Döntött a bíróság: nincs újrajátszás, lesz Super Bowl

NFC Championship - Los Angeles Rams v New Orleans Saints GettyImageRank2
NEW ORLEANS, LOUISIANA - JANUARY 20: Tommylee Lewis #11 of the New Orleans Saints drops a pass broken up by Nickell Robey-Coleman #23 of the Los Angeles Rams during the fourth quarter in the NFC Championship game at the Mercedes-Benz Superdome on January 20, 2019 in New Orleans, Louisiana. Kevin C. Cox/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Egy amerikai szövetségi bíróság csütörtökön elutasította az arra vonatkozó kérelmet, hogy játékvezetői hiba miatt rendeljék el a New Orleans Saints-Los Angeles Rams főcsoportdöntő újrajátszását a profi amerikaifutball-ligában (NFL), ez pedig azt jelenti, hogy magyar idő szerint vasárnap hajnalban lejátsszák a Super Bowlt.

Az eset hatalmas felháborodást váltott ki az Egyesült Államokban, s a Saints bérletes szurkolói pert indítottak a louisianai állami bíróságon: azt szerették volna elérni, hogy játsszák újra a találkozót. A liga a szövetségi bíróság elé vitte az ügyet, az pedig úgy határozott: a mérkőzés közben a játékvezetők feladata lett volna felülbírálni a rossz ítéletet, utólag az NFL vezetőjének, Roger Goodellnek erre nincs lehetősége.
Az NFL első embere a héten azt mondta, a játékvezetőknek "jelezniük kellett volna a szabálytalanságot".
Az NFL részéről a döntés után úgy nyilatkoztak, a bajnokság 99 éves történetében még soha nem volt példa arra, hogy újrajátszanak egy mérkőzést,

A Nemzeti Főcsoport január 20-i fináléjában a hazai pályán játszó Saints a vezetés megszerzéséért támadott, amikor kevesebb mint két perccel a találkozó vége előtt, a célterülettől alig néhány yardra a Rams szélső védője, Nickell Robey-Coleman legázolta Tommylee Lewis elkapót, még jóval az előtt, hogy a labda odaért volna. Ez szabálytalan, ráadásul fejjel ütközött ellenfele sisakjának, ami szintén büntetendő. A bírók ugyanakkor nem fújtak, a Saintsnek pedig mezőnygólt kellett rúgnia.

A Rams később kiegyenlített, majd a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte (26-23), így

bejutott a hétfő hajnali Super Bowlba, ahol a New England Patriots-cal találkozik.