Több mint 80 éves sorozat szakadt meg az NHL-ben

Tampa Bay Lightning v Columbus Blue Jackets - Game Four GettyImageRank2 sports athelete nhl
COLUMBUS, OH - APRIL 16: Seth Jones #3 of the Columbus Blue Jackets is congratulated by his teammates after scoring a goal during the second period of Game Four of the Eastern Conference First Round during the 2019 NHL Stanley Cup Playoffs against the Tampa Bay Lightning on April 16, 2019 at Nationwide Arena in Columbus, Ohio. Kirk Irwin/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai profi jégkorongliga (NHL) rájátszásának legutóbbi játéknapján történelmet írt a Columbus Blue Jackets, amely 4-0-s összesítéssel kisöpörte az alapszakaszban győzelmi rekordbeállítással végző Tampa Bay Lightningot.

A keleti főcsoport utolsó helyén rájátszásba jutó Columbus a négy győzelemig tartó párharc legelején felállt a padlóról, egyúttal odaküldte az alapszakaszban 62 győzelmet szerző, ezzel NHL-rekordot beállító Tampát. Az első meccs első harmadában ugyanis 3-0-ra vezetett a Lightning, de a Jackets ledolgozta a hátrányát és meg is fordította a meccset. Ezzel hatalmas lélektani fölénybe került az ohiói csapat, amely a második idegenbeli mérkőzést is behúzta, ráadásul a pontkirály Nyikita Kucserovnak annyira elszállt az agya, hogy lemészárolta a Columbus védőjét, Markus Nutivaarát, ezért eltiltották a harmadik találkozóról. Ezt simán nyerte a végül otthon a Jackets, aztán a negyediken sem kegyelmezett, 7-3-ra győzött, így kisöpörte az alapszakasz toronymagas győztesét.

Mióta az alapszakaszelsőnek kiosztják a Presidents' Trophyt (1986), még nem volt hasonlóra példa. Korábban négyszer fordult elő, hogy a regular győztesét kisöpörjék, legutoljára 1938-ban, tehát egy 81 éves szériának lett ezzel vége.

A Blue Jackets egyébként még soha nem jutott túl az első körön, ezt a sorozatot is megszakította.

A Lightning csatlakozott azon amerikai csapatok szégyenteljes klubjához, amelyek győzelmi rekordot állítottak fel saját bajnokságukban, mégsem lettek bajnokok.

Aki egyébként fogadott volna arra, hogy a Jackets söpréssel megy tovább, 55-szörös pénzt kaszált volna.

John Tortorella tehát kiütötte korábbi csapatát, amellyel 2004-ben Stanley-kupát nyert, és folytatja a Columbus felvirágoztatását.

View this post on Instagram

Pure elation. #StanleyCup

A post shared by NHL (@nhl) on

Szintén 4-0-val jutott a következő körbe a New York Islanders, amely az első két hazai összecsapás után a két pittsburghi mérkőzést is megnyerte, ezzel kisöpörte 2016 és 2017 bajnokát, a Penguinst.

A tavalyi nagydöntős Vegas Golden Knights Max Pacioretty és Marc-André Fleury remek estéjének köszönhetően 5-0-ra verte a San José Sharksot, ezzel már 3-1-re vezet összesítésben. A szélső két gólja mellett két gólpasszt is kiosztott, míg a hibátlanul védő kapus 28 lövést hárított.

Jóval szorosabban alakul a Winnipeg Jets-St. Louis Blues széria, az eddigi négy mérkőzést kivétel nélkül az idegenben játszó csapat nyerte. A legutóbbit a kanadai együttes Kyle Connor hosszabbításos góljával, így összesítésben 2-2-re állnak a felek.

Eredmények, főcsoport-negyeddöntők, 4. mérkőzések:
Keleti főcsoport:
Columbus Blue Jackets-Tampa Bay Lightning 7-3
A párharc végeredménye: 4-0 a Columbus javára.
Pittsburgh Penguins-New York Islanders 1-3
A párharc végeredménye: 4-0 a New York javára.
Nyugati főcsoport:
St. Louis Blues-Winnipeg Jets 1-2 – hosszabbítás után
Az állás: 2-2
Vegas Golden Nights-San Jose Sharks 5-0
Az állás: 3-1 a Vegas javára.
A párharcok az egyik csapat negyedik győzelméig tartanak.