Társoldalunk:

Olyat tesz az NHL-csapat, amire 26 év alatt egyszer sem volt példa

2019.08.12. 17:58

Az észak-amerikai profi jégkorongligában (NHL) szereplő Florida Panthers visszavonultatja pályafutását nyáron befejező kapusa, Roberto Luongo 1-es mezszámát.

A klub hétfői bejelentése szerint az ünnepélyes ceremónia március 7-én lesz, amikor a legendás kapus szülővárosának csapatát, a Montreal Canadienst fogadják a Párducok.

A Panthers korábban egyetlen játékos mezszámát sem vonultatta vissza, csupán a 93-as számot nem viselheti senki, de azt az első klubelnök, Bill Torrey tiszteletére vonták ki a forgalomból arra utalva, hogy az együttes 1993-ban játszotta első mérkőzését.

"A Panthers történetének sarokköve, egyúttal a hoki egyik ikonja" – mondta a 40 éves hokisról a Panthers tulajdonosa, Vincent Viola.

A júniusban visszavonult, kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok Luongo 19 idényt töltött az NHL-ben, ennek nagy részét, 11 szezont a floridai csapatban, de játszott még a New York Islanders (4. helyen választotta ki a csapat az 1997-es drafton) és a Vancouver Canucks színeiben is. Kapusként 489 győzelmet jegyzett, amivel a liga örökrangsorában Martin Brodeur és Patrick Roy mögött a harmadik. Hatszor szerepelt All Star-mérkőzésen, a 2003-04-es szezonban bemutatott 2303 védése pedig a mai napig ligarekord.