Vágólapra másolva!
A magyar kosárlabda-válogatott magasembere, Allen Rosco nyáron ismét az észak-amerikai profi kosárbajnokság (NBA) nyári ligájában szerepel. Ezúttal a Los Angeles Lakers hívta meg a minitornára, amelyben remekül kezdett, 13 pontjával csapata legeredményesebb játékosa volt a nyitófordulóban. Ez persze nem jelenti automatikusan azt, hogy ősztől LeBron James és Anthony Davis mellett fog pattogtatni, nem árt helyén kezelni a dolgot. Megpróbáljuk bemutatni, miről is szól a Summer League, és hogy milyen esélyei vannak Allennek arra, hogy Dávid Kornél után ismét magyar játékosnak szoríthassunk az NBA-ben.

A Summer League-ben részt vevő játékosokat három csoportra lehet osztani:

  • Vannak azok a fiatalok, akik az elmúlt években kerültek be az NBA-be az újonckiválasztó (draft) útján. Ők természetesen abban a csapatban szerepelnek, amely a drafton lefoglalta a játékjogukat, a nyári ligában pedig megmutathatják, mire képesek a kortársaik ellen. Vannak abszolút újoncok is, akik még egy percet sem játszottak a profik között (például 2003-ban LeBron James és Dwyane Wade is bemutatkozott a ligában, volt, amikor egymás ellen), de találunk másod- és harmadéveseket is, akiknek a nagycsapatban kevés játéklehetőség jutott eddig, valamint olyanokat is, akiket nem választottak ki az adott évben a draft két köre alatt, de a csapatok így is kíváncsiak rájuk.
  • Vannak azok a kosarasok, akik egyszer már kikoptak az NBA-ből, de szeretnék bebizonyítani, hogy azóta fejlődtek, vagy fejben megértek a kihívásra.
  • És vannak azok, akikben még mindig látnak az NBA-csapatok perspektívát, visszatérő vendégek, bár nem a legfiatalabbak.

A harmadik csoportba tartozik a 26 éves Allen Rosco, aki 2016-ban végzett a Stanford Egyetemen, de nem kelt el a drafton, viszont a nyári ligába meghívta a Golden State Warriors. Ekkor még az első halmazba lehetett tenni a kiváló erőcsatárt, viszont a meccseken szinte alig játszott, esélye sem volt profi szerződésre.
Egy évvel később a Boston Celtics színeiben visszatért a viadalra, de a végeredmény ugyanaz lett.

Allen Rosco (balra) szorongatja a 2017-es nyári ligában a Portland játékosát, RJ Huntert Forrás: AFP/2017 Getty Images/Ethan Miller

2018-ban nem játszott, idén viszont a Los Angeles Lakers szólt neki, hogy számítana rá a nyári ligában. Ez annak is köszönhető, hogy a klubtól rengeteg játékos távozott az NBA-szezon végén, vagy lejárt a szerződésük, vagy elcserélték őket.

Így most jelenleg három olyan kosarasa van a klubnak, akinek érvényes megállapodása van a 2019-20-as idényre: LeBron James, Anthony Davis és Kyle Kuzma.

Nem csoda, hogy a csapat stábja és a játékosmegfigyelők megpróbálnak halászni a zavarosban, hátha találnak a nyári ligában is olyan játékosokat, akikre később a nagycsapatban is számíthatnak.

Allen támadásban remek első benyomást keltett a nyitónapon, de a továbbiakban sem szabad alább adnia, hogy legyen esélye megcsípni egy helyet a 15 fős keretben.

A Miami Heat elleni mérkőzés összefoglalója, Allen fehér mezben, 3-as számmal:

A verseny óriási az NBA előszobájában, a konkurencia pedig jelentős, hiszen a 20-as éveik elején járó fiatalok sokkal érdekesebbek ilyenkor az NBA-klubok számára. Persze ne feledjük, Dávid Kornél is 27 éves volt, amikor 1999-ben bemutatkozhatott a Chicago Bullsban.