Vágólapra másolva!
Sokan úgy tartják, az NBA történetének egyik legjobb második körén vagyunk túl a 2019-es playoffban. Volt egy "előrehozott döntő", két hetedik meccs, amelyek közül az egyik egy ikonikussá váló dobással ért véget, valamint egy előre nem látott hatalmas fordulat. Ezek után mindössze négy csapat maradt versenyben a bajnoki címért. Remélhetőleg a főcsoportdöntők tartani fogják a szintet, a párharcok komoly izgalmakat ígérnek.

Keleti főcsoport

Milwaukee Bucks - Toronto Raptors
Mondhatnánk, semmi meglepetés nem történt, hiszen az első és a második kiemelt találkozik a konferencia fináléjában, de érdemes feleleveníteni, hogyan jutott ide a két együttes. A Bucks az első körben porrá zúzta a Detroit Pistonst, a másodikat viszont rosszul kezdte, miután otthon azonnal kikapott a Bostontól.

Ekkor Paul Pierce, a Celtics legendája azt merészelte mondani, hogy itt vége a sorozatnak, a Milwaukee lehúzhatja a rolót.

Kár volt, mert ezzel komolyan felpaprikázta a Giannis Antetokounmpót, az alapszakasz (várható) MVP-jét, akinek vezetésével a következő négy meccset ellentmondást nem tűrően nyerte a Bucks, megsemmisítve az amúgy is iszonyatosan hullámzó szezont produkáló Bostont.

Antetokounmpo a gyengébb kezdés után megette reggelire a Bostont Forrás: AFP/2019 Getty Images/Maddie Meyer

A Görög Szörny ellenszerét a rájátszásban sem találta még meg senki, izgalmas lesz, hogy a Raptors edzője, Nick Nurse mit talál ki ellene. Az szinte biztos, hogy a terv része lesz Kawhi Leonard.

Ha már szóba került, álljunk is meg egy pillanatra a "Karom" becenévre hallgató kiscsatárnál, mert amit ebben a playoffban művel a Toronto nyári szerzeménye, az egészen döbbenetes. Az első körben még csak bemelegített az Orlando ellen (ahogy a komplett Raptors), a Philadelphia elleni gigászi második körben pedig örökké emlékezetes produkciót nyújtott. A szériát pedig egy olyan dobással zárta le, ami a labda bepottyanásának pillanatában legendás lett, mert azon túl, hogyan is jutott a gyűrűbe, ez volt az NBA történetének első, hetedik meccsen győzelmet érő dudaszós kosara.

Leonard a hét meccsen összesen 243 pontot szerzett, utoljára legalább ennyit (egészen pontosan 246-ot) egy bizonyos Michael Jordan dobott, még 1993-ban a Phoenix elleni nagydöntőben.

De ne "degradáljuk" őt egy sima dobógépnek, emellett ő a liga egyik legjobb védője, aki - ha épp az a feladat - 0 ponton tartja az ellenfél legjobbját. Ezért is lehet az egész rájátszás egyik legnagyobb párharca az övé Giannisszal.

Nyugati főcsoport

Golden State Warriors - Portland TrailBlazers
Amikor összejött a sokak által várt Golden State - Houston második körös párharc, a Rockets szimpatizánsai (és azok, akik nem szeretik a Warriorst) már dörzsölték a tenyerüket, hogy idén visszavághatnak a tavaly hét meccsen elveszített főcsoportdöntőért.

Akkor összesítésben 3-2-re vezetett a texasi együttes, de a 6. és 7. meccset Chris Paul nélkül kellett megvívnia, és mindkettőnek vereség lett a vége,

a Golden State jutott a döntőbe, ott pedig megsemmisítette LeBron James Clevelandjét. Nos, idén elmaradt a törlesztés, pedig minden adott volt a Rockets számára: James Hardenék 0-2-ről felálltak a két hazai találkozón, az ötödiken pedig megsérült Kevin Durant, a Warriors viszont így is behúzta, majd Houstonban (Durant nélkül) lezárta a szériát.

James Harden és Steph Curry csatáját ezúttal is utóbbi nyerte Forrás: AFP/2019 Getty Images/Ezra Shaw

Pedig Steph Curry iszonyatosan szenvedett a párharcban, aztán az utolsó mérkőzés második félidejében bevert 33 pontot. Ismét bebizonyosodott, hogy a Golden State 2016-ig olyan volt, mintha egy Porsche versenyzett volna középkategóriás autókkal.

Ekkor ide igazolt Durant, azaz a kocsi kapott egy repülőgépmotort. Tehát hiába dőlt ki kulcsszituációban KD, a Porsche így is Porsche maradt, amely nélküle is legyőzte legnagyobb riválisát, és elméletben a Portland sem okozhat gondot.

Nem is lenne igazi egy négyes mezőny egy előzetesen lesajnált csapat nélkül. A Blazerst már az alapszakasz előtt temették, ehhez képest magabiztosan odaért a harmadik helyre a nyugati vérfürdőben, ráadásul a hajrában egy horrorsérülés miatt a Terry Stotts elveszítette az élete szezonját futó centert, Juszuf Nurkicsot. Ezek után a rájátszás első körében szinte mindenki leírta őket az OKC Thunder ellen, de Damian Lillard egy szintén felejthetetlen dobással küldte őket golfozni.

Jöhetett a Denver Nuggets és egy heroikus, hétmeccses széria, többek között egy négyszeri hosszabbításban eldőlő klasszikussal.

A Portland öt mérkőzés után 3-2-es hátrányban volt, ekkor a már említett Paul Pierce megtette azt a szívességet, hogy kijelentette, itt a vége. Mondani sem kell, a Blazers először egyenlített, a mindent eldöntő, hetedik meccset pedig CJ McCollum vezetésével 17 pontos hátrányból felállva nyerte meg Denverben. Most sem az oregoni alakulat a favorit, de eddig is jól állt nekik az ún. underdog szerep.

Steph és Seth Curry egymás ellen harcolhatja ki a döntőbe jutást Forrás: AFP/2019 Getty Images/Streeter Lecka

És ha már megemlítettük 2015 és 2016 MVP-jét, Steph Curryt, akkor érdemes megjegyezni, hogy a túloldalon játszik öccse, Seth, ez lesz az első alkalom, hogy főcsoportdöntőben testvérharcra kerül sor. Édesapjuk, a szintén komoly NBA-múlttal rendelkező Dell már elmondta, hogy a feleségével mindegyik meccsen másnak fognak drukkolni. Mi pedig annak, hogy mindkét kisdöntő legyen legalább annyira eseménydús és emlékezetes, mint az előző kör.