

2014-ben hasonló szezonra számítottak tőle, de a nyitómeccsen megint előjött belőle a rosszabbik énje. Egy remek visszahordás végén ugrásból, telitalppal arcon rúgta a Cleveland punterét, Spencer Lanninget. Állítólag át akarta ugrani, csak szerencsétlenül sikerült, de a videóban tökéletesen látszik, hogy mit is szeretett volna pontosan.

A balhék ellenére Brown továbbra is szárnyalt, az egész szezont nézve neki volt a legtöbb elkapása (129) és elkapott yardja (1698) az NFL-ben, és természetesen újra klubrekordokat döntött. Vitán felül ő volt a liga legjobb elkapója, hihetetlen robbanékonyságával, gyorsaságával, biztos kezeivel, magas súlypontemelkedésével, és tökéletes útvonal-futásaival nem volt a játékának gyenge pontja. Csak a feje.

2015-ben újabb videojátékokba illő szezont produkált:

136 elkapás (NFL-örökranglista 2.), 1834 yard (4.), 10 touchdown.

November 8-án, az Oakland Raiders ellen 17 elkapásból 284 yardot szerzett, ami minden idők 10. legmagasabb száma egy mérkőzésen.

Aztán 2016. január 7-én valami megváltozott. A rájátszásban a Steelers az egyik legnagyobb riválisával, a Cincinnati Bengalsszel csapott össze. A két együttes rivalizálásának fénykora volt ez, minden mérkőzésükre jellemző volt a sok kakaskodás és csontropogtató ütközés. Ráadásul a Cincy együttesében ott volt az NFL egyik legnagyobb hentese és legalattomosabb játékosa, Vontaze Burfict is.

A mérkőzés utolsó percében a Steelers 16-15-ös hátrányban volt és a vezetésért támadott. Roethlisberger passza magas lett Brownnak, aki nem tudta elkapni a labdát 1. és 10-nél, jöhetett volna a második kísérlet. Ehelyett azonban Burfict jött, aki gusztustalan módon, a védtelen Brown fejét támadva leütközte az elkapót, aki elterült a pályán.

A meccset nem tudta befejezni, sőt, a Steelers következő mérkőzéséről is lemaradt (Burfict idiótaságának köszönhetően a Pittsburgh közelebb került a célterülethez, majd egy mezőnygóllal megnyerte a meccset) a későbbi bajnok Denver Broncos ellen, amelyen elvérzett a csapat.

Lefizette a Facebook, majdnem megölt egy csecsemőt

A 2016-os szezonban magához képest visszaesett a teljesítménye, "csak" 1284 yardot termelt, miközben egyre több hülyeséget csinált. Négy hét alatt majdnem 40 000 dollárnyi büntetést szedett össze túlzásba vitt gólörömért, majd miután a csapat legyőzte a Kansas City Chiefst az AFC-elődöntőben, Facebookon élőben közvetítette Mike Tomlin vezetőedző motivációs beszédét a New England Patriots elleni főcsoport-döntőre. Mindezt úgy, hogy Tomlin erről mit sem sejtett, ráadásul korábban több csapattársa is kérte Brownt, hogy vegyen vissza a közösségi média használatából, amit kezdett túlzásba vinni. Később kiderült, hogy a Facebook majdnem negyedmillió dollárt fizetett neki még a szezon előtt, hogy gyártson élő tartalmat.

A szupersztár szerződését így is meghosszabbította a Steelers, aki így (akkor) minden idők legjobban kereső elkapója lett. De ahogy korábban, ezúttal is megnőtt az arca, egyre többet veszekedett az edzőkkel és Roethlisbergerrel, azt sérelmezve, hogy nem kap elég labdát.

Ehhez képest 1533 yarddal zárta a szezont, ráadásul az utolsó két meccsen nem játszott, de a Super Bowl ezúttal sem jött össze. A holtszezonban aztán jött az újabb balhé, 2018 áprilisában állítólag majdnem megölt egy csecsemőt, amikor felfokozott idegállapotban elkezdte kidobálni a bútorait a 14. emeleti lakásából, aztán megpróbálta másra kenni. A szülők jogi útra terelték a dolgot, végül peren kívül megegyeztek, hogy a gyermek egyetemi tanulmányait Brown fogja állni.

Hihetetlen módon a pályán nyújtott teljesítményére továbbra sem hatottak a botrányok. 1297 yarddal, és karriercsúcsnak számító 15 touchdownnal zárta a 2018-as évet, egyben pittsburghi (és érdemi) pályafutását. Idény közben Burfict ismét "megajándékozta" egy kisebb agyrázkódással, ami az addig sem tiszta fejének újabb ütést jelentett.

Az utolsó hetekben teljesen megromlott a kapcsolata a csapattal, elkésett az edzésekről, összeveszett Roethlisbergerrel is, Tomlin végül a kispadra száműzte az alapszakasz zárófordulójában. A Steelers nem jutott be a rájátszásba, a boldogtalan Brown pedig cserét kért a vezetőségtől. Nem sokkal később a klub eleget tett a kérésnek, és mindössze egy harmadik és egy ötödik körös draftjogért Oaklandbe cserélte.

Fagyott talp, nemi erőszak, fenyegetőzések - két hónap alatt

Eredetileg a Buffalo is szerette volna megszerezni, de amikor kiderült, hogy közel van a megállapodás a Steelers és a Bills között, az elkapó hatalmas patáliát csapott, így kötött ki végül Kaliforniában. Brown komolyan fogadkozott, amikor a Raidershez került, azt ígérte, jó csapattárs lesz, és pozitív energiát visz majd az öltözőbe. Aztán ennek a totális ellentéte valósult meg.

Az egészen eseménydús szappanopera első fejezete Antonio Brown Instagramján megosztott talpával kezdődött. Kiderült, hogy fagyási sérüléseket szenvedett, mert nem megfelelő lábbeliben használta a krioterápiás gépet, és ezért kihagyta az edzőtábor nagy részét.
Eközben egykori személyi szakácsa is beperelte, mert Brown nem fizetett neki egy fillért sem, ráadásul az eszközeit is elvette tőle, őt pedig kidobta a házából.

Aztán kiderült, hogy olyan sisakban játszik 9 éve, ami idén már nem felel meg az NFL biztonsági előírásainak, ő pedig nem akarta lecserélni, és azzal fenyegetőzött, hogy visszavonul. A bíróságon kétszer veszített pert, végül visszatért a csapathoz, de nem úszta meg ennyivel, csapatától pénzbüntetést kapott, amiért elmulasztotta az edzéseket. Brown ezen annyira felhúzta magát, hogy kitette a "csekket" Instagramra, ahol szidta a klubot, és gyakorlatilag személyes bosszút hirdetett. Ebből az lett, hogy másnap bemasírozott az edzőközpontba, ahol annyira összeveszett Mike Mayock általános igazgatóval, hogy kis híján tettlegességig fajult a vita.

Állítólag Brownt a csapattársai fogták vissza (például a szintén Oaklandbe költöző Vontaze Burfict), hogy ne üsse meg a főnökét.

Másnap nyilvánosan bocsánatot kért a tetteiért, de mindezt annyira gondolta komolyan, hogy kitette YouTube-ra a telefonbeszélgetését Jon Gruden vezetőedzővel, amiről a tréner állítólag nem tudott.
Szeptember 7-re helyrehozhatatlan lett a viszály, a klub 220 000 dollárra büntette, valamint megvonta tőle egész éves fizetését. Brown nyilvánosan felszólította klubot, hogy engedjék el, és így is történt. A Raiders úgy bukta el a világ egyik legjobb játékosát, hogy egyetlen tétmeccsen sem lépett náluk pályára.

Néhány órával később aláírt a New England Patriotshoz, ahol a második játékhéten mutatkozott be, touchdownt is szerzett. Előtte viszont korábbi személyi edzője, Britney Taylor szexuális zaklatással és erőszakkal vádolta meg, ami miatt több szponzora, többek között a Nike is kirúgta. A Patriots nem akart cselekedni, amíg nem tisztázódik a helyzet, de amikor egy másik nő ügyvédje kiszivárogtatta Brown fenyegető üzeneteit, amiket a kliensének küldött, már nem volt visszaút, New Englandben is véget ért a pályafutása - egy meccs után.

Amíg New Englandben játszott, Tom Bradynél lakott. Természetesen az irányító sem tudta, hogy Brownt több nő is feljelentette szexuális zaklatás miatt Forrás: AFP/2019 Getty Images/Eric Espada

Természetesen más csapat már nem is érdeklődött iránta, teljesen lejáratta magát vállalhatatlan viselkedésével, ráadásul a szexuális erőszakkal nagyon komoly határt lépett át. Nem sokkal később bejelentette, hogy számára ennyi volt az NFL, elege van a tulajdonosokból, akik - ha úgy gondolják - mindenféle következmény nélkül megvonhatják tőle a garantált fizetést (az ő esetében ez az Oaklandtől 29, a New Englandtől 9 millió dollárt jelentett). Twitteren azóta is hergeli az embereket, szájkaratézik NFL-játékosokkal, de legalább volt egy jó döntése is: visszament a CMU-ra, hogy lediplomázzon.

Hogy ott megjön-e az esze, az újabb nagy kérdés vele kapcsolatban, akárcsak az, hogy látjuk-e még valaha a pályán. A 2010-es évek egyik legjobb játékosa volt, kivételes tehetségű és szorgalmú amerikaifocista, aki aztán mindent eldobott magától. Ahogy Grudennek is mondta a telefonban, ő több akart lenni, mint egy futballista.

Ki akart lépni a szerepéből, és feszegette a határokat, de rossz módszert és utat választott.

Sosem engedett a 48-ból, mindig neki kellett, hogy igaza legyen.

A viselkedése azonban felvet egy másik kérdést is. Az előző évtizedben Bennett Omalu és csoportja határozta meg először a CTE nevű, agyat érintő betegség diagnózisát. Ezt a fejet érintő sorozatos sérülések idézhetik elő, a sportolók tehát különösen nagy veszélyben vannak. Az agykárosodás viselkedészavart és kedélyállapot-romlást okozhat, a beteg nem tud mindig tisztán gondolkozni. A tudomány jelenlegi állása szerint nincs gyógymód, sőt, diagnosztizálni sem lehet élő embereknél, ugyanis csak boncolás után felismerhető. Egyes hangok szerint Brown szinte biztosan ebben szenved, köszönhetően a fejét ért traumák miatt. Csak remélni lehet, hogy az orvosok a következő évben kidolgozzák azt a módszert, amivel még élő embereknél is meg lehet állapítani a betegséget, és akkor Brownt is megvizsgálhatják, vagy kezelhetik. Addig marad a feltételezés és a félelem, hogy Brown mikor csinál újabb őrültséget.