Kikapott a UFC legjobb harcosa, de egy vb-öve azért megmaradt

UFC 236 Holloway v Poirier 2 GettyImageRank2
ATLANTA, GEORGIA - APRIL 13: Dustin Poirier punches Max Holloway during the UFC 236 event at State Farm Arena on April 13, 2019 in Atlanta, Georgia. Logan Riely/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Az Ultimate Fighting Championship (UFC) atlantai gáláján meglepetésre Max Holloway kikapott a könnyűsúly ideiglenes világbajnoki címéért kiírt mérkőzésen. Az est másik címmérkőzésén Israel Adesanya legyőzte Kelvin Gastelumot.

A címét tizenegy alkalommal megvédő Demetrius Johnson visszavonulása óta meglehetősen sokan vannak, akik szerint Max Holloway a UFC súlycsoportoktól független legjobb harcosa. A 27 éves hawaii ránézésre nem tűnik veszélyesnek, azonban hosszú karjaival, hihetetlen állóképességével és taktikai felkészültségével szinte legyőzhetetlennek tűnt az elmúlt öt évben. Utolsó vereségét még 2013 augusztusában – azaz csupán 21 évesen – szenvedte el, amikor egyhangú pontozással kapott ki Conor McGregortól.

Dustin Poirier (jobbra) megtalálta az ellenszert Max Holloway stílusára Forrás: AFP/2019 Getty Images/Logan Riely

Ezúttal nem pehely-, hanem könnyűsúlyban lépett a ketrecbe a rutinos Dustin Poirier ellen, akitől első vereségét szenvedte el még 2012 januárjában. Holloway azót világbajnok lett pehelysúlyban, sőt, már háromszor is megvédte a címét, míg az egyébként remek mérleggel bíró, 31 MMA-meccséből 25-öt megnyerő Poirier valahogy mindig lemaradt a nagy lehetőségről, így 2011-es UFC-bemutatkozása után végül most jött el a pillanat, hogy bajnoki övet kanyaríthatott a dereka köré.

Ez nem Max Holloway (balra) estéje volt:

Az ESPN beszámolója alapján Poirier remekül felkészült Hollowayből, és a hawaii hiába vetette be szokásos stílusát, azaz hiába ment rendületlenül előre, folyamatos nyomás alatt tartva az ellenfelét, Poirier pontos és piszok erős ütésekkel rendre megállította, nem hagyta, hogy földre vigye őt az ellenfele, és végül mindhárom pontozónál 49-46-ra nyerte a mérkőzést.

Poirier megállíthatatlan volt:

"Olyan, mint egy valóra vált álom! Legyőztem a világ, súlycsoportoktól függetlenül legjobb harcosát. Ha a legjobb akarsz lenni, győzd le a legjobbat, mondják, és én ma megtettem. Ez az én övem, amiért a véremet adtam, de megérte!" – lelkendezett Poirier, aki azonnal ki is hívta a könnyűsúly bajnoki címétől a Conor McGregor elleni balhé után eltiltott Habib Nurmagomedovot.

Kelvin Gastelumot leütni lehet, de kiütni nem:

Az est másik címmérkőzésén a középsúly bajnoki öve volt a tét, és a UFC-debütálása után mindössze 14 hónappal hatalmas lehetőséget kapó Israel Adesanya élni is tudott vele. Ugyancsak az ESPN beszámolója szerint egy máris klasszikussá váló meccsen, öt menetben győzte le Kelvin Gastelumot. A nigériai születésű harcos most készülhet a Robert Whittaker elleni újabb címmérkőzésre.