LeBron James nélkül is ugyanaz lesz az NBA rájátszásának végeredménye

2018 NBA Finals - Game Four GettyImageRank1 SPORT BASKETBALL NBA topics topix bestof toppics toppix
CLEVELAND, OH - JUNE 08: Stephen Curry #30 of the Golden State Warriors celebrates with the Larry O'Brien Trophy after defeating the Cleveland Cavaliers during Game Four of the 2018 NBA Finals at Quicken Loans Arena on June 8, 2018 in Cleveland, Ohio. The Warriors defeated the Cavaliers 108-85 to win the 2018 NBA Finals. NOTE TO USER: User expressly acknowledges and agrees that, by downloading and or using this photograph, User is consenting to the terms and conditions of the Getty Images License Agreement. Gregory Shamus/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Azt mindenki tudta, hogy kivételes NBA-szezon lesz a mostani, ugyanis LeBron James nyugatra költözött, ezzel megüresedett a keleti trónja, amin 2011 óta ült. Más kérdés, hogy a Lakers borzalmasan összezuhant a sérülésekor, így nem beszélhetünk arról, hogy most sikerül-e megállítania a Golden State Warriorst. A keleti csata nagyon izgalmasnak tűnik, a legjobb négy csapatból bármelyik megnyerheti a konferenciát, míg nyugaton a Warriors sikere szinte kőbe van vésve. A többi párharc azonban annyira kiélezett, hogy még csak tippelni sem érdemes. Mi sem vetemedtünk erre, de megpróbáljuk bemutatni, kiken állhat vagy bukhat az adott együttesek jó szereplése.

Keleti Főcsoport

Milwaukee Bucks (1. kiemelt) – Detroit Pistons (8. kiemelt)
Amikor a Bucks nyáron kinevezte Mike Budenholzer vezetőedzőt, a szurkolók joggal reménykedtek abban, hogy ő kell ahhoz, hogy a csapat megugorja a következő szintet. Azt viszont talán ők sem gondolták volna, hogy a Milwaukee az egész alapszakaszt megnyeri, amire 1974 óta nem volt példa (akkor még Kareem Abdul-Jabbar és Oscar Robertson vezetésével). A mester egyébként nem bonyolította túl a dolgokat, inkább leegyszerűsítette. Giannis Antetokounmpónak szabad kezet adott, és körülvette jól dobó játékosokkal.

A Görög Szörny uralta a palánk alatti területet, aminek az lett a vége, hogy 27,7 pontot, 12,5 lepattanót és 5,9 gólpasszt szerzett átlagban meccsenként, ezek a számok jobbak, mint amiket Shaquille O'Neal produkált hasonló korban, azaz 24 évesen. Antetokounmpo minden bizonnyal megkapja a legértékesebb játékosnak járó MVP-trófeát, de egy ilyen idény után a nyomás is nagyobb rajta az alapszakaszban.

Eddig egyszer sem sikerült túlélnie az első kört, idén viszont az is csalódás lenne, ha nem jutna be a Bucks a főcsoportdöntőbe. Egyedül biztosan nem lesz rá képes, de Khris Middleton, Eric Bledsoe és Brook Lopez is kiváló szezont futott eddig. Ha Giannison kívül legalább egyikőjük extra meccset tud hozni, akkor nem lehet veszélyben a Bucks győzelme az adott napon.

Giannis az egész Pistonst átugorhatja Forrás: AFP/2018 Getty Images/Gregory Shamus

A Pistons az utolsó meccsen biztosította helyét a rájátszásban, de idáig sem jutott volna el, ha nincs Blake Griffin, aki „fű alatt” karrierje legjobb alapszakaszát hozta. A tavalyi szezon legjobb edzőjének választott Dwane Casey a kezébe adta a karmesteri pálcát, Griffin pedig élt is a lehetőséggel.

Az ő párharca igazán érdekes lesz Antetokounmpóval, két olyan játékosról van szó, akik ma már nem skatulyázhatók be „magasembereknek”, annyira kötetlen, poszt nélküli a játékuk.

A gyűrű alatt Andre Drummondra fontos szerep hárulhat, mert támadásban sok gondot okozhat Lopeznek, akit így talán nem is lehet annyit a pályán tartani, védekezésben pedig a Görög Szörnyet kell távol tartania a kosártól. Reggie Jacksontól is kell legalább 2-3 átlag feletti teljesítmény, ha szorossá akarja tenni a párharcot a Pistons, viszont a továbbjutáshoz mindenkitől parádéra lesz szükség. Meg csodára is, de a négy győzelemig tartó párharcot a Bucks valószínűleg öt-hat meccs alatt lezárja

Toronto Raptors (2) – Orlando Magic (7)
A Raptors általános igazgatója, Masai Ujiri nyáron all-int mondott, és megszerezte a Spurstől elvágyódó Kawhi Leonardot, mellette pedig a még mindig hasznos Danny Greent. Ehhez DeMar DeRozantól, a klub ikonikus játékosától el kellett köszönni, de a korábbi évek playoff-fiaskói miatt elengedhetetlen volt a gyökeres változtatás.

Az alapszakasz mint főpróba elég meggyőzően sikerült, Leonard láthatóan egészséges és még mindig a liga egyik legjobb játékosa, Kyle Lowry sem lett rosszabb játékos, a Jonas Valanciunasért megszerzett Marc Gasol pedig kezd beilleszkedni.

Papíron kelet legerősebb csapata a kanadai klub, amelynek eddig is csak egy mumusa volt: LeBron James. Mivel a Király átköltözött nyugatra, a Raptors célja idén egyértelműen a nagydöntő.

Kyle Lowry (balra) és Kawhi Leonard, a Raptors két legfontosabb játékosa Forrás: AFP/2018 Getty Images/Tim Bradbury

Az Orlando Dwight Howard elvesztése után (2012) az NBA vicc-csapata lett, borzalmasan menedzselt játékoskerettel, kritikán aluli tehetséggondozással. Aztán tavaly nyáron leültették a kispadra Steve Cliffordot, aki rendbe szedte a védekezést, és láss csodát, a klub elkezdett nyerni. Igaz, a sorminta az elmúlt évek tendenciáját követte: jó kezdés, aztán visszaesés. Idén azonban volt még tartalék a csapatban, amely nem szakadt le, sőt! Az All-Star szünet után elképesztő formába került, és egy remek hajrával bejutott a playoffba.

A játékosok legnagyobb része még csak a rájátszás közelében sem volt (például legnagyobb sztárjuk, az idén igazi klasszissá váló Nikola Vucsevics sem),

a rutin hiánya jókora hátrány lesz. Papírforma szerint a Raptorsnak maximum hat meccsen illene továbbjutnia.

Philadelphia 76ers (3) – Brooklyn Nets (6)
A Sixers tavaly megvillantotta oroszlánkörmeit, idén pedig még erősebb lett, köszönhetően két új igazolásnak, Jimmy Butlernek és Tobias Harrisnek. A fiatal sztárok, Joel Embiid és Ben Simmons idén sem lassítottak, előbbit nyugodtan nevezhetjük már most a világ legjobb centerének. A kezdőcsapat papíron a Golden State mögött a második legerősebb, a kispad viszont bántóan rövid, Brett Brown mesternek okosan kell majd forgatnia a játékosokat. Simmonsra valószínűleg nem lesz ellenszere a Brooklynnak, ő lehet a nyerőember, ha nem esik össze a nyomástól.

A Simmons-Embiid duó Philadelphia jelene és jövője is egyben Forrás: AFP/2019 Getty Images/Rob Carr

A Nets az elmúlt évek kilátástalan pokoljárása után ismét bejutott a rájátszásba, amiért Sean Marks általános igazgató és Kenny Atkinson vezetőedző dicsérhető.

A tehetséges fiatalokból álló csapat egészen látványos kosárlabdát játszik, amely végre eredményes is volt.

D'Angelo Russell személyében idén már All-Star játékossal is büszkélkedhetnek, ha neki, valamint a többi dobógép közül valakinek jó napja van, bárkit képesek iszonyatosan megszórni. Jarrett Allennek nehéz szériája lesz Embiid ellen, de ha valaki, akkor ő képes lehet megnehezíteni a kameruni szupersztár életét. Ráadásul, ami a Sixersnél hiánycikk, abban a Nets pont a legerősebb: remek cserejátékosok ülnek a padon, akiket bármilyen szituációban be lehet vetni.

Boston Celtics (4) – Indiana Pacers (5)
A Celtics tavaly egyetlen győzelemre volt a nagydöntőtől úgy, hogy Kyrie Irving és Gordon Hayward sem játszhatott a playoffban, de LeBron James végül utolsó energiatartalékait mozgósítva legyűrte a csapatot. A két sztár egészségesen kezdhette ezt az idényt, mindenki azt várta, hogy kelet simán az övék, de valami nem klappolt náluk, a fiatalok (Jayson Tatum, Jaylen Brown és Terry Rozier) mintha megtorpantak volna a fejlődésben.

Folyamatosan öltözői balhékról lehetett hallani, Irvingnek többször is elege lett az ifjoncokból, de volt olyan is, hogy meccs közben, egy időkérés alatt akart egymásnak menni Brown és Marcus Morris.

Az idáig vezető út tehát elég döcögős volt, de szinte mindenki biztos abban, hogy van még legalább egy sebességi fokozat a Bostonban.

Jayson Tatum tavaly újoncként robbantott a rájátszásban, idén azonban elmarad a várakozásoktól Forrás: AFP/2019 Getty Images/Maddie Meyer

A Pacers hónapokig állt a főcsoport harmadik helyén annak ellenére, hogy a szezon derekán elveszítette legjobbját, Victor Oladipót, aki súlyos sérülést szenvedett. Sokan jósolták, hogy Nate McMillan együttese ezután összeesik, de az Indiana megmutatta, mennyire kemény, meccsről meccsre mindent beleadva védekezett, és

végül csak a nehéz sorsolás miatt csúszott le az ötödik helyre, a rájátszás viszont egy pillanatig sem volt veszélyben.

A Boston ellen is a csapatvédekezés lehet a fő fegyver, elöl pedig bízhatnak abban, hogy Bojan Bogdanovicnak, Darren Collisonnak vagy Tyreke Evansnek többször fog elsülni a keze, mint nem.

Nyugati Főcsoport

Golden State Warriors (1) – Los Angeles Clippers (8)
Talán (reméljük?) ez lesz az utolsó szezon, hogy a Golden State különösebb gond nélkül fogja megnyerni a bajnoki címet.

Mert ne legyünk naivak, amíg Steph Curry, Klay Thompson, Kevin Durant és Draymond Green együtt pattogtat, addig mások számára csak álom marad a trófea.

Ja, várjunk csak, idén még Demarcus Cousins is őket erősíti, aki egyébként 565 alapszakaszmeccs után életében először végre a playoffban is pályára léphet. Akik nem szeretik a Warriorst, vagy a monotonitást, azoknak csak azt tudjuk mondani, hogy bírják ki ezt a tavaszt, nézzenek sok keleti meccset, mert azok izgalmasak lesznek, aztán a Golden State újbóli megkoronázása után imádkozzanak, hogy Durant és Thompson is lelépjen. Na jó, elég, ha csak Durant, de ő mindenképp.

Meglepő lenne, ha nem egy hasonló jelenet zárná a 2018-19-es NBA-szezont Forrás: AFP/2018 Getty Images/Gregory Shamus

A Clippersre a szezon előtt mindenki legyintett, hiszen a rajtra a korábbi nagy hármas (Chris Paul, Blake Griffin és DeAndre Jordan) minden tagját elveszítette. Aztán jött egy erős kezdés, majd egy kis visszaesés, gyorsan túladtak Tobias Harrisen is, hogy kezdődjön az újjáépítés.

Csakhogy a játékosok nem igazán akartak veszíteni, és Danilo Gallinari, valamint a két csodacsere, Lou Williams és Montrezl Harrell vezetésével tükörsimán meglett a rájátszás.

Ráadásul ez hatalmas pofon a LeBronnal erősítő városi rivális Lakersnek, amely már februárban lemondhatott a playoffról. Az első kör viszont minden bizonnyal a végállomást jelenti az NBA Góliátjával szemben.

Denver Nuggets (2) – San Antonio Spurs (7)
Két, hazai pályán rettenetesen erős csapat csatája lesz ez. A Denver tavaly egyetlen meccsre volt a rájátszástól, végül azonban lemaradt, sorozatban ötödször. Idén aztán kétség sem férhetett ahhoz, hogy ott lesz a Nuggets, amely az egész alapszakaszban a nyugati főcsoport képzeletbeli dobogóján állt, és figyelte az alatta zajló vérfürdőt.

A fiatal szerb center, Nikola Jokics történelmi szezont produkált, a legendás Arvydas Sabonis nyomdokaiba lépve újraértelmezte a posztot, és soha nem látott módon szervezte onnan a csapat játékát.

Minden bizonnyal a Spurs ellen is lubickolhat, mert Jakob Pöltl valószínűleg kevés lesz a megállítására.

Nikola Jokics szinte biztosan a legjobb ötben fog végezni az MVP-szavazáson Forrás: AFP/2018 Getty Images/Matthew Stockman

A Spurs mostani évada egy újabb mestermunka Gregg Popovichtól. A Leonard-dráma után az együttes elveszítette egész szezonra egyik legtehetségesebb játékosát, Dejounte Murray-t, gyakorlatilag senki nem maradt a keretben, aki legalább közepes szinten tud védekezni, ráadásul biztos kezű tripladobókból sem álltak jól. A legendás mester erre annyit tett, hogy hagyta legjobbjait, DeMar DeRozant és LaMarcus Aldridge-t középtávolról dolgozni, amiben mindketten rendkívül hatékonyak, Rudy Gayt megtanította védekezni és hármast dobni, valamint

előrántotta valahonnan Derrick White-ot, aki a szezon előtt egész életében 140 percet játszott az NBA-ben, most meg hirtelen a liga egyik legjobban védekező irányítója lett.

Nem tehetünk mást, mint leborulunk „Pop” előtt, aki ezt a lesajnált Spurst is rájátszásba vezette, és nem is vág neki esélytelenül a párharcnak, ahol egyébként tanítványát, Mike Malone-t kell legyőznie.

Portland TrailBlazers (3) – Oklahoma City Thunder (6)
Damian Lillard továbbra is elképesztő. Az oregoniak irányítója egymás után hatodszor vezeti playoffba a csapatot a kőkemény nyugati főcsoportban, ráadásul mindig úgy, hogy a szezon előtt rendre leírják őket. CJ McCollum is megdobta a szokásos meccsenkénti 21 pontját, a bosnyák center, Juszuf Nurkics pedig még sosem játszott olyan jól, mint ebben a szezonban. Egészen addig, amíg márciusban horrorisztikus lábtörést szenvedett. A Blazers viszont így sem zuhant össze, az évekig a csapat Achilles-inának tartott kispad összeszedte magát, és meglett a harmadik kiemelés.

Tavaly ugyaninnen kezdte a rájátszást a Portland, de akkor a New Orleans Pelicans komoly erődemonstrációval söpörte le a csapatot, van mit feledtetni tehát, bár idén sem könnyebb az ellenfél.

Az OKC alapszakaszbeli teljesítménye jobban hullámzott, mint Russell Westbrook dobóformája. Az irányító zsinórban harmadik szezonját zárta tripladuplás átlaggal, amivel továbbírta a saját elképesztő rekordját, de idén sem volt valami hatékony.

Russell Westbrooktól és Paul George-tól is a maximum kell az OKC-nek a rájátszásban Forrás: AFP/2019 Getty Images/Harry How

Paul George-nak sokkal komolyabb érdemei voltak a részsikerekben (egy ideig az első kiemelésért is versenyben voltak), a kiscsatár karrierje legjobb idényét futotta, és sokáig az MVP-címre is esélyesnek tartották, a hajrára azonban elfáradt. Tökéletesen látszik, hogy kettőjük formája határozza meg a Thunder szereplését, és ha maradt még bennük elég szufla, akkor elvileg a Portland sem okozhat nekik gondot.

Houston Rockets (4) – Utah Jazz (5)
Az első kör legizgalmasabb párosításának ígérkezik a csata, amely simán elmehet 7 meccsig. A Rockets alapszakaszát a „James Harden-show” kifejezéssel tökéletesen lehet definiálni, a tavalyi MVP értelmezhetetlen számokat produkált.

Szakáll 36,1 pontos átlaggal végzett, ami minden idők hetedik legmagasabb értéke, csak Wilt Chamberlain (ötször) és Michael Jordan (egyszer) tudott ennél többet szórni meccsenként.

Emellett 7,5 gólpasszt is kiosztott átlagban, amivel 8. volt az NBA-ben, azt csinált a pályán, amit akart. Ez persze annak is köszönhető, hogy Chris Paul és Clint Capela is hosszabb ideig bajlódott sérüléssel. A legnagyobb kérdés, hogy mennyi energiáját emésztette fel ez az irtózatosan nagy igénybevétel, mert már többször is láttuk tőle, hogy a playoffra elfogyott.

James Harden statisztikáit még videojátékokban sem könnyű elérni Forrás: AFP/2019 Getty Images/Sarah Stier

Tavaly a főcsoportdöntőben megszorongatták a Warriorst, vezettek 3-2-re összesítésben, de utána elveszítették Chris Pault. A veterán irányító most egészségesnek tűnik, papíron tehát lehet esélyük a revánsra, de ahhoz túl kellene élni az első kört.
A Jazz ugyanis pokolian kemény ellenfél lesz. A másodéves Donovan Mitchell beragadt a rajtnál, de az alapszakasz végére rengeteget javult, a palánk alatt pedig a félelmetes Rudy Gobert takarít, akit szinte biztosan megválasztanak ismét az év legjobb védőjátékosának. Quin Snyder együttese bárkit le tud győzni védjegyükké váló betonvédekezéssel, de Hardent nem lesz egyszerű megfogniuk. Idén például senkinek sem sikerült.

Amíg keleten szinte biztosnak tűnik, hogy az első négy kiemelt simán veszi az akadályt, addig nyugaton három párharcnál is benne van a pakliban, hogy a pályahátrányból induló csapat megy tovább. Azt mindenki tudja, hogy a végén úgyis a Golden State lesz a bajnok, de a többi csatát mindenképp érdemes lesz figyelni. És bár LeBron James 2005 után először nem lesz ott a playoffban, így is köszönettel tartozunk neki, mert a keleti győztes kilétéből végre nyitott kérdés lett.