Döntőbe juthat a csapat, amelyik januárban még utolsó volt

Dallas Stars v St Louis Blues - Game Seven GettyImageRank1 bestpix bestof topix
ST. LOUIS, MO - MAY 7: Pat Maroon #7 of the St. Louis Blues celebrates after scoring the game-winning goal in double overtime in Game Seven of the Western Conference Second Round during the 2019 NHL Stanley Cup Playoffs at the Enterprise Center on May 7, 2019 in St. Louis, Missouri. Dilip Vishwanat/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi hokiligában (NHL) csütörtökre virradóra kialakult a két főcsoportdöntő párosítása, és mindkettőről elmondható, hogy egy előzetesen kupaesélyesnek tartott együttes mellett egy meglepetéscsapat jutott be. Papírforma most is van, de az idei rájátszás többször is megmutatta, hogy nem érdemes ezzel foglalkozni. A keleti finálé már péntek hajnalban elkezdődik, megnézzük, mire lehet számítani.

Keleti Főcsoport

Boston Bruins - Carolina Hurricanes
A Boston az előző körben 4-2-es összesítéssel búcsúztatta a Columbust úgy, hogy három meccs után 2-1-es hátrányban volt. A kapuban Tuukka Rask lehúzta a rolót, a következő mérkőzéseken sorrendben 1, 3 és 0 gólt engedett, a playoffban eddig 93,8%-os hatékonysággal véd. A Bruins első sorát eleinte szépen hatástalanította a Blue Jackets, de a 4. és 5. összecsapást is ez a trió döntötte el.

A legyőzött Columbus játékosai gratulálnak Tuukka Rasknak (jobbra), aki eddig az NHL-playoff egyik, ha nem a legjobb játékosa Forrás: AFP/2019 Getty Images/Kirk Irwin

Rajtuk kívül a Boston tele van tapasztalt és/vagy kétirányú (támadásban és védekezésben is hasznos) támadókkal, nagyon nehéz gyenge pontot találni a csapatban, amely talán a Stanley-kupa legkomolyabb favoritjává lépett elő.

A Carolina jókora meglepetésre 4-0-val söpörte az előző körben a Pittsburghöt ugyanilyen arányban kiütő New York Islanderst. Az első találkozókat a Hurricanes egy-egy góllal, rendkívül hatékony játékkal nyerte idegenben, otthon pedig két 5-2-es győzelemmel lezárta a szériát, úgy, hogy még a második meccsen elveszítette kezdőkapusát, Petr Mrazeket. Rutinos helyettese, Curtis McElhinney végig parádézott, miután megkapta a lehetőséget, de a Bruins ellen már ismét a cseh állhat a ketrec előtt.

A tehetséges fiatal (Aho, Teravainen, Foegele, Szvecsnyikov), vagy a rutinos veterán (Staal, Williams) csatárok közül valaki mindig meg tudott villanni, a védelem pedig iszonyatosan stabil.

Az újonc vezetőedző és korábbi klublegenda, Rod Brind'Amour egészen forradalmi módszerekkel kovácsolt egységes csapatot a játékosokból, a gyorsan lezárt párharc után adott egy szabad hétvégét a hokisainak, majd a hétfői edzésen körbe ültette őket, és mindenki elmondhatta, mivel töltötte az ajándék szabadidejét.

Rod Brind'Amourért mindent megtennének a játékosai, és ez kölcsönös Forrás: AFP/2019 Getty Images/Grant Halverson

További érdekesség, hogy a Hurricanes az újévet a liga 23. helyén kezdte, innen jutott el a legjobb négybe. De nem ők javultak a legtöbbet, ahogy ez lejjebb ki fog derülni.

Nyugati Főcsoport

San José Sharks - St. Louis Blues
A kaliforniai csapat nyáron a világ egyik legjobb hátvédjével, Erik Karlssonnal erősített, egyértelműen a Stanley-kupa megnyerését tűzte ki célul Doug Wilson általános igazgató. Főleg azért, mert a legendás Joe Thorntonnak ez lehet az utolsó éve. A Sharks az első körben hét meccsen, vitatott körülmények között búcsúztatta a tavalyi döntős Vegast, majd a Coloradóval találkozott, és hasonló volt a forgatókönyv, ugyanis a hetedik mérkőzésen 2-1-es San José-vezetésnél az Avalanche-től elvettek egy szabályos gólt.

A meccset végül 3-2-re nyerte a Sharks, a párharcot pedig 4-3-ra, tehát az eddigi maximális 14 mérkőzésből 14-et le is játszott, egyáltalán nem mondható pihentnek. Jó hír azonban, hogy az utolsó találkozón már visszatérhetett a csapatkapitány Joe Pavelski, aki egy gólt és egy gólpasszt tett a közösbe egyik kedvenc ellenfele ellen.

Logan Couture és Tomás Hertl egyébként parádésan vették át a vezérszerepet, a már említett Karlssonnak ugyan nem volt jó szériája, de így vezeti a gólpasszlistát a rájátszásban, míg a másik klasszis védő, Brent Burns rendkívül domináns játékot mutatott a Colorado ellen, Hertllel, Couture-ral és Mikko Rantanennel (aki már nem gyűjthet több pontot) holtversenyben vezeti a kanadai táblázatot.


A St. Louis drámai körülmények között jutott tovább a Dallas ellen, a párharcban ugyanis 3-2-re vezetett a Stars, de először nem tudta lezárni otthon a sorozatot, a mindent eldöntő hetedik meccsen pedig a St. Louis-i születési Pat Maroon a második hosszabbításban megszerezte a hazaiaknak a győztes gólt.

A Blues ezzel végrehajtotta azt a bravúrt, hogy úgy került az NHL legjobb négy csapata közé, hogy január 2-án sereghajtó volt az egész ligában.

Azóta a kaput elfoglalta az újonc Jordan Binnington, aki komoly stabilitást ad az amúgy sem gyenge védelemnek, a csatársorban pedig mindig van valaki, aki talál 1-2 gólt, jelenleg Jaden Schwartz az ügyeletes gólfelelős, de Vlagyimir Taraszenko is bármikor beindulhat. Rendkívül szervezett a csapat, amely ahhoz képest, hogy bő négy hónapja még tökutolsó volt, most jó eséllyel bejuthat a Stanley-kupa fináléjába, 49 év után.