Idegbénulása van a világ egyik legtehetségesebb játékosának

2018 NBA Draft - Media Availability GettyImageRank3 SPORT BASKETBALL NBA
NEW YORK, NY - JUNE 20: NBA Draft Prospect Michael Porter Jr. speaks to the media before the 2018 NBA Draft at the Grand Hyatt New York Grand Central Terminal on June 20, 2018 in New York City. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Mike Lawrie/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Pokoli másfél éven van túl az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokságban (NBA) szereplő Denver Nuggets 20 éves játékosa, Michael Porter Jr. Nem elég, hogy még egy percet sem játszhatott a profiligában, előfordulhat, soha nem is fog.

A kiscsatárra már gimnáziumi évei alatt felfigyelt egész Amerika, ugyanis végzősként a Nathan Hale High Schoollal (amelynek edzője a sérülések miatt szintén korán visszavonuló egykori klasszis, Brandon Roy)

veretlenül nyerték meg az állami bajnokságot, ő pedig a létező összes egyéni díjat besöpörte.

Az egyetemek sorban álltak érte, ő végül a Missourit választotta, amely kinevezte segédedzőnek az édesapját.

Az idénnyitón aztán hátsérülést szenvedett a 208 centis kosaras, ezért 2017. november 22-én gerincműtéten esett át, a hármas és a négyes csigolyáját is rendbe kellett hozni. Úgy volt, hogy kihagyja a teljes szezont, de 2018 márciusában visszatért a Mizzou utolsó két meccsére, viszont látszott rajta, hogy nem teljesen egészséges.

Porter kockáztatott, otthagyta az egyetemet, és jelentkezett az NBA 2018-as újoncbörzéjére (draft).

Műtéte előtt mindenki biztos volt abban, hogy az első három játékos között fog elkelni, méghozzá egy olyan erős mezőnyben, amelyben ott volt Luka Doncic, Trae Young, Deandre Ayton, Marvin Bagley, vagy Jaren Jackson Jr.

Sérülése viszont elriasztotta a legtöbb csapatot, végül a Denver Nuggets vitte el a 14. helyen.

Nem sokkal később újdonsült klubja bejelentette, hogy elővigyázatosságból leülteti Portert az egész 2018-19-es NBA-szezonra, és ha ez nem lett volna elég, 2018 júliusában ismét megoperálták a hátát.

Mindig mosolyog, mindig pozitív Forrás: AFP/2018 Getty Images/Jamie Schwaberow

Ezek után (látszólag) jól haladt a rehabilitációval, csapattársai is meggyőzödtek arról a közös edzéseken, hogy különleges tehetség, sokan a következő Kevin Durantet látták benne.

A pokoljárás azonban nem ért véget, mert a napokban kiderült róla, hogy

a második műtét alatt megsérült az egyik idegszála, ami miatt a jobb lábfejét nem tudja emelni.

Ez az úgynevezett drop foot jelenség, magyarul lógó/laza lábfej, ami rettenetesen nehezen gyógyul, és a teljes felépülés sem garantált. Klubja és ő is megpróbálta eltitkolni, de a Denver Post szakírója, Mike Singer lerántotta a leplet a sérülésről. Azóta egyébként sokat javult Porter állapota, és ő maga is optimista:

A tervek szerint MPJ részt vesz majd a fiataloknak rendezett Las Vegas-i nyári ligában, ahol ő és a Nuggets is több információt kaphat az állapotáról.