Vágólapra másolva!
A Golden State Warriors egy elképesztő mérkőzésen 106-105-re győzött a Toronto Raptors vendégeként magyar idő szerint kedd hajnalban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) nagydöntőjének ötödik mérkőzésén. Steve Kerr együttese ezzel életben maradt, és a négy győzelemig tartó párharcban 3-2-re szépített, azonban nem lehet teljesen boldog, mert a játékot sérülten is vállaló Kevin Durant valószínűleg hosszú időre kidőlt. A Raptorsnak továbbra sincs meg története első NBA-bajnoki címe.

A címvédő Golden State valóban úgy kezdett, mint a csapat, amely az életéért küzd, az egy hónap után visszatérő, még mindig sérült Kevin Durant 2/2 jó triplával nyitott, a Warriors pedig 8-2-vel. Amikor az elmúlt két nagydöntő legértékesebb játékosa leült, a Toronto abban a pillanatban megkezdte a felzárkózást, 23-21-nél a vezetést is átvette. Aztán a szupersztár visszajött, és egy homály után ott folytatta, ahol abbahagyta,

az első negyedet 11 ponttal zárta, Steph Curry 14-gyel állt, a Warriors pedig 34-28-ra vezetett.

A két klasszishoz zárkózott Klay Thompson is, a Warriors első 39 pontjából 36-ot ők hárman szereztek, míg a túloldalon Marc Gasol volt a legerményesebb, Kawhi Leonard viszont eleinte igencsak szürke volt.

39-34-es Warriors vezetésnél aztán Durant a sérült lábához kapott,

miközben Serge Ibaka mellett szeretett volna elmenni, majd a földre került, és az Achillesét tapogatta, ami sosem jó jel, végül csapattársai támogatásával hagyta el a pályát. A szuperlassítás alapján szinte biztosan kijelenthető, hogy elszakadt az Achilles-ina.

Durantnek percek alatt kiújult a sérülése, és még súlyosabb is lett Forrás: AFP/2019 Getty Images/Gregory Shamus

A helyére DeMarcus Cousins érkezett, aki azonnal bevert 7 pontot, valamint védekezésben is remekelt, neki köszönhetően egyre jobban nőtt a vendégek előnye. A 12-t is elérte a különbség az óriási triplaesőnek köszönhetően, amit a Toronto a gyűrű támadásával és sok büntetővel próbált ellensúlyozni.

A félidő utolsó percére egy pontra csökkentette a hátrányát a Raptors, de Curry egy hármassal, az összedrótozott kulcscsonttal játszó Kevon Looney pedig egy pöcivel ezt hatra tornázta fel a nagyszünet előtt.

62-56-os vendég vezetésről folytatódott a találkozó, amiből az első percben 67-56 lett, a Toronto szenvedése a szünet után is folytatódott a triplavonal mögül, csak Gasol és Fred VanVleet volt képes távolról is betalálni. A Warriors viszont a labdára nem vigyázott eléggé, ezért a Raptors többször is vissza tudott kapaszkodni, hiába dobott továbbra is elképesztő formában a Curry-Thompson hátvédpáros.

Minden idők legjobb jégkorongozója, Wayne Gretzky (középen) is szeretett volna kanadai NBA-bajnoki címet ünnepelni a helyszínen Forrás: AFP/2019 Getty Images/Claus Andersen

A hatpontos különbség kitartott a negyedik negyed kezdésére is, de szép lassan ezt is kezdte eltünteti a Raptors, amely semmiképp sem szeretett volna visszamenni Oaklandbe egy hatodik meccsre. Egy pontra olvadt a kétszeres címvédő előnye a negyedik negyed derekán, a Toronto vezére ekkor Kyle Lowry volt, de rajta kívül még öten átlépték a 10 pontot a csapatból.

Steve Kerr hiába kért időt, másodpercekkel később Kawhi Leonard hármasával már a hazaiak vezettek, majd a rájátszás legjobb játékosa berámolt még öt pontot, egyértelműen átvette az irányítást.

Hat pontra ellépett a Toronto, de két és fél perccel a vége előtt ezt Thompson megfelezte egy hárompontossal, majd Cousins szerzett véleményes kosarat, amit végül nem adtak meg, de Curry másféllel a vége előtt egyenlített, majd Thompson triplája már hárompontos előnyt jelentett. Parádésra sikerült a végjáték, ahol az egyik csapat az életben maradásért, a másik pedig egy történelmi jelentőségű sikerért küzdött.

Steph Curryék heroikus meccset játszottak Forrás: AFP/2019 Getty Images/Gregory Shamus

Lowry egy gyors betöréssel egyre faragta a hátrányt, fél perc volt még hátra. 16 másodperccel a vége előtt Cousins ellen támadófaultot ítéltek, a győzelemért, és a bajnoki címért támadhatott a Toronto.

Kawhi Leonard kapta meg a labdát, de végül Lowrynak kellett dobnia kiszorított helyzetből, azonban nem akadt be.

A Golden State Warriors 106-105-re nyert, és még egyszer hazamehet az Oracle Arenába, hogy egyenlítsen. Erre magyar idő szerint péntek hajnalban kerül sor.

Végeredmény, NBA-döntő, 5. mérkőzés: Toronto Raptors - Golden State Warriors 105-106
A párharc állása: 3-2 a Toronto javára